NOVINKY: Cut Copy, nikotinový Tricky, jablečné koláče a tvoje ruce

15. červenec 2014
Factory Radia Wave

Nejzářivější jméno v další várce novinek Radia Wave je tzv. nabíledni – triphopový klasik Tricky se v tracku Nicotine Love spojil s irskou zpěvačkou Francescou Belmonte a výsledek stojí za to. Čekají vás ale i kytary v české kapele Thoola, masivní energická bomba od australských Cut Copy nebo chytlavý letní hit od kapely s roztomilým názvem The History of Apple Pie. Bez práce nejsou koláče.

Tricky – Nicotine Love ft. Francesca Belmonte
Credits: Adrian Nicholas Matthews Thaws
Label: False Idols
Anglická triphopová legenda Tricky zažívá poslední roky povedenější období své kariéry a po loňském slušném albu False Idols se v září vrátí novinkou Adrian Thaws nazvanou jeho občanským jménem. Půjde prý o jeho první čistě klubové album, první recenze v Consequence of Sound mluví o desce míchající hip hop, house, jazz, blues a reggae. Na natáčení se podíleli zpěvačky Nneka, Oh Land, rapper Mykki Blanco či producent Blue Daisy, pozici Trickyho vokální múzy ale stvrzuje irská zpěvačka Francesca Belmonte, která se objevuje hned v kvartetu skladeb. Jednou z nich je i pilotní singl Nicotine Love, který si nasazujeme.

Majid Jordan – A Place Like This
Credits: Majid Al Maskati, Jordan Ullman
Label: OVO Sound
R&B dvojice Majid Jordan zatím výrazněji pronikla do povědomí posluchačů jako spoluautoři hitu Hold On We're Going Home od kanadského rappera Drakea. Ten si talentovaný tým podepsal na vlastní label OVO Sound, kde 22. července vyjde jejich debutové EP A Place Like This. Z něho tento týden vypustili klip k titulní skladbě, která navazuje na melancholický černý pop šéfa jejich labelu.

Lunice – Can't Wait To
Credits: Lunice Fermin Pierre
Label: LuckyMe
Producentské duo TNGHT je prý momentálně v zmraženém stavu, a tak Lunice Fermin Pierre, vystupující pod svým prvním křestním jménem, může pokračovat ve své sólové kariéře. Žádné bližší informace o jeho albovém debutu ještě neprosákly, a tak se musíme zatím spokojit jen s trapovou třaskavinou – singlem Can't Wait To, který minulý týden vydal na značce LuckyMe patřící druhé polovině TNGHT – tedy Hudsonovi Mohawkovi. Na tomto labelu kdysi na začátku dekády vydal Lunice svoje EPčka Stacker Upper a One Hunned.

Cut Copy – Lights Shine On
Credits: Dan Whitford, Tim Hoey, Mitchell Scott, Ben Browning
Label: Modular
Loňská deska australských synthpopových (skoro už) veteránů Cut Copy nazvaná Free Your Mind sice nesklidila vyloženě jásavé kritiky, fanoušků má ale skupina čím dál tím víc – o tom jsme se ostatně mohli přesvědčit i letos v dubnu, kdy skupina vystoupila v pražském Lucerna Music Baru. Právě pro oddané fanoušky Cut Copy bude určena nová luxusní verze zmíněné desky, která bude obsahovat pět songů navíc, z toho tři naprosto nové kousky. Jedním z nich je i power popová hymna s optimistickým názvem Lights Shine On, kterou žene dopředu výrazný rytmus a zvonivý zvuk kláves zkombinovaný s výraznými kytarami. Právě hitovku Lights Shine On si nasazujeme do rotace Radia Wave.

Thoola – Heart Loss
Credits: Zoja Gorbušina, Martin Pípal, Marketa Haová, Mathieu Guillemi, Jakub Homola
Label: self-released
Pražský kvintet Thoola před třemi lety zvítězil v talentovém pořadu Radia Wave Startér. Od té doby ale změnil sestavu a odpoutal se od svých folkových kořenů a jejich eponymní debut vydaný letos v květnu má blíže k indierocku s prvky psychedelie. Co ale zůstalo, je výrazný vokál Zoji Gorbušiny. Dokazuje to i skladba Heart Loss, k níž vznikl videoklip.

Broncho – Class Historian
Credits: Ryan Lindsey, Ben King, Nathan Price, Johnathon Ford
Label: Dine Alone
Oklahomské power popové trio Broncho si neláme hlavu se stále se měnícími hudebními trendy a předkládá posluchačům lahodný odvar z garážové retro estetiky skloubený s mimořádným citem pro chytlavé melodie. Publicisté zatím mluví o směsi zvuku T. Rex a Phoenix nebo o Pavement, kteří přehrávají skladby Bruce Springsteena. Do rotace Radia Wave si zařazujeme nekomplikovanou školní hitovku Class Historian, která propaguje jejich chystanou desku Just Enough Hip To Be Woman. Ta vyjde v půlce září na labelu Dine Alone.

The History of Apple Pie – Tame
Credits: Steph Min, Jerome Watson, James Thomas, Aslam Ghauri, Joanna Curwood
Label: Marshall Teller Records
Pokud bychom měli v záplavě nově vznikajících kapel hledat tu, jejíž členové si zvolili nejnesmyslnější název, rozhodně bychom nemohli vynechat londýnskou skupinu The History of Apple Pie. Už název naznačuje zálibu v psychedelické estetice, kterou formace v čele se zpěvačkou Joannou Curwood potvrzuje i svojí hudbou. Chystaná deska Feel Something, která bude mít v diskografii kapely pořadové číslo dvě, by měla vyjít na konci září a ve vysílání Radia Wave ji bude propagovat melodicky vybroušený psychedelický drahokam Tame, který nadnáší decentní klavírní brnkání, hypnotické kytary a měkký hlas zpěvačky.

03165637.jpeg

Ex Hex – Don’t Wanna Lose
Credits: Mary Timony, Betsy Wright, Laura Harris
Label: Merge
Kapelu Ex Hex, kterou vede bývalá členka skupin jako Wild Wilg, Autoclave nebo Helium Mary Timone, už v našem playlistu nějakou dobu reprezentuje rozverný rockový hit Hot And Cold. Skupina po několika tzv. volně ložených skladbách konečně ohlásila debutovou desku, která se bude jmenovat Rips, a při té příležitosti vypustila do světa další skladbu. Píseň Don’t Wanna Lose je dosud nejenergičtější skladbou skupiny, v ani ne dvouapůlminutové stopáži není místo pro vydechnutí.

JUCE! – Burning Up
Credits: Cherish, Georgia and Chalin
Label: Island Records
Londýnská trojice JUCE! ještě nevydala svoje debutové album, i tak si ale dokázala velmi rychle získat pověst jedné z nejslibnějších popových kapel současnosti. Poprvé na sebe dívčí trojice upoutala pozornost singlem Call You Out, ke kterému vzniklo krystalicky čisté devadesátkové video. Následoval podpis smlouvy u Island Records a vzápětí taky další skladba Burning Up, ve které Cherish, Georgia a Chalin umně mixují funkovou rytmiku, soulový zpěv, letní syntezátory a především neuvěřitelně chytlavé melodie.

03165636.jpeg

Falcon Punch & Pixelated – Flying High
Credits: Avery Henderson,
Producent Avery Henderson, který vydává pod jménem Falcon Punch, bývá považován za skrytý poklad bohaté losangeleské scény a uchvacuje především kreativními mutacemi diska a funku. Ve svém nejnovějším tracku Flying High se ale rozhodl prozkoumávat baleárské rytmy – na pomoc si vzal producenty Pixelated a především zručně vysamplovaný hlas zpěvačky Niny Simone – výsledek má podobu opojné letní halucinace, která je chytlavá na první poslech, zároveň má ale v sobě dost vrstev na to, aby nějakou dobu vydržela.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio