NOVINKY: DIIV, Zhu, Světlotma, Saltwater Sun, Sailor & I & další námořníci

22. září 2015
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách na vás budou dělat oči londýnští Saltwater Sun, mňoukáním škemrat o pozornost se chystají Run the Jewels, zatímco hladinu dopaminu v krvi nám pomohou zvýšit Deerhunter. Světlo i tma, obojí na dosah.

Saltwater Sun – Making EyesCredits: Jenn StearnesLabel: Hand in HiveLondýnský indierockový kvintet Saltwater Sun zhruba před půl rokem nadchl blogosféru skladbou Habit On My Mind a svůj nevšední talent potvrzuje i na aktuálním singlu Making Eyes. Skladba je předzvěstí jejich debutového EPčka Wild, které vyjde 2. listopadu na labelu Hand in Hive, a představuje britskou pětici jako kapelu kloubící popové ambice s ostřejší hranou stejně suverénně jako třeba Alvvays nebo Wolf Alice.

Zhu – Automatic ft. AlunaGeorgeCredits: Steven Zhu, Aluna Francis, George ReidLabel: Columbia RecordsElektronický producent Zhu si i nadále udržuje anonymitu, která má údajně pomoci tomu, aby posluchači přistupovali k jeho hudbě bez zbytečných předsudků. Loni si Zhu za hit Faded vysloužil nominaci na Grammy v kategorii taneční hudba a vydal album The Nightday. Letos na podzim na něj naváže kolekcí Genesis Series, o niž se už stará velký label a která slibuje hosty slavných jmen ― od Skrillexe přes DJ Snakea až k britské dvojici AlunaGeorge. Právě oni hostují v pilotním singlu Automatic, který na sto procent potvrzuje, že Zhu je velkou nadějí současné klubové scény.

Run the Jewels – Oh My Darling Don’t Meow (Just Blaze Remix)Credits: Justin Smith, Michael Render, Jaime MelineLabel: Mass Appeal / REDZ bláznivého nápadu hiphopového dua Run the Jewels přetočit svoji loňskou desku s pomocí kočičích zvuků se stala nakonec realita. Na konci srpna duo oznámilo, že album posílá na mastering, a minulý týden vypustilo první track Oh My Darling Don’t Meow, který pro ně stvořil americký hiphopový producent Just Blaze. Někdejší spolupracovník rappera Jay-Zho je jen jedním z týmu remixérů: na albu se podíleli také Massive Attack, Geoff Barrow, Zola Jesus a samozřejmě nespočet koček. Album Meow the Jewels by mělo vyjít v nejbližší době s tím, že jako první jej obdrží ti, kteří projekt podpořili na Kickstarteru. Veškerý výtěžek z desky pošlou Killer Mike a El-P pozůstalým po Ericu Garnerovi a Michaelu Brownovi, dvou Afroameričanech zastřelených loni policií.

02923386.jpeg

Deerhunter – Breaker Credits: Bradford CoxLabel: 4ADIndierockoví chameleoni Deerhunter zdá se změní na své nové desce Fading Frontier svůj zvuk k nepoznání: na nedávný funkový singl Snakeskin teď navazují snivou plážovou skladbou Breaker, která je sice plná referencí k loňské vážné nehodě frontmana Bradforda Coxe, ale její zvuk zůstává bezmála idylický. Jak napovídá i videoklip plný prolínaček tváří členů kapely, Breaker je vůbec první skladbou Deerhunter, v níž se Cox dělí o vokály s kytaristou Lockettem Pundtem. Album Fading Frontier vyjde 16. října na prestižní značce 4AD.

Elbe – Drown ThemCredits: Andrej SinuLabel: self-releasedElbe je hiphopový producent z Mostu, který kutí působivé instrumentální kompozice míchající klasické postupy s aktuálním soundem trapu nebo trillu. Má za sebou beaty pro Resta, Logica nebo Strapa a minulý týden vypustil na Bandcamp nové album 1995. Název desky není náhodný, Elbe ji vydal přesně na svoje dvacáté narozeniny. Ještě dodejme, že jeho umělecké jméno je německý název řeky Labe a „vodní“ motiv se prolíná i skladbou Drown Them, skrze niž si zmíněné album představíme.

Porter Robinson – Divinity ft. Amy Millan (ODESZA Remix)Credits: Porter Weston Robinson, Amy MillanLabel: AstralwerksCeněný (teprve třiadvacetiletý) DJ, producent a zpěvák ze Severní Karolíny Porter Robinson je jednou z největších hudebních nadějí tzv. post EDM generace. Z našeho vysílání už znáte jeho track Sad Machine z loňské debutové desky Worlds, jejíž remixovou verzi teď Robinson připravuje. Mezi kreativními remixéry najdeme také seattleské duo ODESZA, které originál skladby Divinity s hostující zpěvačkou Amy Millan (Stars, Broken Social Scene) okořenilo mimo jiné tvrdým hiphopovým beatem. Výsledkem je extatický track, který během své pětiminutové stopáže nabývá ― zcela v duchu svého názvu ― bezmála „božských“ rozměrů…

DIIV – DopamineCredits: Zachary Cole SmithLabel: Captured TracksAž na sklonku letošního roku se podle všeho dočkáme nové desky newyorských dream rockerů DIIV, kteří nás před třemi lety nadchli svým albem Oshin. Novinka ponese název Is the Is Are a soudě dle výtečného prvního singlu Dopamine půjde o precizněji zprodukovanou, čitelnější, ale stále velmi naléhavou variaci na zasněné postpunkové téma. Balzám pro vaše neuropřenašeče.

03477263.jpeg

Sailor & I – Leave the Light OnCredits: Alexander SjodinLabel: The Invention of Loneliness RecordsTalentovaný švédský producent Alexander Sjodin, který vystupuje pod pseudonymem Sailor & I (a někteří ho možná znají z projektu Monde Idéal), právě vydává svůj nový singl na labelu The Invention of Loneliness. Vynález samoty se do zvuku melancholické taneční skladby Leave the Light On promítl poměrně výrazně: vrstevnatý rytmus, delikátní instrumentace a zasněný vokál dělají z tohoto tracku nenápadný hypnotický skvost. Za pozornost pak stojí i v Japonsku natočený náladotvorný videoklip.

Shamir – In For The KillCredits: Shamir BaileyLabel: XLDvacetiletý hudební meteorit a jeden z představitelů pestré queer rapové vlny Shamir, který letos definitivně a s patřičnou slávou dopadl na planetu tanečního popu, vydal v květnu výtečný dlouhohrající debut Ratchet, z něhož od nás znáte disko-popový singl Call It Off, doprovázený střeleným muppetím videem. Aktuálně se lasvegaský zpěvák a skladatel přihlašuje s novým zábavným klipem, v němž si pro změnu osedlal UFO ― tentokrát k hitovce In For The Kill, která je podle jeho vlastních slov o „nutnosti dělat oběti, abychom se mohli věnovat věcem, které nás činí šťastnými“. Není žádným tajemstvím, že nás činí šťastnými především Shamirova hudba.

03387707.png

Světlotma – Na dosahCredits: Petra Burdová, Miroslav ŠulákLabel: self-releasedDuo Světlotma alias Petra Burdová a Miroslav Šulák z Valašského Meziříčí se vyžívá v atmosférickém dreampopu s příchutí lo-fi folku a rozhodně se nebojí českých textů. Slibná dvojice má za sebou dva singly a ten novější – Na dosah – si vybíráme do našeho vysílání. Skladba je rovněž zdarma dostupná na jejich Bandcampu.

Spustit audio