NOVINKY: Dreem Tran’s, Amber Arcades, Purist, Stormzy a další bouřky

14. únor 2017
Factory Radia Wave

Valentýnské novinky se nesou ve znamení dlouho očekávané nové desky švédského písničkáře Jense Lekmana, zbrusu nového EP pražského producenta Dreem Tran’s nebo třeba nového tracku zpěvačky Anny Wise. Dojde ale i na slovenské Purist nebo čerstvou hvězdu evropského indie rocku, nizozemskou písničkářku Amber Arcades. A tak to je.

Aye Nako - Particle Mace
Credits: Jade Payne
Label: Don Giovanni Records

Pop-punková kapela Aye Nako má jasný cíl - rozbíjet žánrovou hegemonii a dokázat, že v punku mají místo i rasové menšiny a queer lidé. V aktuálním tracku Particle Mace, který na albu Silver Haze vyjde pod hlavičkou Don Giovanni Records, se kapela v čele se zpěvačkou Jade Payne znovu vrací k tématu rovnosti a vyčítá vládě Spojených států ignorování černé, queer a trans komunity - dělají to ale s takovým gustem a melodickým tahem, že v tracku není ani stopa po angažovaném kýči. Místo toho jde o přímočarou punkovou hymnu.

Jens Lekman - Evening Prayer
Credits: Jens Lekman
Label: Secretly Canadian

Skladeb s vtipnou zápletkou má švédský písničkář Jens Lekman možná desítky, na druhém singlu z chystané desky Life Will See You Now se ale překonává. Píseň Evening Prayer se skočným synth popovým refrénem je totiž postavená na příběhu muže, kterému se po operaci stýská po zhoubném nádoru a tak si na 3D tiskárně vytiskne jeho maketu. Uvidíme, jestli tenhle motiv na desce překoná - dozvíme se to už příští pátek, kdy naše chystaná deska týdne vychází.

02693995.jpeg

Purist - TIMELAPSE
Credits: Juraj Peták, Alan Prekop, Liam Whybrow
Label: Spinnup

Už tři roky uplynuly od jejich debutového alba Colourful Noise, bratislavské electropopové trio Purist se jeden čas ocitlo těsně před rozpadem, rozhádaní zakládající členové ale nakonec požár zažehnali. O schopnosti řešit konflikt a změnách v životě je skladba Timelapse, kterou se Purist nyní vrací. Měla by být předvzěstí EPčka, které vyjde tento rok.

Anna Wise - Coconuts
Credits: Anna Wise
Label: self-released

Spolupracovnici Kendricka Lamara a držitelku Grammy za nejlepší rapovou a vokální spolupráci Annu Wise už jsme si v novinkách představovali před rokem, kdy vydala výbušnou, jazzem nasáklou skladbu Bitch Slut. Na dalším singlu, skladbě Coconuts, už se trochu zklidnila - jazzové dechy sice stále zůstávají, celková atmosféra je ale podstatně uvolněnější. O to víc vyniká její unikátní vokál. Track pochází z její chystané desky nazvané The Feminine: Act II.

Amber Arcades - It Changes
Credits: Annelotte de Graaf
Label: Heavenly Recordings

03648811.jpeg

Loňské oceňované album Fading Lines zajistilo nizozemské písničkářce Annelotte de Graaf docela výrazné místo na mapě indie rockové Evropy a tak není divu, že je její další krok hodně očekávaný. Amber Arcades, jak si Annelotte de Graaf říká, zatím teasuje posluchače singlem It Changes. Ten vyjde na zatím nepojmenovaném EP a zvukově se obrací do kytarových devadesátek a teritoria kapel jako třeba Speedy Ortiz.

Dreem Tran’s - Voov
Credits: Martin Švarc
Label: Meanbucket

Producenta Martina Švarce aka Dreem Tran’s už jsme si v novinkách představovali loni a to prostřednictvím jeho remixu pro Bakonga. Dreem Tran’s ale do nového roku vstupuje s výraznějším releasem - na pražském labelu Meanbucket, provozovaném DJem Tucem, totiž vydává EP ABVOO. My si z minialba nasazujeme do rotace poslední track VOOV, který je stejně jako celý release ovlivněný estetikou instrumentálního grimu.

Stormzy - Big For Your Boots
Credits: Michael Omari
Label: #Merky Records

Už dlouho se o něm mluví jako o budoucí grimeové superstar, londýnský rapper Stormzy ale se svým oficiálním debutem nikam nespěchal. Dočkáme se ho na konci února, kdy vydává album Gang Signs & Prayer. Pilotním singlem kolekce je skladba Big For Your Boots, na které s ním spolupracoval producent Fraser T Smith (Kano, Adele). Na desce se objeví grimeoví kolegové Wretch 32 a Ghetts nebo vokalisté Kehlani a MNEK.

Sinkane - Telephone
Credits: Ahmed Gallab
Label: City Slang

Londýnský rodák se sudánským kořeny Sinkane letos oslaví deset let od svého debutového EPčka. Na své pátém studiovém album Life & Livin’ It, které je naší deskou týdne, znovu míchá afrobeat, funk a indie rock. Po singlu U’Huh si desku představíme ještě skladbu Telephone, která je druhým singlem z alba a dostala také klipovou podobu.


Superorganism - Something For Your M.I.N.D.
Credits: Superorganism
Label: self-released

Superorganism je kapela vzniklá na průsečíku mezi americkým Maine a Londýnem, v jejím čele navíc stojí japonská frontwoman. A to je zhruba všechno, co o začínající kapele víme. Jejich singl Something For Your M.I.N.D., postavený na důmyslně použitých pauzách a čvachtavém soundu připomínajícím Gorillaz, se momentálně docela úspěšně šíří internetem a putuje i do naší rotace.

Sofi Tukker - Johny
Credits: Sophie Hawley-Weld, Tucker Halpern
Label: Ultra Records

Svěží taneční hitovka newyorské dvojice Sofi Tukker Matadora patřila v roce 2016 bezkonkurenčně k těm nejhranějším trackům na Radiu Wave a tak jsme byli zvědaví, s čím se duo Sophie Hawley-Weld a Tucker Halpern vytasí v roce 2017. Kapela, která má za sebou nominaci na cenu Grammy v kategorii Best Dance Recording, teď aktuálně představuje singl Johnny. Ten je o něco méně taneční než Matadora, chytlavý a plný vnitřní tenze je ale pořád dost.


autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio