NOVINKY: Divided, Endgame, Ryan Hemsworth, Johnny Foreigner a další cizinci

27. červenec 2016
Factory Radia Wave

Po nezapomenutelném zážitku z vystoupení kolektivu Bala Club na letošním Creepy Teepee nasazujeme do rotace track jednoho ze zakladatelů, producenta Endgame, který aktuálně vydává EP u Hyperdubu. Pouštíme novinky od shoegazových Divided a domácí producentky MGDLN, nová jména reprezentuje písničkářka Yohuna nebo rapper Lil Uzi Vert, comeback dává i švédská synthpopová zpěvačka Molly Nilsson. A možná přijde i Bon Iver – takovej velkej.

Divided – Open The Door
Credits: Filip Helštýn, Veronika Janošková
Label: self-released
Frýdecko-místecká kapela Divided patří už několik let k českým kytarovým stálicím a společně s úspěšnými Manon Meurt pomáhají resuscitovat shoegazovou estetiku. Po docela intenzivním koncertování se teď Divided se zpěvačkou Veronikou Janoškovou vrací i s novým singlem Open The Door, který připomene akustičtější písně třeba takových Slowdive. O druhé desce, kterou už Divided chystají, vás samozřejmě budeme informovat. Hodně.

Molly Nilsson – Think Pink
Credits: Molly Nilsson
Label: Dark Skies Association
DIY synthpopovou scénu už by bylo nemožné si představit bez švédské zpěvačky a producentky Molly Nilsson, která prostřednictvím labelu Dark Skies Association vysílá do světa pokroucené popové hity už od roku 2008. Aktuálně obohacuje svoji diskografii lehce dystopickým singlem Think Pink, který stojí někde na pomezí mezi ironickými hitovkami Johna Mause a melancholickým písničkářstvím. Doporučujeme i neutěšený videoklip.

Yohuna – Apart
Credits: Johanne Swanson
Label: Orchid Tapes
Brooklynská písničkářka Yohuna, která propojuje melancholický synth pop s indierockovými kytarami, si rozhodně dává načas. Svoje debutové album prý připravuje už pět let – zdá se ale, že práce by konečně mohla být u konce. Johanne Swanson, jak se Yohuna jmenuje vlastním jménem, aktuálně posílá do světa zádumčivý singl Apart, který spoluprodukoval Owen Pallett.

Johnny Foreigner – Don’t, Just Don’t
Credits: Alexei Berrow, Junior Elvis Washington Laidley, Kelly Parker, Lewes Herriot
Label: Alcopop! Records
Nejameričtější britská kapela Johnny Foreigner chystá vydání svého pátého alba, které propaguje vypuštěním osmi různých skladeb prostřednictvím osmi různých webových portálů. My do vysílání Radia Wave vybíráme dynamickou píseň Don’t, Just Don’t, která se organicky přelévá z melancholických vokálních meditací až do závěrečné katarze okořeněné kytarovým sólem.

Endgame – Fellony Riddim
Credits: Endgame
Label: Hyperdub
Londýnský producent Endgame patří společně s bratry Kamixlo a Uli G k zakládajícím členům kolektivu Bala Club, který propojuje latinské rytmy s aktuálními podobami grimu, R&B nebo rapu a který minulý víkend nadvakrát rozboural kutnohorský festival Creepy Teepee. Bala Club je momentálně na vrcholu, což dokazuje i nové EP, které Endgame vydal u vlivného labelu Hyperdub. Do rotace putuje otevírací track čtyřskladbové nahrávky pojmenovaný Fellony Riddim.

Courtney Barnett – Elevator Operator
Credits: Courtney Barnett, Bones Sloane, Dave Mudie
Label: Mom + Pop Music
Sedmadvacetiletá australská písničkářka Courtney Barnett zveřejnila nový videoklip ke skladbě Elevator Operator z loňské oceňované desky Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit. Její hudbu – beroucí si hodně z garážového rocku, rádiového popu i melancholie blues – vystihuje do puntíku, Barnett ze všedních maličkostí vytváří nevšední příběhy, jako když sníte, a přitom jste vzhůru. Po cestě do práce potkáte Sleater-Kinney, která platila v 90. letech za jeden z vůdčích hlasů femipunkového hnutí riot grrrl, hotelový výtah vás vezme na pláž a nakonec odehrajete koncert na střeše věžáku. A to se může stát, minimálně ve zmiňovaném videoklipu.

Lil Uzi Vert – Money Longer
Credits: Symere Woods, Donald Earl Cannon
Label: Generation Now / Atlantic
Atlanta na chvíli promine, jeden z největších rapových talentů současnosti přichází z Filadelfie. Lil Uzi Vert má dvacet jedna let a za sebou čtyři mixtapes. Ta aktuální, jarní Lil Uzi Vert vs. The World mu přinesla první velké hity, mezi něž patří i skladba Money Longer, která se minulý týden dočkala psychedelického klipového zpracování. O produkci tracku se postarali atlantský hitmaker Don Cannon a Uziho stálý spolupracovník Maaly Raw.

Ryan Hemsworth – Wait feat. Mitski & Keaton Henson
Credits: Ryan Hemsworth, Mitski Miyawaki
Label: Adult Swim
Seriál neobvyklých hudebních kolaborací v rámci projektu Adult Swim Singles zrodil další zajímavý track. Ve Wait se potkává kanadský beatmaker Ryan Hemsworth, newyorská indierocková hvězdička Mitski a anglický písničkář Keaton Henson. Výsledkem je zádumčivá píseň, za niž se ani jeden zúčastněný rozhodně nemusí stydět, protože skvěle spojuje přednosti všech tří hudebníků.

MGDLN – WTF
Credits: Magdalena Vytlačilová
Label: self-released
Česká elektronická producentka MGDLN, která prošla naší talentovou soutěží Startér a zahrála si v rámci Startér showcasu třeba i na pražské náplavce, není příznivkyní oficiálních releasů. O to pilněji ale plní svůj SoundCloud, na kterém v posledních týdnech přibyla slušná řádka nových tracků. My si do vysílání vybíráme ten poslední, který MGDLN nazvala WTW a který je plný osmdesátkových elektro vibes.

Francis and the Lights – Friends feat. Bon Iver
Credits: Francis Farewell Starlite, Justin Vernon
Label: KTTF Music
Francouzský popový projekt Francis and the Lights vedený Francisem Starlitem se často a rád pohybuje v okolí rapperů. Pomoc si od něj v určitém okamžiku své kariéry vyžádali Drake, Chance The Rapper nebo Das Racist a v jeho novém klipu Friends se objevuje dokonce samotný Kanye West. Singlová verze je bez něj, ale o to větší prostor má další slavný host Bon Iver.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio