NOVINKY: For You Katrina, AlunaGeorge, Hudson Mohawke a další tučňáci

20. duben 2016
Factory Radia Wave

Dvojice AlunaGeorge se po několika slabších tracích spřáhla s australským producentem Flumem a konečně to zase šlape, silný návrat se povedl i slovenskému projektu For You Katrina nebo naší oblíbené riot grrrl Kathleen Hanna v kapele The Julie Ruin. Černým koněm další várky novinek na Radiu Wave je ale Hudson Mohawke a jeho remix tracku Amo Bishop Roden od Boards of Canada. První velký test výdrže oken našeho studia. Hodně.

ASAP Ferg – Strive ft. Missy Elliott
Credits: Darold Ferguson, Jr., Dijon Isaiah McFarlane, Melissa Arnette Elliott
Label: Polo Grounds Music / RCA Records
Sláva rapového excentrika ASAP Ferga už pomalu dohání i jeho kolegu ASAP Rockyho a dalším krokem vstříc rapové dominanci by mělo být jeho druhé album Always Strive and Prosper. Sedmadvacetiletý harlemský rapper ho vydává tento pátek a tracklist slibuje hostovačky od Chucka D z Public Enemy i Skrillexe. Po singlech New Level (s Futurem) a Let It Bang (se Schoolboyem Q) se o propagaci těsně před vydáním stará novinka Strive, v níž hostuje Missy Elliott. O taneční beat se postaral hitmaker DJ Mustard.

For You Katrina – Stood Here
Credits: Jan Durina
Label: Fathermother
For You Katrina jsou vedle Fiordmoss dalším výrazným členem v Berlíně usazeného kolektivu Fathermother, který má středoevropské kořeny. Pět let své existence oslaví hudební projekt točící se kolem fotografa a hudebníka Jana Duriny novým EP. Bude se jmenovat Moon Allee, vyjde 20. května a For You Katrina na něj lákají temným singlem Stood For. O master se postaral Jon-Eirik Boska z Fiordmoss.

AlunaGeorge – I Remember
Credits: Aluna Francis, George Reid, Harley Edward Streten
Label: Interscope/Island
Londýnské elektronické duo AlunaGeorge chystá na konec dubna své druhé album I Remember a v rámci propagace vypouští z desky titulní track i s novým klipem. Aluna Francis a George Reid tentokrát přijali do svého týmu ještě australského producenta Flumea, který roztěkaným, glitchovým beatem potvrzuje, že aktuálně patří k absolutní špičce současného futuristického popu – jeho vlastní album Skin vychází na konci května. Ještě dodejme, že I Remember je druhý singl z chystané desky, tím prvním byl track I’m In Control.

The Julie Ruin – I Decide
Credits: Kathleen Hanna, Kathi Wilcox, Kenny Mellman, Carmine Covelli, Sara Landeau
Label: Hardly Art
Feministickou aktivistku, riot grrrl a frontwoman kapel Bikini Kill nebo Le Tigre rozhodně není potřeba dlouze uvádět – stačí tedy zmínit, že i v projektu The Julie Ruin se jí nadmíru dobře daří znít relevantně a ostře. Kapela The Julie Ruin, ve které kromě Kathleen Hanna najdeme i její bývalou spoluhráčku z Bikini Kill Kathi Wilcox, chystá na 8. července vydání druhé desky nazvané Hit Reset a do naší rotace putuje první singl, rezolutně pojmenovaný I Decide.

Hudson Mohawke – Amo Bishop Roden (Boards of Canada remix)
Credits: Ross Birchard, Mike Sandison, Marcus Eoin
Label: self-released
Amo Bishop Roden je jeden z nejéteričtějších tracků z EP In A Beautiful Place Out In The Country, které mnozí následovníci skotského elektronického dua Boards of Canada považují za nejlepší položku jejich diskografie. Jak to ale dopadne, když se víc než patnáct let starého tracku chopí mistr tučného zvuku Hudson Mohawke? Překvapivě naprosto výborně. Remixovou jednohubku, kterou Hudson umístil na svůj soundcloudový účet, můžeme považovat za dokonalý průnik na první poslech hodně odlišných přístupů, které se ale fantasticky doplňují.

03409568.jpeg

Palmistry – Club Aso
Credits: Benjy Keating
Label: Mixpak
Londýnský producent Palmistry, který na léto chystá vydání alba Pagan, se rozhodl vzdát poctu kulturnímu dědictví svého rodného města a jako pilotní singl vyslal do světa minimalistickou skladbu Club Aso. Ta v sobě spojuje inspiraci karibským dancehallem, černým R&B a současným popem. Za pozornost stojí i podobně minimalistický videoklip, který Keating natočil společně s Tomem Walkerem a který sestává z jediného záběru, ve kterém se Benjy Keating odráží ve vodní hladině. Tahle křehká letní záležitost by určitě mohla výrazně promluvit do výročních žebříčků elektronicky orientovaných magazínů.

Phoria – Everything Beta
Credits: Trewin Howard, Jeb Hardwick, Ed Sanderson, Tim Douglas, Seryn Burden
Label: X Novo Records
Brightonská kapela Phoria se nemůže pochlubit extra zajímavou genezí – vznikla na základní škole jako projekt klasicky hudebně vzdělaných spolužáků. O to pozoruhodnější je ale výsledný zvuk nováčků na scéně, kteří se po několika EP konečně chystají vydat debutové dlouhohrající album. Deska Volition se bude soudě podle trojice zatím vydaných singlů pohybovat někde na poli vymezeném zasněnými vokály a hravou a detailně produkčně zvládnutou elektronikou s klavírem a futuristickým popem. Do vysílání Radia Wave si nasazujeme zatím poslední singl, skvěle gradující skladbu Everything Beta.

Mitski – Your Best American Girl
Credits: Mitski Miyawaki
Label: Dead Oceans
Jestli má na současné scéně nezávislého rocku někdo talent pro gradaci a bezmála hymnické refrény, je to brooklynská písničkářka Mitski. Dokonale to ukazuje prostřednictvím lakonicky pojmenovaného singlu Your Best American Girl, který propaguje desku Puberty 2 a ke kterému vznikl před několika dny povedený videoklip plný nešťastné lásky způsobené kulturními rozdíly. V Japonsku narozená zpěvačka, která před příchodem do New Yorku s rodiči postupně žila v Kongu, Malajsii, Turecku nebo Číně, o tomhle tématu rozhodně dost ví a v trpce ironickém songu jsou autentické zkušenosti slyšet.

Car Seat Headrest – Fill In The Blank
Credits: Will Toledo
Label: Matador Records
Wil Toledo je archetypálním prototypem univerzitního nerda, který se kromě studia angličtiny nechává okouzlovat euforickým college rockem s cynickými texty. Přesně takový je i aktuální singl jeho kapely Car Seat Headrest, pojmenovaný Fill In The Blank, který stojí na kontrastu letargického a lehce odevzdaného vokálu a dynamických kytar. Co Car Seat Headrest postrádají na originalitě, to dohání hodně charismatickým projevem frontmana a hlavně díky němu bude chystaná deska Teens of Denial pro fanoušky indie rocku určitě hodně velkou událostí.

VOJ & 3SKA – I Can’t Lose You
Credits: Vojtěch Jágl, Ondřej Nosek
Label: self-released
Dvojice VOJ & SKA, kterou tvoří zpěvák Vojtěch Jágl a producent Ondřej Nosek, známý také z libereckého kolektivu Dyzlegtic Division, se dala dohromady na jaře loňského roku a letos předkládá posluchačům debutové EP. Nahrávka nazvaná Inspire nabízí atmosférickou kombinaci odkazů na triphopovou estetiku nebo ranou hudbu Björk a decentního vytěžování současné vlny zájmu o alternativní R&B. Od kapely, o které ještě v nejbližší době určitě uslyšíme, putuje do rotace atmosférický pilotní singl I Can’t Lose You.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio