NOVINKY: Emika, Roots Manuva, Bugmen, Titus Andronicus a další generálové

5. květen 2015
Factory Radia Wave

Do novinkové bitvy tohoto týdne nás povede Emika, ochraňovat nás ale bude prostřednictvím kanadského projektu Icelandia sám Duch svatý. S jarní osamělostí působivě zápolí švédské duo Pale Honey, zatímco jeho dánští kolegové Communions přísahají na léto. Svět hudby a dokumentu propojí česko-anglická trojice Nanooks, osmdesátky a současnost zase devatenáctiletá ostrovní naděje Sabella. No tak poď!

Emika – Battles
Credits: Ema Jolly
Label: Emika Records
Britská zpěvačka a producentka s českými kořeny Emika se vrací se svou třetí studiovou deskou, a protože ji nahrála v Berlíně, nese i německé jméno Drei. Po experimentech s komorní hudbou na albu Klavírní se Ema Jolly vrací k taneční elektronice, jež navíc nese silné stopy klubové scény německé metropole. Prozrazuje to i skladba Battles, která nemá daleko k elektroclashové horečce z přelomu tisíciletí.

Nanooks – Edith
Credits: Anders Dal, Daniel Stewart, Wotienke Vermeer
Label: self-released
V listopadu 2012 se definitivně zavřely vody nad valašskomeziříčským projektem Wotienke a jeho zpěvačka a vůdčí osobnost, která mu také dala jméno, se vydala do světa. Teď se Wotienke Vermeer hlásí o slovo s novým projektem Nanooks, který založila v Londýně, kde pracuje jako filmařka. Její nová kapela kombinuje dvě její hlavní lásky: hudbu a dokumentární filmy. Všechny písně kapely jsou totiž inspirované pozoruhodnými postavami z jejích oblíbených dokumentů. Česko-anglické trio aktuálně vydává debutové eponymní EP a my si z něho vybíráme skladbu Edith pojmenovanou podle matky a dcery ze slavného snímku Grey Gardens z poloviny 70. let.

Titus Andronicus – Dimed Out
Credits: Eric Harm, Julian Veronesi, Adam Reich, Jonah Maurer, Patrick Stickles
Label: Merge
Americké punkrocková kapela Titus Andronicus se rozhodla pro poměrně radikální krok: v horizontu několika měsíců vydá na labelu Merge svou novinku The Most Lamentable Tragedy ve formě konceptuálního trojalba čítajícího 29 skladeb v celkové délce 93 minut. Prvním výstřelem z ambiciózní nahrávky, na níž by měl hostovat mj. Owen Pallett, je tradičně rozhulákaný punkový hymnus Dimed Out.

Pale Honey – Lonesome
Credits: Tuva Lodmark, Nelly Daltrey
Label: Instant Records
O pozoruhodném švédském duu Pale Honey, za nímž stojí kytaristka Tuva Lodmark a bubenice Nelly Daltrey, se na Radiu Wave zmiňujeme vůbec poprvé, zato ale s nefalšovaným nadšením. Severské obdivovatelky Queens of the Stone Age a PJ Harvey totiž právě dnes (5. května) vydávají svůj dlouhohrající bezejmenný debut, z něhož zároveň po skladbách Youth a Tease vypouštějí třetí a vrcholný singl – hitovku Lonesome, která potvrzuje, že Pale Honey jsou mistryně v překvapivosti a přímočarosti zároveň.

03377623.jpeg

Bugmen – Ollie
Credits: Bugmen
Label: Stoned To Death
Kazetovou kompilaci Crooked To Death Vol. 1 už v našem vysílání zastupuje novinka od kvarteta Prodavač. V kolekci spřátelených kytarových kapel kolem labelu Stoned To Death si ale zalovíme ještě jednou a doporučíme skladbu Ollie od pražských Bugmen. Čtveřice, aktuálně působící v sestavě Daremes, Hynex, Márty a Štěpán, existuje od roku 2003 a má za sebou dva splity s vročením 2014 – jeden s kapelou Planety a druhý s Hissing Fauna. Novinka Ollie startuje dialogem Homera a Barta ze snímku Simpsonovi ve filmu a svým líným soundem odkazuje na slacker rock 90. let.

Roots Manuva – Like a Drum
Credits: Rodney Hylton Smith, Travis Stewart
Label: Big Dada / Ninja Tune
Není to dlouho, co jsme si ve Factory nasazovali titulní skladbu nového singlu britského rappera Rootse Manuvy Facety 2:11. Za zvýšenou pozornost ale rozhodně stojí i B-strana nazvaná Like a Drum, o jejíž sofistikovaný beat se postaral newyorský (aktuálně ale v Berlíně usazený) producent Machinedrum. Vinylový singl s oběma skladbami a instrumentálkami vyšel v pondělí 4. května na značce Ninja Tune.

02467116.jpeg

ICELANDIA – Holy Ghost
Credits: Anthony David Martens, Andrew Judah, Jeremy Vautour
Label: self-released
Za projektem ICELANDIA stojí kanadský rodák Anthony David Martens, který vyrůstal v Grónsku a po účinkování v různých folkových a rockových kapelách našel svou optimální polohu v minimalistickém synth popu. Jeho první singly Magic a Paper Suns mu vydobyly respekt napříč blogosférou a připravované EPčko Kinship, na němž se podíleli i doprovodní muzikanti a producenti Andrew Judah a Jeremy Vautour, tento pozitivní trend jistě podpoří. My vám ze zmíněného minialba nabízíme chytlavou skladbu Holy Ghost, která nadchne především fanoušky organického cukrkandlového soundu jejich slavnějších synthpopových kolegů Chvrches.

Sabella – Loving Like This
Credits: Sabella
Label: Best Fit
Teprve devatenáctiletá britská písničkářka Sabella, která svérázně kloubí prvky popu a R&B, si hned svým prvním oficiálním singlem podmanila mnohá vlivná média – a nutno dodat, že právem. Jemná elektropopová skladba Loving Like This, v níž se osmdesátkové beaty potkávají s delikátním saxofonovým vibem, pochází ze zpěvaččina debutového EPčka, které vyjde na sklonku jara na značce Best Fit.

Communions – Summer’s Oath
Credits: Martin Rehof, Mads Rehof, Jacob van Deurs Formann, Frederik Lind Köppen
Label: Tough Love
Dánskou indierockovou čtveřici Communions a jejich nezaměnitelného frontmana Martina Rehofa už díky melodickým singlům So Long Sun a Love Stands Still z našeho playlistu dobře znáte. Na jejich novém bezejmenném EPčku, které spatří světlo světa 1. června, se objeví i výborná skladba Summer’s Oath, jejíž naléhavý nostalgický sound evokuje tvorbu jejich dánských kolegů Iceage nebo Holograms.

Mura Masa – Lovesick Fuck
Credits: Alex Crossan
Label: Anchor Point
Anglický hiphopový beatmaker Mura Masa (vl. jménem Alex Crossan) má pouhých osmnáct let a za sebou první album Soundtrack to a Death. Na tento výborně přijatý podzimní počin navazuje jarním EPčkem Someday Somewhere, na němž znovu míchá švihlé hiphopové podklady s vokálními samply, což ostatně dokazuje i hravá skladba Lovesick Fuck.

autoři: Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio