NOVINKY: Cymbals Eat Guitars, Kate Boy, Monoskop, SOPHIE a další limonády

5. srpen 2014
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách se dočkáte rockového varování od Cymbals Eat Guitars, ponurého budíčku od The Raveonettes a přídavku pro zletilé v podobě krákání vran. Skandinávsko-australští Kate Boy nás přiučí sebekontrole, zatímco další stín na nás vrhnou domácí Monoskop. Točenou monádu vzoru Leibniz čepuje SOPHIE. Bude to béžový.

Kate Tempest – The BeigenessCredits: Kate Esther Tempest, Dan CareyLabel: Big DadaStýská se vám po The Streets? A co kdyby ještě navíc byl nový Mike Skinner holka? Sedmadvacetiletá britská básnířka a dramatička Kate Tempest loni získala prestižní Cenu Teda Hughese za poezii (sbírka Brand New Ancients), její ambice jsou ale aktuálně spíš „v rapový muzice“. K ní měla skrze performance mluveného slova vždy blízko a na albu Everybody Down zhodnocuje svoji lásku třeba k Wu-Tang Clan. Místo černošských ghett New Yorku na něm ale objevuje každodennost své internetové generace. Deska vychází na proslulé londýnské hiphopové značce Big Dada (vydává zde třeba Roots Manuva nebo Speech Debelle) a o produkci se postaral Dan Carey, který má za sebou nahrávky s Emilianou Torrini, Hot Chip nebo Franz Ferdinand. Z alba, které v britském tisku sbírá velmi pochvalné recenze, si nasazujeme aktuální singl The Beigeness.

Cymbals Eat Guitars – WarningCredits: Joseph D'Agostino, Matthew Miller, Matt Whipple, Brian HamiltonLabel: Barsuk / Tough LoveNewyorští indie rockeři Cymbals Eat Guitars připravili na 26. srpna vydání svého třetího alba LOSE, z něhož už před časem nabídli povedené tracky Jackson a Chambers. My si ale nasazujeme aktuální třetí singl Warning, který je v dynamickém nápřahu a frenetičnosti snad ještě předčí. Kapela – pojmenovaná podle Lou Reedovy definice zvuku The Velvet Underground – tu zručně kombinuje punkovou energii a artrockové polohy s popovými vokály a bezmála stadionovými riffy.

03180160.jpeg

SOPHIE – LemonadeCredits: SOPHIELabel: NumbersPo podzimním úspěchu se singlem Bipp se znovu o slovo hlásí záhadný producent SOPHIE. Jeho novinka Lemonade, kterou už v bootlegové verzi poctivě protáčel Honza Bárta v pořadu Turban, konečně vychází i oficiálně, a tak si ji můžeme nasadit do rotace. Očekávaný letní klubový hit nabízí zároveň beatové fraktály i melodii ne nepodobnou žvýkačkovému j-popu. Žádný div, že SOPHIE aktuálně navázal pracovní partnerství s japonskou královnou popových bizarností Kyary Pamyu Pamyu.

18+ – CrowCredits: 18+Label: HoundstoothJeště jedna nahrávka, kterou obestírá tajemství ohledně identity autorů: americké duo vystupující pod jménem 18+ míchá elektroniku s hip hopem a R&B a přes poměrně běžné žánrové ingredience nezní jako nic, co jste zatím slyšeli. V posledních dvou letech vypustili trio internetových mixů nazvaných M1xtape, Mixta2e a Mixtap3, singl Crow/Horn je ale jejich první oficiální počin. Titulní skladba pozoruhodně míchá repetitivní krákání vrány s hypnotickým beatem a somnambulními hlasy. Vysílat se ale bude samozřejmě až po 22. hodině.

The Raveonettes – Wake Me UpCredits: Sharin Foo, Sune Rose WagnerLabel: Beat DiesDánské indierockové duo The Raveonettes zcela nečekaně vydalo 22. července své nové album Pe’ahi, pojmenované podle surfařského ráje na havajském ostrově Maui. V pořadí sedmá studiová deska, kterou produkoval Justin Meldal-Johnsen (M83), nicméně odráží hlavně traumatické zážitky obou členů formace: překvapivou smrt kytaristova otce loni na Štědrý den a zkušenost s topením se ve vlnách oceánu. V singlu Wake Me Up – prostoupeném orchestrálními aranžemi vyhledávaného skladatele filmové hudby Joea Trapaneseho – se zpěvačka Sune Rose Wagner pro změnu vyrovnává s odsouzeníhodnými činy svého otce.

02669981.jpeg

Monoskop – StínCredits: Ondřej Nakea, Martin Jazzewec, Ondra Marihai, Jan Pevný, Martin Kafes33, PetraLabel: self-releasedPražská kapela Monoskop existuje už šest let, poslední rok ale výrazně změnila sestavu a svůj jazzem nasáklý trip hop posunula víc k elektronické hudbě. Z připravovaného podzimního EP vypustili v polovině července skladbu Stín, které vládne suverénní hlas zpěvačky Petry i pro Monoskop typické zvuky houslí a trumpety.

Banks – Beggin For ThreadCredits: Jillian BanksLabel: HarvestLosangeleská zpěvačka Banks se na začátku ledna umístila v první trojce ankety BBC Sound of 2014 a svými dosavadními singly ještě umocnila očekávání týkající se její debutové desky Goddess, která vyjde 9. září na labelu Harvest. Nejaktuálnější ochutnávkou z alba je singl Beggin For Thread, který zlehka ustupuje od neo R&B zvuku směrem k ponurému epickému popu. K tracku, který Banks staví někam mezi Jamese Blakea a Fionu Apple, vzniklo i působivé (převážně černobílé) video zahrnující samotnou zpěvačku, tanečníky a bílého hřebce. Brr.

03180157.jpeg

Kate Boy – Self ControlCredits: Kate Akhurst, Hampus Nordgren, Markus DextegenLabel: IAMSOUND RecordsŠvédsko-australské trio Kate Boy, jehož dosavadní singly jsou nedílnou součástí playlistu Radia Wave, se po roce připomíná novým trackem Self Control. Ten už je definitivní předzvěstí zatím bezejmenného debutového alba, které by mělo vyjít koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Trojice, jež se čerstvě upsala britskému labelu Fiction, na něm míní cizelovat svůj pronikavý elektropop okořeněný seversky odrzlým vokálem (prozrazujícím značnou sebekontrolu).

Purling Hiss – Learning Slowly Credits: Mike PolizzeLabel: Drag CityFiladelfští lo-fi rockeři Purling Hiss vydají 23. září na Drag City své dosud nejpřístupnější album Weirdon. Nezvykle chytlavý náhled na punkem ovlivněnou psychedelii nabízí i první singl Learning Slowly. Kytarové distorze se tu prolínají s prosluněnou melodií, rychlé tempo kontrastuje se záměrně apatickým vokálem – výsledkem je nejchytlavější track v historii jinak lehce avantgardně orientované kapely.

Prides – I Should Know You BetterCredits: Stewart Brock, Callum Wiseman, Lewis GardnerLabel: IslandSkotské elektropopové trio Prides vzbudilo slušný ohlas v blogosféře už svým loňským singlem Out Of The Blue a únorovou hymnickou minikolekcí The Seeds You Sow. Jejich nový singl I Should Know You Better, který vyjde oficiálně 29. září, je další ukázkou osmdesátkami inspirovaného chytlavého synth-rocku, jemuž se bude dařit v klubech i festivalových arénách.

Spustit audio