NOVINKY: Dan Deacon, Modest Mouse, Male Bonding, POP ETC a další puristi

7. leden 2015
Factory Radia Wave

V prvních letošních novinkách se ohlédneme zpět se slovenskými Purist, přičemž do nás (za doprovodu pářících se divanů) bleskově udeří americký excentrik Dan Deacon. O tom, že se stále točíme v kruzích, zpívají jak brooklynští POP ETC, tak i navrátilci Modest Mouse, zatímco intuitivní rappeři Shabazz Palaces u toho dojídají šunkový sendvič. O zloduších různého druhu pojednávají tracky od britského eklektika Iaina Woodse i dívčího dua IDYLL. Zkrátka novoroční idylka.

Dan Deacon – Feel the Lightning
Credits: Dan Deacon
Label: Domino Records
Poslední desky Bromst či America svérázného elektronika Dana Deacona už svými orchestrálními ambicemi přesahovaly kamsi k moderní vážné hudbě. Novinkou Gliss Riffer se však americký excentrik chystá vrátit k osmibitovému šílenství svých průlomových alb Acorn Master a především Spiderman of The Rings. Desku, která vychází 24. února na Domino Records, představuje euforický singl Feel the Lightning, doplněný dle očekávání bizarním videoklipem, v němž mj. souloží nábytek. Ještě před vydáním desky zavítá Deacon do Evropy na několik koncertů, nejblíže nám bude v Berlíně.

Iain Woods – Fiend
Credits: Iain Woods
Label: Lovely Face for Radio
Britský umělec Iain Woods popisuje své připravované nové album Psychologist, které naváže na jeho čtyři roky staré EP Epidural Collection, jako „trash-popové dovádění nahlížené optikou existenciální krize“. Z eklektické desky, jež vyjde v lednu na Woodsově vlastním labelu Lovely Face for Radio, se nám nejvíc zamlouvá art-popový vaudeville jménem Fiend.

Purist – Back
Credits: Juraj Peták, Alan Prekop, Liam Whybrow
Label: Spinnup
Purist jsou slovensko-anglické trio z Bratislavy, které existuje od roku 2010 a od té doby stihlo koncertovat na festivalech Electronic Beats nebo Pohoda. Teprve na sklonku loňského roku ale trojice vydala debutové album Colourful Noise, které se nahrávalo v kodaňských Red Bull Studios. Deska, na níž kapela zručně míchá módní elektropop s indie rockem, nepokrytě pokukuje po západním trhu, zatím ale sbírá nadšené ohlasy především doma. My si z debutu bratislavského tria nasazujeme klipový singl Back.

03286598.jpeg

POP ETC – Running In Circles
Credits: Chris Chu, Jon Chu, Julian Harmon
Label: Rough Trade
Brooklynští indie rockeři POP ETC (dříve známí jako The Morning Benders) za poslední léta nezměnili jen jméno, ale částečně i styl: z komorní kytarovky vyrostla kapela oddaná osmdesátkovému/devadesátkovému popu. Trojice, která nás v poslední době oblažila především covery písní od U2, Beach Boys nebo Wham!, ovšem na letošek chystá vydání svého nového, v pořadí už čtvrtého alba. Jeho předzvěstí je novovlnná hitovka Running In Circles, která představuje důkaz, že chytře uchopený retro zvuk může být relevantní i na prahu roku 2015.

Shabazz Palaces – Ham Sandwich
Credits: Ishmael Butler, Tendai Maraire
Label: Sub Pop
Úspěšný rok 2014 se rozhodli seattleští Shabazz Palaces završit dárkem pro fanoušky a na silvestra vypustili přes Twitter do světa svoji novou skladbu Ham Sandwich doprovázenou výmluvným vzkazem „Magic Makes the Music More“. Znamenitý track zdobí o poznání agresivnější sound, než na jaký jsou fanoušci jejich magického, psychedelického hip hopu zvyklí.

03251002.jpeg

Let's Bomb The Hell – I, The Murder of All
Credits: Tomáš Hricišák, Jozef Zeleňák, Jan Faix, Matěj Macháček
Label: self-released
Debutové EPčko s vročením 2014 stihlo ještě těsně před vánočními svátky vydat i pražské rockové kvarteto Let's Bomb The Hell. Na jejich čtyřpísňovém Chapter I EP je slyšet láska k psychedelickému rocku, byť to možná z přímočaré skladby I, The Murder of All, kterou jsme vybrali do našeho playlistu, na první poslech nemusí být zcela zřejmé. Natáčelo se ve studiu Soundevice Borise Carloffa pod dohledem Lukáše Chromka z Airfare a o finální zvuk se postaral kalifornský producent Sandozz, který kdysi působil v pražské kapele Dope Aviators. EPčko je ke stažení za dobrovolný poplatek z jejich stránky na portálu Bandcamp.

Weval – Gimme Some
Credits: Harm Coolen, Merijn Scholte Albers
Label: Kompakt
Jednou z nejsilnějších nahrávek konce uplynulého roku bylo nenápadné EPčko Easier od holandského elektronického dua Weval, které zaštítil prestižní label Kompakt. Amsterdamští rodáci Harm Coolen a Merijn Scholte Albers tu ve čtyřech precizně vystavěných tracích prokazují výjimečný cit pro melodii, plynulé střídání nálad i dramatickou atmosféru. My pro vás zpětně vybíráme úvodní, hypnotickým beatem poháněnou skladbu Gimme Some.

Modest Mouse – Lampshades on Fire
Credits: Isaac Brock
Label: Epic
Neuvěřitelných osm let uplynulo od vydání posledního alba We Were Dead Before the Ship Even Sank amerických indie rockerů Modest Mouse. Jejich nová deska ponese název Strangers To Ourselves a světlo světa spatří 3. března díky labelu Epic. Pilotní singl Lampshades on Fire, v němž se frontman Issac Brock věnuje svým nejoblíbenějším tématům (komická předvídatelnost a marnost života), je esencí zvuku kapely: bezmála funkové riffy, nenápadné vyhrávky, chytlavý rytmus a naléhavý vokál na pomezí zpěvu, řevu a vidláckého rapu. Komu z vás to nechybělo…

IDYLL – Bad Boi
Credits: Angelina Lucero, Jojo Yang
Label: self-released
Chicagská dvojice Angelina Lucero a Jojo Yang alias IDYLL má za sebou teprve dva oficiální tracky, ale blogosféra už o ní horečnatě spekuluje jako o jednom z velkých objevů začátku letošního roku. Jejich aktuální singl – elektropopové nokturno Bad Boi – dává tušit proč: průzračná elegantní produkce, pomalé beaty protkané nasládlými synťáky a zasněné vokály tu tvoří dohromady idylický celek evokující vrcholné momenty projektů typu Purity Ring nebo Chvrches.

Male Bonding – Falling
Credits: Kevin Hendrick, Robin Silas Christian, John Arthur Webb
Label: Sub Pop
Britské noise-rockové trio Male Bonding se v poslední době odmlčelo ve prospěch bočního projektu Primitive Parts, v němž se angažují dva z členů kapely. Během prosince loňského roku však trojice nečekaně vypustila dva nové songy: adrenalinové, nečekaně melodické punkové skladby A Kick To The Face a Falling, z nichž druhá míří rovnou do naší rotace.

Spustit audio