NOVINKY: Gorillaz, Zagami Jericho, Mr. Mitch, Jonti a další hudební špeky

29. březen 2017
Factory Radia Wave

Posledním březnovým novinkám nemůže samozřejmě vévodit nikdo jiný než Damon Albarn a návrat jeho animované kapely Gorillaz. Do naší rotace putuje track s jamajskou dancehallovou hvězdou Popcaanem. Ozvala se ale i další velká jména – Kendrick Lamar se tváří, že novou desku vydá už v dubnu a dropnul první singl The Heart Part 4. V proudu Radia Wave navíc začnete slýchat nový track českého elektropopového talentu Zagami Jericho, kolaboraci Mr. Mitcha s Palmistrym nebo třeba pompézní singl Perfume Geniuse. Lidský jaro.

Kendrick Lamar – The Heart Part 4
Credits: Kendrick Lamar Duckworth
Label: Top Dawg Entertainment
Vypadá to, že čtvrté studiové album Kendricka Lamara je už na spadnutí. Instagramový příspěvek s latinskou číslovkou čtyři navíc minulý týden doplnil singl The Heart Part 4, který končí veršem „dejte si všechno do pořádku do 7. dubna“, což by mohlo být klidně datum vydání očekávané desky. Pod novou skladbou, v níž se Lamar strefuje do Donalda Trumpa a patrně i Drakea, je podepsané kvarteto producentů, mezi nimiž je i legendární The Alchemist.

Wavves – Animal
Credits: Nathan Williams
Label: Ghost Ramp
Kultovní kalifornská kapela Wavves už se skoro deset let pohybuje někde na hraně mezi indie rockem a surf punkem a asi nikdy se nestane, že by zásadně vybočili ze své škatulky. Dokud ale budou sypat z garáže tak chytlavé tracky, jako třeba aktuální singl Animal, nebude to ani potřeba. Hymnická novinka kapely v čele s Nathanem Williamsem propaguje chystané album You’re Welcome, které bude venku v polovině května. Lidská zvěř.

Perfume Genius – Slip Away
Credits: Mike Hadreas
Label: Matador
Zpěvák, skladatel a hvězda aktuální titulky magazínu The Fader Perfume Genius je na scéně skoro dekádu, během které stihl ohledat hranice barokního popu, folku i indie rocku. Aktuálně se připravuje na vydání už čtvrté desky nazvané No Shape. Album, které by mělo navázat na nadšeně přijatou předchozí nahrávku Too Bright, vyjde v květnu a Perfume Genius na něj láká prostřednictvím pompézního singlu Slip Away.

Gorillaz – Saturnz Barz ft. Popcaan
Credits: Damon Albarn, Andrae Sutherland, Anthony Khan, Remi Kabaka
Label: Parlophone / Warner Bros.
Damon Albarn a jeho kohorta animovaných postaviček Gorillaz se po sedmi letech vrací s novým albem Humanz, které vyjde na konci dubna. Zveřejněný tracklist dokazuje, že ve studiu se dveře rozhodně netrhly vyjmenovat všechny hosty by zabralo i několik minut. Minulý týden Gorillaz také vypustili kvarteto nových tracků, z nichž nás nejvíc zaujal ten s jamajským dancehallovým rapperem Popcaanem nazvaný Saturnz Barz.

Zagami Jericho – Starseeing
Credits: Lenka Šimůnková
Label: post-label
Pražská producentka a zpěvačka Zagami Jericho na sebe upozornila vloni na podzim debutem City Is My Church, který jí pomohl k nominaci na cenu Vinyla jako objev roku. Pop a elektronika se zde potkávají s postkyberpunkovými vizemi. Na desku aktuálně navazuje singl Aposiopesis s dvojicí nových skladeb a duem jejich remixů (autory jsou Wereus a François Svalis). Nahrávka vychází digitálně na značce post-label.

Mr. Mitch – VPN ft. Palmistry
Credits: Miles Mitchell, Benjy Keating
Label: Planet Mu
Irský zpěvák a producent Palmistry loni na albu Pagan s přehledem propojil dancehall s intimním písničkářstvím, Mr. Mitch zase před třemi lety nadchnul křehkým grimem na desce Parallel Memories. Oba si uvědomují, že se jejich přístupy dobře rýmují právě proto natočili společný singl, který propaguje chystanou desku Mr. Mitche (opět) u labelu Planet Mu. Album jménem Devout vyjde 21. dubna.

Froples – The City
Credits: Ondřej Duchoň
Label: self-released
Olomoucká čtyřka Froples se už podruhé objevila v pořadu Startér. Epigoni britských Foals se představují s novým singlem The City. Vévodí mu pulsující basa a nalomený vokál čím dál výraznějšího frontmana Ondry Duchoně. Poslední půlrok sleduje česká hudební scéna kytarovkové obrození Froples se svým druhým singlem rozhodně řadí k těm nejnadějnějším projektům.

Nula – Us
Credits: Luke Osborne, Diane N Adu-Gyamfi
Label:
Východolondýnské duo s příjemným názvem Nula má na kontě zatím jediný singl, i ten ale hodně slibuje. V tracku Us kombinují Luke Osborne a Diane N Adu-Gyamfi alternativní R&B, devadesátkový gospel nebo třeba indietronicu. Ještě letos chtějí Nula vydat celé debutové EP a my ho budeme samozřejmě sledovat. Hodně.

Jonti – Scrood ft. Steve Lacy
Credits: Jonti, Steve Lacy
Label: Stones Throw
Po absolvování turné se svými krajany The Avalanches se australský producent Jonti po pěti letech vrací ke své sólové dráze. První ukázka z jeho nové tvorby má podobu éterického singlu Scrood, ke kterému si Jonti přizval Stevea Lacyho z kapely The Internet. Společně se jim podařilo vytvořit hodně chytlavý mix synťákového indie popu a chillwavu s lahodnou optimistickou basou.

Sorority Noise – No Halo
Credits: Cameron Boucher
Label: Big Scary Monsters
„Za poslední týden jsem naspal osm hodin“ – to je úvodní verš prvního tracku No Halo z alba americké indie rockové kapely Sorority Noise a dobře naznačuje, kde se zhruba kapela pohybuje. Deska You're Not As _____ As You Think je plná intezivních emocí, klenutých refrénů a hlavně upřímných písní o těžkostech žití. Aktuální deska je pro skupinu už třetím zářezem do diskografie a recenze o ní momentálně mluví jako o jednom z nejlepších letošních zhudebnění melancholie.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Jonáš Zbořil , Miloš Hroch
Spustit audio