NOVINKY: Dizzee Rascal, Lorde, Pacino, The Clientele a další klientela

21. červen 2017
Factory Radia Wave

O čem se tento týden bude v hudebních kuloárech mluvit? Novozélandská hvězda Lorde konečně vydala svoji druhou desku Melodrama a do rotace z ní putuje další singl. Vrací se i grimeový král Dizzee Rascal s trackem Space nebo jemní indie rockeři The Clientele. Trochu štěrku do novinkových koles nakonec přisypou slezští Pacino a o romantiku se nečekaně postará Young Thug. A to bude.

The Clientele – Lunar Days
Credits: Alasdair MacLean
Label: Merge Records
The Clientele jsou dnes možná trochu pozapomenutou kapelou, poslední desku Minotaur totiž tahle anglická skupina vedená Alasdairem MacLeanem vydala před sedmi lety. Indie rockeři s citem pro delikátní balady ve středním tempu ale na letošek nachystali comeback. Návratová deska se bude jmenovat Music For The Age Of Miracles a hned pilotní singl je tou nejlepší ukázkou jejich zklidněného soundu – nechybí smyčce, akustické kytary nebo klavír.

Denitia – Waiting
Credits: Denitia Odigie
Label: Jaws And Paws Music
Newyorskou zpěvačku Denitiu jste v minulosti mohli zaregistrovat coby polovinu R&B dua Denitia And Sene, které tvořila společně s Brianem Marcem. Tenhle projekt už je ale minulostí, Denitia se rozhodla pro sólovou dráhu a první singl Waiting naznačuje, že to byl dobrý nápad. V popředí samozřejmě stojí její hlas, celý debutový track ale zároveň pohání dopředu nervní syntezátorové beaty a neotřelá produkce.

Dizzee Rascal – Space
Credits: Dylan Kwabena Mills
Label: Dirtee Skank / Universal
Dizzee Rascal si dal nějaký čas pauzu, teď se ale čtyři roky po poslední desce The Fifth vrací, aby světu připomněl, kdo je nejlepší grimeový rapper. Jeho šesté studiové album Raskit vychází 21. července. Na rozdíl od hitpardádového materiálu posledních desek by měla být novinka v duchu špinavého soundu jeho debutu Boy In Da Corner. Potvrzují to Rascalovy zvěsti o „hlasité desce“ a také první singl Space.

Ray BLK – Doing Me
Credits: Rita Ekwere, Jimmy Napes
Label: Ray BLK
Nigerijské kořeny, londýnská současnost – o zpěvačce a rapperce Ray BLK se mluví už několik let, letos by měl přijít její velký průlom. Vyhrála „prorockou“ anketu BBC Sound of 2017 a hostovala na albu Gorillaz. Aktuálně zbrojí na své debutové album, které by mohlo být venku už v létě. Po singlu Patience (Freestyle) právě vydává chytlavý singl Doing Me, který zní jako frontální útok na letní hitparády. Producentem skladby je Jimmy Napes, který má za sebou spolupráci s Disclosure nebo se Samem Smithem.

Pacino – Kraj
Credits: Radomír Szajter, Tomáš Veliký, Jakub Lasota
Label: Stoned To Death Records
Orlovští noiserockeři Pacino zatím vydávali splity – nejprve se Sky to Speak, pak s Rutka Laskier. Jejich dlouhohrající album je ale už blízko – bude se jmenovat Půl litru země a na světě bude 21. července. Premiéru si deska odbude na Fluff festivalu, kde ji trio pokřtí v kultovním Psych Tentu. Není to náhoda, o album se totiž stará Stoned To Death Records. Desku ohlašuje singl Kraj.

Rostam – Bike Dream
Credits: Rostam Batmanglij
Label: Nonesuch
Prakticky každý singl, který zatím vyšel z dílny producenta a bývalého člena Vampire Weekend Rostama, stál za to. Aktuální Bike Dream není výjimkou – Rostam navíc společně s jeho zveřejněním konečně potvrdil vydání dlouho očekávané sólové desky. Ta vyjde začátkem září, bude se jmenovat Half-Light a hostovat na ní bude Angel Deradoorian z Dirty Projectors a Kelly Zutrau z R&B kapely Wet. Do rotace Radia Wave putuje zmíněný singl Bike Dream, který je narozdíl od předchozích EOS nebo Don’t Let It Get To You o něco energičtější.

Lorde – Homemade Dynamite
Credits: Ella Marija Lani Yelich-O'Connor
Label: Universal Music
Novozélandská hvězda Lorde vydala svoji dlouho očekávanou druhou desku Melodrama teprve minulý pátek, už teď je ale jasné, že budou jednou z nejdiskutovanějších a nejvychvalovanějších desek začínajícího léta. Lorde na albu, které opět sama napsala a společně s Jackem Antonoffem i produkovala, tematizuje svoje vlastní dospívání a přestože sama říká, že nejde o rozchodovou desku, je prý o tom, „jaké to je být sama“. Po prvním singlu Green Light teď do rotace přidáváme ještě píseň Homemady Dynamite, na které se podílela švédská zpěvačka Tove Lo.

Lexie – Blood Boils
Credits: Greta Kline
Label: Skeleton Realm
Posledních pár měsíců se zdá, že zásoba indie rockových zpěvaček s citem pro lahodné melodie je nevyčerpatelná. Vlnu jmen jako je Snail Mail nebo třeba Marika Hackman odstartovala Frankie Cosmos, která se teď vrací pod novým jménem. Greta Kline momentálně vystupuje jako frontwoman kapely Lexie, sound kapely je ale pořád hodně podobný - hlavní roli hraje pohodová melodie zaobalená do minimalistické instrumentace.

Silver Springs – No More (Kýofú Remix)
Credits: Niko Jalauzidis, Elijah Cooper, Vaclav Moldan, Jan Nikendey, Kyófú
Label: NO GO
Finalisté naší talentové soutěže Startér Silver Springs se po hitovce Shelter Love, která se letos v lednu pevně usadila v našem playlistu, připomínají novým singlem. Lehce zádumčivá skladba No More vyšla u labelu NO GO a je doplněna remixy třeba od Zagami Jericho nebo Thrown. My si ze čtyřskladbového releasu vybíráme elektronický remix od olomouckého producenta Kýofú, který taky prošel Startérem.

Young Thug – Do U Love Me
Credits: Jeffery Lamar Williams
Label: Warner Music
Nikdo už asi přesně neví, jaký je rozdíl mezi mixtapem a oficiálním albem, důležité ale je, že release Beautiful Thugger Girl prezentuje atlantský rapper Young Thug právě jako oficiální debut. A zvukově trochu překvapuje – deska produkovaná Drakem a naplněná hostovačkami od Future, Snoop Dogga nebo Travise Scotta je hodně melodická a občas slyšíme i akustickou kytarou. My jsme si ze čtrnáctky procítěných skladeb o lásce vybrali track Do U Love Me.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio