NOVINKY: Dizzcock, Gucci Mane, Tkay Maidza, Cate Le Bon a další bony

7. prosinec 2016
Factory Radia Wave

Trapová továrna na hity se ne a ne zastavit, Gucci Mane po propuštění z vězení vydává už několikátou nahrávku – a jeden z nových tracků, napumpovaný narkotickým nihilismem, putuje i do našich novinek. U trapového soundu se ještě zastavíme s deskou Night Rider od pražského producenta Dizzcocka, nezapomeneme ani na vycházející popovou hvězdu Tkay Maidzu se stimulujícím trackem Simulation a čeká nás taky několik melancholických kytarovek.

Gucci Mane ft. Travis Scott – Last Time
Credits: Radric Delantic Davis
Label: Warner Music

Atlantský trapový král Gucci Mane se letos nezastavil. Z vězení vykročil správnou nohou, nedlouho po vydání desky Everybody Looking mu z ní sundali sledovací zařízení, v říjnu vydal desku Woptober a nedávno taky nečekanou nahrávku Free Bricks 2 s rapperem Futurem. K předchozí nahrávce Woptober se vrátil nyní, když zveřejnil videoklip k tracku Last Time, kde hostuje Travis Scott, poladěný typickým auto-tunem. Video režíroval Harmony Korine, známý scenárista filmu Kids o ztracené generaci devadesátých let v New Yorku, který na příští rok chystá snímek o ztracené generaci současnosti – atlantské trapové scéně.

Zvíře jménem Podzim – Podzim
Credits: Jakub König
Label: Indies Scope

Hudebník Jakub König, jinak známý jako melancholický kuchař Kittchen, vyšel ven s prvním singlem svého nového projektu Zvíře jménem Podzim. Dlouhohrající album máme čekat (wait for it) na podzim roku 2017. Podle anotace vypráví o kráse i nebezpečí pošmurných dní, takže nejspíš o všem a o ničem. Jisté ale je, že se na projektu podílí několik známých hudebníků z domácí nezávislé scény jako Ondřej Mikula aka Aid Kid, producent a pražský zvukař Tomáš Havlen nebo Terezie Kovalová. „Určitý čas, kdy srdce ovládá podzimní melancholie, se dotkne každého z nás,“ píše se dál v anotaci a nás to nutí pokládat si až ontologické otázky: „Proč jsme tady?“

Xiu Xiu – Wondering
Credits: Jamie Stewart, Angela Seo, Shayna Dunkelman, Thor Harris
Label: Polyvinyl

03489760.jpeg

V České republice oblíbení Xiu Xiu nedávno vystupovali po Evropě s hudbou k seriálu Twin Peaks Davida Lynche a zastavili se taky u nás. Na 24. února příštího roku ale chystají album nazvané FORGET a plné nového materiálu, na který mimo jiné dohlížel producent John Congleton. Název desky komentoval Jamie Stewart z Xiu Xiu až filosoficky slovy o dualitě lidských slabin a zapomínání. První singl Wondering je snad zatím nejtanečnějším trackem od Xiu Xiu.

Dizzcock – Thugger
Credits: Ondřej Bělíček
Label: Red for Colourblind

Držitel Vinyly Ondřej Bělíček aka Dizzcock vydává novou nahrávku Night Rider. Ta přichází jenom rok po oceňovaném albu Elegy of Unsung Heroes a po hudební stránce rozvíjí zvuk stejným směrem. Mísí se tu vlivy post-klubové hudby, dekonstruovaného grimeu, trapu, ale najdeme tu taky pomalejší dubové tracky, beroucí si inspiraci z prvních releasů jiholondýnského producenta Buriala. Dizzcock parazituje na americkém mainstreamovém rapu, když si půjčuje samply vokálů známých rapperů Young Thuga nebo Futurea – a právě track Thugger, který si nasazujeme do rotace Radia Wave, je poctou prvnímu z nich. S rozsekanými hlasovými samply Dizzcock pracuje podobně jako jukeoví producenti kolem kolektivu Teklife.

Himalyan Dalai Lama – Night Fall
Credits: Kryštof Matěj, David Novotný
Label: Český rozhlas Radio Wave

Brněnská dvojice Himalyan Dalai Lama je vítězem letošní hudebně-exportní soutěže Czeching. Kryštof Matěj a David Novotný ve své tvorbě míchají downtempo, trip hop, ambient a náznaky trapu – a sami jako největší inspiraci zmiňují australského hitmakera Flumea. Díky Czechingu měli možnost nahrát EP v profesionálním studiu a po ruce měli hudebního režiséra a technika. Výsledkem je nahrávka Space – o tom, jak zní, víc řekne singl Night Fall.

Cayetana – Trails
Credits: Augusta Koch, Allegra Anka, Kelly Olsen
Label: Poison City Records

Předskakovaly Waxahatchee, mají za sebou několik lo-fi demo nahrávek, debut Nervous Like Me a už za nedlouho vydávají splitko s australskými Camp Cope. To je filadelfské trio Cayetana, které tvoří Augusta Koch, Allegra Anka a Kelly Olsen. A už z poslechu skladby Trails o zapomínání a rozchodech je jasné, proč si tuhle melancholickou kytarovku zamilovala právě Katie Crutchfield vystupující jako Waxahatchee – v mnohém trojice připomíná právě její tvorbu.

Cate Le Bon – Rock Pool
Credits: Cate Le Bon
Label: Drag City

03757413.jpeg

Velšská lo-fi zpěvačka Cate Le Bon letos vydala kritikou oceňované album Crab Day a odřezky z něj vydává pohromadě na připravovaném EP. Její surrealistický a hravý rukopis nejlépe vystihuje skladba Rock Pool. Je údajně napsaná, stejně jako zmiňované album, s pocitem beznadějné absurdity. Nám to nevadí.

Tkay Maidza – Simulation
Credits: Takudzwa Maidza, Luke McKay, Jess Higgs
Label: Downtown/Interscope

Jednadvacetiletá zpěvačka a rapperka Tkay Maidza, narozená v Zimbabwe a usazená v Austrálii, už pár let čeří vlny urban music a letos si vysloužila i nominaci na ceny BET v mezinárodní kategorii. Její debutové album Tkay je zatím dostupné jen doma v Austrálii, v Evropě se ho dočkáme až v lednu. Na aktuální singl Simulation ale žádné embargo není. S energickou skladbou jí pomohli producenti Luke McKay a Jess Higgs.

Flume – Trust ft. Isabella Manfredi
Credits: Harley Edward Streten, Isabella Manfredi
Label: Mom+Pop / Future Classic

Australský producent Flume letos vydal povedené album Skin a úspěšný rok zakončuje EPčkem skladeb, které se na desku nevešly, ale byla by škoda je jen tak zahodit. Jak naznačuje název kolekce – Skin Companion EP 1 – možná bude podobných dodatků k jeho desce ještě víc. Ve skladbě Trust, kterou si nasazujeme, hostuje zpěvačka Isabella Manfredi z australské indie rockové kapely The Preatures.

James Vincent McMorrow – Get Low
Credits: James Vincent McMorrow
Label: Faction Records / Believe Recordings / Mahogany Books

K nečekanému kroku se na své třetí desce We Move odhodlal irský písničkář James Vincent McMorrow. Nový materiál piloval pod dohledem zámořských „urban“ producentů, mezi nimiž byli i Drakeovi spolupracovníci Ninteen85 a Frank Dukes. Výsledkem je osobitá fúze R&B a folku, kterou Šimon Holý ocenil v září vysokým hodnocením 90 %. My se k desce vracíme díky aktuálnímu singlu Get Low, který nás zaujal nejen svým černobílým videoklipem.

autoři: Karel Veselý , Miloš Hroch
Spustit audio