NOVINKY: dné, Jam City, Mannequin Pussy, Lukas Landa, Tinashe a další

21. září 2016
Factory Radia Wave

V další várce novinek vítáme zpátky českého písničkáře Lukase Landu a s velkou nadějí očekáváme debutové album producenta dné, nasazujeme temný podzimní post punk Preoccupations i rapovou hitovku z dílny D.R.A.M. Z Británie přišlo překvapení v podobě nového mixtapu Jam City a z Philadelphie zase hodně výrazný indie rock kapely Mannequin Pussy. Lahodným R&B přispěla Tinashe. Hodní.

Mannequin Pussy – Romantic
Credits: Mannequin Pussy
Label: Tiny Engines
„Chcete, abychom zahráli na vaší střední škole? Potřebujeme si totiž koupit dodávku.” Tuhle výzvu člověk najde na facebookové stránce kapely Mannequin Pussy a už podle ní je zjevné, o jaký druh skupiny jde. Kapelu tvoří čtyři kamarádi a kamarádky ze školy, kteří obdivují dynamický indie rock podle střihu třeba takových The Breeders a pokračují v současném trendu kytarových kapel s frontwoman v čele. V roce 2014 vydali Mannequin Pussy první desku, teď chystají druhou a my si z ní nasazujeme titulní track Romantic.

D.R.A.M. – Cash Machine
Credits: Shelley Marshaun Massenburg-Smith, Eric Frederic
Label: Atlantic / Empire
Z vysílání Radia Wave už víme, že rapper a zpěvák D.R.A.M. z Virginie dělá opravdovou muziku pro zadky” (jeho jméno je akronym pro Does. Real. Ass. Music.). Na začátku srpna jsme nasadili jeho singl Cute, ale o měsíc a něco později musíme přidal další. Chytlavý track Cash Machine určitě naváže na hitparádové úspěchy hitu Broccoli, s nímž už D.R.A.M. atakuje americkou Top 10.

Lukas Landa – Hearts
Credits: Lukas Landa
Label: Bad Names
Pražský hudebník Lukas Landa se za poslední rok přerodil z klasického lo-fi písničkáře ve svébytného producenta ložnicové elektroniky. 1. října vydává svou druhou sólovou desku s názvem Islands u labelu Bad Names. Nahrávku spoluprodukoval Tomáš Havlen (Murder Bear Doug, post-hudba), který zmíněné vydavatelství provozuje. První singl se jmenuje Hearts.

GTA ft. Vince Staples – Little Bit of This
Credits: Vince Staples, Matthew Van Toth, Julio Mejia
Label: Warner Bros
Producentské duo GTA z Miami chystá na letošní podzim debutové album nazvané Good Times Ahead. A že si za šest let na klubové scéně posbírali spoustu konexí, dokazuje první singl z desky – energický track Little Bit of This, v němž hostuje rapper Vince Staples. K skladbě vznikl i videoklip.

dné – Driving A Car While Listening To Bill Burr’s Podcast
Credits: Ondřej Holý
Label: Majestic Casual
Ondřej Holý aka dné je už dlouhé roky jedna z nejvýraznějších osobností české elektronické scény, na jeho debutové album ale teprve čekáme. Teď se zdá, že by dlouholeté čekání mohlo být konečně u konce – svůj chystaný debut, který bude prý celý postavený hlavně na zvuku piana, vydá dné u labelu Majestic Casual. Z dost možná nejočekávanější české nahrávky roku nazvané These Semi Feelings, They Are Everywhere si do rotace Radia Wave nasazuje skladbu Driving A Car While Listening To Bill Burr’s Podcast. Celé album vyjde 18. listopadu.

Preoccupations – Stimulation
Credits: Matt Flegel, Mike Wallace, Scott Munro, Daniel Christiansen
Label: Jagjaguwar
Viet Cong za poslední rok stihli hodně – projet celou Evropu, vydat desku a kvůli kontroverznímu názvu se i přejmenovat na Preoccupations. Pod tímhle jménem teď vydávají eponymní desku, ze které už jsme si v červnu nasazovali temnou post punkovou skladbu Anxiety. Jako druhá skladba z desky putuje do rotace Radia Wave neméně temný track Stimulation s lehce dubovým kytarovým riffem a atmosférickými synťáky.

03708664.jpeg

Zohara – Play
Credits: Zohara
Label: self-released
Talentovaná izraelská elektropopová zpěvačka Zohara z Tel Avivu loni zazářila singlem Bass & Drum, který evokoval třeba některé skladby od Empress Of. Letos Zohara plánuje vydat debutové album Growing Up Always. To propaguje roztančená skladba Play se střední dávkou příjemné podzimní melancholie a drobného aranžérského překvapení v podobě nečekaných dechů.

Jam City – Boundry
Credits: Jack Latham
Label: Night Slugs
Britský producent Jack Latham, který loni pod jménem Jam City vydal překvapivě písničkovou a trochu podceňovanou desku Dream A Garden, letos zatím mlčel. O to překvapivěji působí jeho mixtape Trouble – ten je ke stažení zdarma na webu Jam City a na zmíněné album Dream A Garden, kombinující dystopické beaty s elektronickým popem, přirozeně navazuje. Do rotace putuje instrumentální track Boundry.

Cymbals Eat Guitars – Have A Heart
Credits: Joseph D’Agostino, Andrew Dole, Matt Whipple, Brian Hamilton
Label: Sinderlyn
Cymbals Eat Guitars – tímhle slovním spojením kdysi Lou Reed popsal zvuk The Velvet Underground a indie rockerům v čele se zpěvákem Josephem D’Agostinem se tahle fráze natolik zalíbila, že po ní pojmenovali svoji kapelu. To se ale stalo už před deseti lety, během kterých se newyorští Cymbals Eat Guitars vypracovali do pozice jedné z nejoceňovanějších indie rockových skupin na scéně. Jejich aktuální deska Pretty Years má pořadové číslo čtyři a my si z ní nasazujeme skladbu Have A Heart.

Tinashe – Company
Credits: Tinashe Jorgenson Kachingwe
Label: RCA
Americká zpěvačka Tinashe se před dvěma roky díky desce Aquarius zařadila mezi nejtalentovanější nastupující R&B umělkyně, pak ale trochu ztratila momentum kvůli neustále odkládané desce Joyride a sérii slabších singlů. Zdá se ale, že znovu naskočila na tu správnou kolej. Její aktuální track Company snese srovnání s tím nejlepším z Aquaria, a pokud bude podobných skladeb na desce Joyride víc, nemuselo by jít o takový propadák, jaký leckdo předpovídá. Datum vydání alba je stále neznámé, snad se ale dočkáme ještě letos.

03343856.jpeg
autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio