NOVINKY: Flowdan, Lazer Viking, A. G. Cook, Shesnotscared a další

20. červenec 2016
Factory Radia Wave

Po krátké odmlce se do rotace Radia Wave s další várkou novinek vrací zpěvačka Shesnotscared. Docela výraznou změnou zvuku překvapil Jakub Kaifosz (Wild Tides, Boy Wonder & The Teen Sensations), tentokrát pod hlavičkou Lazer Viking ve spolupráci s anglickým projektem Sabrehart. Dlouho očekávané album dropnul i anglický MC Flowdan, čirým popem se prezentuje leader kolektivu PC Music A. G. Cook a do rotace vítáme i bývalou členku Hot Chip Pillow Person. Vankúše s sebou.

A. G. Cook – Superstar
Credits: A. G. Cook
Label: PC Music
Neoficiální leader popového kolektivu PC Music A. G. Cook má rozpracováno několik očekávaných kolaborací, mimo jiné třeba s producentem a bývalým členem Vampire Weekend Rostamem Batmanglijem, soustředí se ale i na vlastní a čistě sólovou hudbu. Ta má aktuálně podobu čerstvého singlu Superstar, který graduje podobně účinně jako většina předchozích velkých hitů z dílny PC Music. Trademarkové, tzv. šmoulí vokály tentokrát chybí, cit napsat vysoce chytlavou melodii ale samozřejmě zůstal.


Lazer Viking / Sabrehart – Turnstile Hearts
Credits: Jakub Kaifosz, Stephen Abrehart
Label: self-released
Frontman surfových revivalistů Wild Tides Jakub Kaifosz se rozhodl trochu vykročit ze své fascinace padesátkovou rokenrolovou estetikou a posluchačům předkládá nový track pod hlavičkou projektu Lazer Viking. Skladba Turnstile Hearts, kterou jako samostatný singl umístil na Bandcamp a která vznikla ve spolupráci s anglickým projektem Sabrehart, zní spíše jako melancholický pozdně sedmdesátkový kytarový track hitparádových proporcí. Celá deska by měla vyjít v srpnu.

Darkstar – Black Ghost ft. Gaika
Credits: James Young, Aiden Whalley, Gaika Tavares
Label: Warp
Z EP anglické dvojice Darkstar nazvaného Made To Measure už jsme si v březnu nasazovali do rotace skladbu Reformer, na kterou svým vokálem přispěla Empress Of. Minialbum, které navazuje na loňské Foam Island, teď konečně vyšlo a skrývá se na něm ještě jedna, neméně zajímavá spolupráce. V tracku Black Ghost hostuje brixtonský rapper a experimentátor Gaika, kterému se už od loňské kompilace labelu NON a dvou autorských mixtapů prorokuje velká budoucnost. Společný track Darkstar a Gaiky je samozřejmě náležitě potemnělý a plný dusivých beatů.

Flowdan – Dons and Divas ft. Manga
Credits: Mark Viera, Matthew Reid
Label: Tru Thoughts
Grimeový veterán Flowdan se vrací s novou studiovou deskou Disaster Piece. Od vydání jeho oficiálního debutu Original Dan uběhlo sedm let, výrazně na sebe ale v mezidobí upozornil EP Serious Business i účastí na deskách producenta The Bug. Na albové novince mu společnost dělají další bývalí členové londýnské grimeové crew Roll Deep – Tinchy Stryder a Manga. Druhého jmenovaného uslyšíme ve skladbě Dons and Divas.


Maxwell – Lake By The Ocean
Credits: Gerald Maxwell Rivera, Hod David
Label: Columbia
Americký R&B zpěvák Maxwell má na svědomí další nečekaný comeback letošního roku – jeho novinka blackSUMMERS’night vyšla minulý týden po sedmi letech mlčení. Druhý díl chystané albové trilogie, v níž budou postupně velkými písmeny zdůrazněna tři slova z titulu, ohlásila skladba Lake By The Ocean, na níž prý Maxwell pracoval několik let. Parťákem ve studiu mu byl jeho tradiční spolupracovník Hod David.

Pillow Person – Go Ahead
Credits: Sarah Jones
Label: Moshi Moshi Records
Britská hudebnice Sarah Jones má za sebou hraní v doprovodných kapelách pro Bat For Lashes, Keleho anebo nedávno Hot Chip. Teď pro ni ale nastal čas se osamostatnit a toto léto se dočká debutové desky na značce Moshi Moshi. Měsíc před jejím vydáním ji propaguje lehkonohý elektropopový singl Go Ahead, který se skvěle hodí do parného léta.

Shesnotscared – Shesnot
Credits: Hana Schořová
Label: self-released
Zpěvačka Hana Schořová se pod pseudonymem Shesnotscared účastnila talentové soutěže Radia Wave Startér, ve které zaujala především svým zastřeným hlasem a chladnou elektronickou produkcí. Po krátké přestávce teď Shesnotscared finišuje EP Dual Life, ze kterého v pondělí ráno nasdílela skladbu Shesnot. Pod produkcí tracku jsou podepsaní Wierdsky.

Camp Cope – Jet Fuel Can’t Melt Steel Beams
Credits: Georgia Maq
Label: Poison City Records
Melbournské indierockové trio Camp Cope drží prapor klasického zvuku z velké části postaveného na výrazném ženském vokále, který může evokovat třeba The Breeders. Z aktuální eponymní desky, momentálně sbírající velmi pozitivní recenze, vybíráme velmi reprezentativní skladbu Jet Fuel Can’t Melt Steel Beams, frontwoman Georgia Maq na ní ironicky ohýbá známé pořekadlo, že zlého člověka se zbraní zastaví jenom dobrý člověk se zbraní. Hudba Camp Cope ale na rozdíl od tohoto rčení funguje výborně.


Blood Orange – Hands Up
Credits: Devonté Hynes
Label: Domino
Album Freetown Sound, které jsme začátkem července probírali v rubrice Deska týdne, se naprosto s přehledem zařadilo mezi nejlepší nahrávky celého roku, a my si tak z opusu Devonté Hynese nasazujeme ještě jednu skladbu. Po výborné písni Best To You, kterou s Hynesem nazpívala Empress Of, tentokrát do rotace směřuje dokonale smooth osmdesátková balada Hands Up, ve které je všudypřítomný Princův odkaz.

03663686.jpeg

Mechatok – Day Lite
Credits: Mechatok
Label: Staycore
Producent Mechatok, který před nedávnem zahrál i v pražském klubu Neone, je úzce spjatý s opěvovaným londýnským kolektivem Bala Club. Jeho domovem je ale stockholmský label Staycore, který aktuálně vydal skvělými tracky naditou kompilaci Erelitha. Konceptuální album věnované fenoménu světla si můžete zdarma stáhnout na SoundCloudu labelu a prostřednictvím Radia Wave okusit i poetickou taneční meditaci v podobě prosvětleného tracku Day Lite.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio