NOVINKY: Flume a Vince Staples, Jessy Lanza, Islands a jiné útvary

3. únor 2016
Factory Radia Wave

První novinky za měsíc únor mají lehce orientální nádech díky skladbě nového českého projektu Orient. Kromě Česka se ale budeme zdržovat především v Kanadě. Velký návrat ohlásila kultovní kytarovka Islands v čele s Nickem Thorburnem, těšíme se i na druhou desku futuristické soulové zpěvačky Jessy Lanzy, jejíž singl It Means I Love You patří zatím k tomu nejlepšímu, co jsme letos slyšeli. Syrové kytarové riffy ovlivněné krautrockem dodají rovněž kanadští Suuns, skvělé spojení kreativních beatů s výrazným rapem zase připravil australský producent Flume a hvězda nového hip hopu Vince Staples.

Islands – Back Into It
Credits: Nick Thorburn
Label: Manqué Music
Skupina Islands v čele s Nickem Thorburnem platila v polovině minulé dekády společně s Arcade Fire nebo Wolf Parade za jednu z nejvýraznějších formací na poli kanadského indie rocku, poslední dvě desky ale sotva připomínaly zašlou slávu skupiny. Workoholický Nick Thorburn si z toho ale evidentně nic nedělá – v posledních dvou letech stihl obnovit svoji předchozí kapelu The Unicorns, natočit soundtrack k podcastovému hitu Serial a vydat sólové album. Aby toho nebylo málo, na květen letošní roku chystá hned dvě nové desky s Islands – alba se budou jmenovat Taste a Should I Remain Here At?, přičemž první má být elektroničtější a to druhé spíš odkazující na zvuk klasického alba Return To The Sea. Thorburnova kapela zatím na ukázku vypustila dva nové songy a my si z nich vybíráme právě kytarovější skladbu Back Into It.

T.R.U.C.E. – Turn Of Time
Credits: T.R.U.C.E.
Label: self-released
Pár desítek fanoušků na Facebooku i Twitteru a minimum informací na internetu, to podstatné ale je, že záhadný britský projekt T.R.U.C.E. vypustil jako svůj první singl skvělý track Turn Of Time. R&B, funk, hip hop a elektronický futurismus, to jsou ingredience, z nichž tento hudební a umělecký kolektiv s kořeny v Londýně a Brightonu chytlavou skladbu namíchal. Je pravděpodobné, že se za ním skrývá někdo zkušený, víc ale už nikdo neví. Tak snad v budoucnosti zjistíme víc.

Tigertown – Lonely Cities
Credits: Charlie Collins, Chris Collins, Alexi Collins, Elodie Collins
Label: Neon Gold
Australskou kapelu Tigertown tvoří manželská dvojice Charlie a Chris Collinsovi a navíc ještě bratr a sestra druhého jmenovaného, jde tedy o dokonalý rodinný podnik. Rodina je navíc evidentně vyrovnaná a harmonická – minimálně tak totiž působí jejich optimistický singl Lonely Cities, ve kterém nechybí euforický refrén, tropické beaty ani letní vybrnkávané kytary. Pilotní track pochází ze stejnojmenného EP, které vychází pátého února.

Orient – Drown
Credits: Orient
Label: self-released
Žižkovské trio Orient je jedním z čerstvých objevů Startéru Radia Wave, kde bojovali se svým prvním zveřejněným trackem Pull Out The Nice. Druhou skladbou, která se objevila na jejich SoundCloudu, je temný epický track Drown, který se už probojoval do naší rotace. O mix a mastering se postaral Tomáš Havlen z post-hudby a Murder Bear Doug.

Flume – Smoke & Retribution feat. Vince Staples & Kučka
Credits: Harley Edward Streten, Vince Staples, Kučka
Label: Future Classic
Přední australský producent Flume zažil svoje první momentum v roce 2012, kdy vydal debutovou eponymní desku plnou kreativních beatů, precizní produkce a skvělých vokálních hostů, mezi kterými nechyběli třeba Chet Faker nebo George Maple. Vypadá to ale, že vlak mu neujel ani v roce 2016, kdy se chystá vydat nahrávku Skin – po prvním singlu Never Be Like You se zpěvačkou Kai vypustil fantastický track Smoke & Retribution, který táhne kupředu autor nejlepší desky loňského roku Vince Staples a zpěvačka Kučka. Flume s rappery spolupracoval už v minulosti, stačí vzpomenout na remixy s Killer Mikem nebo Freddiem Gibbsem, ještě nikdy ale neznělo spojení australských beatů a rapu takhle čerstvě a futuristicky.

Lights Off – Moving Slowly
Credits: Lights Off
Label: self-released
Přesně rok od svého debutu Kids or Hits se jesenické rockové trio Lights Off vrací s druhým EP. Nese název Nice To Leave You, nahráli ho v létě s Amákem a cover k desce udělal Hank Manchini. Pokud vás vzhledem k zmíněným jménům napadlo, že Lights Off hrají syrový rokenrol, rozhodně se nemýlíte. EP začíná skladbou Moving Slowly, kterou si vybíráme do rotace, ale o žádný ploužák rozhodně nejde. Pokud chcete Lights Off podpořit, tak skladba soutěží i ve Startéru. EP Nice To Leave You si můžete stáhnout za dobrovolný poplatek z jejich Bandcampu.

Suuns – Translate
Credits: Ben Shemie, Liam O’Neill, Max Henry, Joseph Yarmush
Label: Secretly Canadian
Minimalističtí kanadští indie rockeři Suuns, kteří virtuosně míchají kusy elektronických krautrockových motivů s kytarovými riffy a letargickým zpěvem, se v dubnu vrátí s novou deskou Hold/Still, která opět vyjde u Secretly Canadian. Desku, která by měla navázat na předchozí album Images Du Futur (2013), propaguje výborným videem opatřený singl Translate. Po úkroku stranou, kterou pro kapelu Suuns představovala loňská společná deska se skupinou Jerusalem In My Heart, se opět vracíme do míst, kde se potkává plíživá elektronika a studené kytary.

Jessy Lanza – It Means I Love You
Credits: Jessy Lanza
Label: Hyperdub
Výborné debutové album Pull My Hair Back nebo společné tracky s footworkovým veteránem DJem Spinnem přihrály kanadské zpěvačce Jessy Lanze pověst jedné z největších nadějí futuristického soulu a klubové elektroniky. O tom, že to všechno byl ale teprve začátek, nás možná přesvědčí letošní druhé album Oh No, které opět vyjde na prestižním Hyperdubu a které Lanza ohlašuje jedním z nejlepších singlů roku 2016 – skvělou skladbou It Means I Love You. Track, který stejně jako celou desku produkoval Jeremy Greenspan z Junior Boys, staví na rozsekaných vokálech, hypnotických beatech a bezmála opojné atmosféře plné dynamiky i přesně rozmístěných tichých míst.

Beaty Heart – Flora
Credits: Beaty Heart
Label: Caroline International / NUA Entertainment
Trio Beaty Heart bývá občas srovnáváno třeba s Alt-J, na rozdíl od slavnějších kolegů se ale jiholondýnská kapela obejde téměř bez kytar a daleko víc sází na elektronické samply. Celková atmosféra, kterou podpírají především soulové vokály, je ale podobná. Aktuální ukázkou z tvorby kapely je singl Flora, který má být poctou brazilské jazzové zpěvačce Floře Purim a je plný lo-fi perkusí, reverbů a chytlavých dvojhlasů.

Sunflower Bean – Easier Said
Credits: Jacob Faber, Julia Cumming, Nick Kivlen
Label: Fat Possum
Nadějnou psychedelickou kytarovku Sunflower Bean už jsme vám v rotaci Radia Wave představili prostřednictvím skvělého singlu Wall Watcher. Tříčlenná kapela z Brooklynu, která se netají láskou k The Velvet Underground nebo NEU!, nedávno vypustila do světa další skladbu. Easier Said reprezentuje tu jemnější stranu Sunflower Bean a je příkladem formálně téměř dokonalého kytarového dream popu. Která poloha bude na debutové desce převládat, se dozvíme už brzo – album Human Ceremony vychází pátého února.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio