NOVINKY: Damon Albarn, Tobacco a jiné silné doutníky

2. duben 2014
Factory Radia Wave

Damona Albarna a Sama Smithe dělí víc než dvacet let a velmi odlišné žánrové kořeny, jedno ale mají společné – jejich sólové desky patří k nejočekávanějším britským nahrávkám první poloviny letošního roku. V další várce novinek na Radiu Wave vás kromě skladeb od obou zmíněných muzikantů čeká třeba český indie rock v podání skupiny Hissing Fauna, drum’n’bassem okořeněný elektro pop estonské zpěvačky Marii Minervy nebo stoprocentní psychedelická hitovka bostonského projektu The Derevolutions. Bude to bezvadný.

Dillon – Matter of Time
Credits: Dominique Dillon de Byingto
Label: BPitch Control
V Brazílii narozená a v Německu usazená zpěvačka a klavíristka Dillon na sebe upozornila před třemi lety debutovým albem The Sillence Kills na značce BPitch Control. Letos šestadvacetiletá umělkyně pohybující se na pomezí experimentální hudby a elektropopu na nahrávku aktuálně navazuje svým druhým studiovým albem The Unknown. Její osobitý sound je na albu ještě minimalističtější a výrazný prostor dostal její milovaný klavír – jak ostatně dokazuje i pilotní singl alba Matter of Time. Dillon zahraje 20. dubna v smíchovské MeetFactory.

Tobacco – Eruption
Credits: Thomas Fec
Label: Ghostly
Thomas Fec alias frontman kapely Black Moth Super Rainbow se po čtyřech letech vrací ke svému bočnímu projektu Tobacco. V něm psychedelický rock střídají syntezátory a smyčky – v jádru je to ale hudba stejně divná a excentrická, jako je jeho domovská kapela. 13. května do diskografie Tobacco přibude třetí albový počin – deska nazvaná Ultima II Massage. My si z ní zahrajeme pilotní singl Eruption (s košatým podtitulem Gonna Get My Hair Cut at the End of the Summer) – jednu z posluchačsky vlídnějších skladeb na veskrze experimentální desce.

Kool A.D. – Tight ft. Lakutis & Mr. Muthafuckin Exquire
Credits: Victor Vazquez
Label: Bandcamp
Victor Vazquez alias Kool A.D. nedávno vystoupil z řad brooklynského rapového kolektivu Das Racist, o to více se čeká, co předvede na své sólové dráze. Jeho aktuální novinka se jmenuje WORD O.K. a nabízí ji přes Bandcamp za dobrovolný příspěvek. Největším překvapením této desky je patrně role chillwave hudebníka Toro Y Moi, který se zde ve dvou skladbách poprvé představuje jako hiphopový beatmaker. Jednu z nich – skladbu Tight – si nasazujeme, hostují v ní spřátelení rappeři Lakutis a Mr. Muthafuckin Exquire.

Listolet – Lullaby (Boris Carloff Remix)
Credits: Tomáš Háček, Beata Bocek, Milan Havrda
Label: Indies Scope
Indie-folková skupina Listolet pronikla loni se skladbou Lullaby z alba Malý kluk i do vysílání české MTV, k čemuž nepochybně pomohla i hostující zpěvačka Beata Bocek. Teď si hit vzal do parády producent Boris Carloff a překopal ho do podoby energického elektronického tracku. Listolet se s ním připomínají v době kapelní pauzy, během níž frontman Tomáš Háček odcestoval na Nový Zéland s multikulturní formací Mama Yeva. Boris Carloff se pro změnu chystá na cesty v červnu, kdy odletí na Island natáčet nové album.

03093013.jpeg

Damon Albarn – Heavy Seas Of Love
Credits: Damon Albarn, Brian Eno
Label: XL Recordings
Damon Albarn je bezesporu jednou z nejvlivnějších postav světového popu posledních dvaceti let – tenhle status si vydobyl působením v kapele Blur, založením projektu Gorillaz, aktivitou v superskupině The Good, The Bad & The Queen nebo natáčením s africkými hudebníky z Mali. Ačkoliv se to zdá podle jeho obsáhlého katalogu neuvěřitelné, debutovou sólovou desku vydá teprve letos. Album, které se bude jmenovat Everyday Robots, vyjde už na konci dubna a my si z něj do rotace nasazujeme soulem napuštěnou baladu Heavy Seas of Love, na které s Albarnem spolupracoval legendární Brian Eno.

03093014.png

Maria Minerva – The Beginning
Credits: Maria Juur
Label: Not Not Fun
Když estonská zpěvačka a skladatelka Maria Minerva vystupovala v loňském roce v pražském klubu Pilot, omráčila návštěvníky složitou digitální sítí vokálních samplů, zvukových experimentů a rozkouskovaných melodií. S chystanou třetí deskou, která vyjde tradičně na Not Not Fun pod názvem Histrionic, ale Minerva opět mění směr, soudě alespoň podle prvního singlu příznačně pojmenovaného The Beginning. Minerva na něm předkládá čistý elektro pop, který kromě přízračného syntezátoru ženou dopředu téměř devadesátkové jungleové rytmy.

Sam Smith – Stay With Me
Credits: Sam Smith
Label: Capitol Records
Singl Money On My Mind patřil nejenom na Radiu Wave k největším hitům přelomu roku a fanoušky britského zpěváka Sama Smithe pořádně nažhavil na jeho debutovou desku In The Lonely Hour. První album tohoto spolupracovníka Disclosure, kteří nedávno zahráli i v Praze, vyjde na konci května a očekává se, že bude patřit k největším popovým událostem roku. Ještě než album vyjde, přidává Sam Smith k singlům Lay Me Down a Money On My Mind třetí skladbu, klavírní baladu Stay With Me, na které Sam Smith opět dokazuje, že má tzv. zlato v hrdle. A tvoje ruce.

Hissing Fauna – Bet on the Better
Credits: Jakub Mareš, Jan Stejskal, Jan Koudela, Jiří Kaňa
Label: Stoned to Death / Bleeding Ear
Klíčová slova vztahující se ke kapele Hissing Fauna jsou především indie a 90. léta. Po nějaké době na scéně se teprve teď odhodlali k prvnímu releasu, který má podobu split kazety se skupinou Bugmen, od níž už v rotaci Radia Wave slýcháváte skladbu Feminist Zines. Jak prozrazuje jedna ze čtyř skladeb nazvaná Bet On The Better, Hissing Fauna vzhlížejí ke svým vzorům, jako jsou Pavement nebo Dinosaur Jr., a vracejí dnes trochu nadužívanému pojmu indie jeho pravý význam.

The Derevolutions – Now You Know My Name
Credits: Brett Boucher, Ana Karina
Label: self-released
Za bostonským projektem The Derevolutions stojí Brett Boucher, který si udělal jméno především coby velmi úspěšný skladatel reklamní hudby. Jeho aktuální hudební inkarnace má ale k reklamnímu muzaku velmi daleko. Skladba Now You Know My Name, které nechybí trademarkové popové pohvizdování ani oblíbený falešný konec, je vzácným příkladem psychedelicky zašpiněné hitovky, která je stejnou měrou na první poslech chytlavá i dobrodružná ve svém zvuku. O půvabné vokály se postarala zpěvačka Ana Karina.

NONONO – Hungry Eyes (Björn Yttling Remix)
Credits: Björn Yttling, Stina Wäppling, Tobias Jimson, Michel Flygare
Label: self-released
Švédská trojice NONONO je další z dlouhé řady skandinávských kapel obdařených citem pro chytlavou melodii. Před časem vydalo trio singl Hungry Eyes, který teď remixem opatřil Björn Yttling, člen kapely Peter, Björn & John a uznávaný producent Franz Ferdinand, Lykke Li nebo Shout Out Louds. Už tak dostatečně optimistickému tracku ještě přidal na prosluněnosti a vytvořil téměř dokonale vybroušený popový klenot.

Mikal Cronin – Soul In Motion
Credits: Mikal Cronin
Label: Famous Class
Kytarista, zpěvák a skladatel Mikal Cronin vydal první sólovou desku před třemi lety, už předtím ale byl součástí obskurních kapel s názvy jako Okie Dokie, Epsilons nebo Party Fowl and Moonhearts. Občas bývá k vidění jako člen koncertní sestavy oceňovaných Ty Segall, největší pozornosti se mu ale dostalo loni, kdy vydal podařenou desku MCII. Na tu teď Cronin navazuje skladbu Soul In Motion, která vychází jako součást aprílového singlu LAMC. Cronin trochu netradičně zařadil bicí automat, jinak je v ní ale vše, na co jsme od něj zvyklí – především organické přepínání mezi akustickým zvukem a běsněním elektrických kytar.

First Aid Kit – My Silver Lining
Credits: Johanna Söderberg, Klara Söderberg
Label: Columbia Records
Švédské folkové duo First Aid Kit, které tvoří sestry Johanna a Klara Södergerovy, poprvé upoutalo pozornost hudebního světa svojí coververzí skladby Tiger Mountain Peasant Song od amerických Fleet Foxes. Dvojice ale od amatérského videa ve švédských lesích urazila pořádný kus cesty – v současnosti chystá už svoje třetí album nazvané Stay Gold, které propaguje singl My Silver Lining. Kromě už charakteristické vokální souhry se v něm dočkáme i symfonického orchestru z Omahy.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio