NOVINKY: GusGus, Cut Copy, Pixies, Coin. Nakrm mě!

8. duben 2014
Factory Radia Wave

Cílem aktuálních novinek je poskytovat vám opakovanou rozkoš: své o tom vědí jak Tom Krell, tak i australští Cut Copy nebo brooklynští Lucius. Vedle vítaného návratu elektronických klasiků GusGus a punkrockových veteránů Pixies pro vás chytáme i nejnovější popové naděje: torontskou rodačku Allie X, domácího producenta jménem Aid Kid či nashvillské euforiky Coin. Is it okay?

GusGus – Crossfade
Credits: Stephan Stephensen, Birgir Þórarinsson, Daníel Ágúst Haraldsson, Urdur Hákonardóttir, Högni Egilsson
Label: Kompakt
Příští rok oslaví islandský elektronický kolektiv GusGus (s průběžnými proměnami sestavy) úctyhodných dvacet let své existence, už letos se ale dočkáme jejich devátého řadového alba, předběžně nazvaného Mexico. Severští styloví všežravci, kteří si v minulosti poutavě zadali mimo jiné s housem, trip hopem a technem, na novinku lákají znamenitým hypnotickým singlem Crossfade.

Lucius – Nothing Ordinary
Credits: Jess Wolfe, Holly Laessig, Dan Molad, Peter Lalish, Andrew Burri
Label: PIAS
Brooklynskou indiepopovou pětici Lucius jsme si prostřednictvím singlu Hey, Doreen ve Factory Radia Wave představovali už loni v létě. Na podzim pak newyorským hitmakerům vyšlo debutové album Wildewoman, které se však do mezinárodní distribuce dostává až nyní (přesně 31. března 2014). Svěží eklektický zvuk desky a vokální akrobacie zpěvaček Jess Wolfe a Holly Laessig kapele právem vynášejí kromě pozitivních recenzí i přirovnání k mnoha dívčím formacím 60. let minulého století. K aktuálnímu singlu Nothing Ordinary, který míří do našeho playlistu, navíc nedávno Lucius vypustili i černobílý koncertní videoklip.

IYES – Breathe
Credits: Josh Christopher, Melisa Soyaslanova
Label: Duly Noted
O britské dvojici IYES, kterou tvoří producent Josh Christopher a původem česká zpěvačka Melisa Soyaslanova, jsme ve výhledu na letošní sezonu říkali, že může být pro letošek tím, čím byli pro loňský rok AlunaGeorge. Naše smělé tvrzení teď brightonské duo potvrzuje povedeným elektropopovým singlem Breathe, vydaným na labelu Duly Noted.

Allie X – Catch
Credits: Allie X
Label: self-released
Skutečnost, že Kanada je v posledních letech líhní velkých (nejen) popových talentů, není žádnou novinkou. Další tamní akvizicí, jež si zaslouží naši pozornost, je v Torontu narozená (ovšem v Los Angeles momentálně zabydlená) zpěvačka Allie X. Ta právě vydává svůj debutový singl Catch, jehož k detailu citlivá produkce, opřená o autorčin krystalický vokál, připomene to nejlepší z tvorby projektů Chvrches nebo Purity Ring.

Pixies – Greens and Blues
Credits: Black Francis, David Lovering, Joey Santiago, Paz Lenchantin
Label: self-released
Američtí poprockoví klasici Pixies vydávají 28. dubna své páté řadové album Indie Cindy, na němž budou k nalezení skladby z jejich posledních tří EPček označených číslicemi 1, 2 a 3. U této příležitosti vznikl i lehce surreální videoklip k aktuálnímu singlu Greens and Blues, který se od zítřka objeví v naší pravidelné rotaci.

Mean Creek – Johnny Allen
Credits: Chris Keene, Aurore Ounjian, Mikey Holland, Kevin Macdonald
Label: Old Flame
Bostonské indierockové kvarteto Mean Creek vydává právě dnes (v úterý 8. dubna) své nové album, vtipně nazvané Local Losers. My z něj pro vás vybíráme závěrečný hymnický track Johnny Allen, jemuž vévodí reminiscence na rockovou estetiku 90. let a naléhavé vokální harmonie zpěváků Chrise Keenea a Aurory Ounjian.

Coin – It's Okay
Credits: Zach Dyke, Chase Lawrence, Joe Memmel, Ryan Winnen
Label: self-released
Vhoďte do nich minci a vypadne spektakulární indiepopový hit – něco takového platí pro nashvillskou čtveřici Coin, která svými loňskými singly Atlas a Honey způsobila poprask na nejednom hudebním blogu. Aktuální hitovka It´s Okay potvrzuje, že máme co dočinění s kapelou, která má mimořádně vyvinutý cit pro euforický vibe a extrémně nakažlivé zpěvné refrény.

03097952.jpeg

Cut Copy – In These Arms Of Love
Credits: Dan Whitford, Tim Hoey, Mitchell Scott, Ben Browning
Label: Modular
Necelý půlrok uběhl od vydání čtvrté řadovky veleknězů australského synthpopu Cut Copy, blížící se Record Store Day (19. dubna) nicméně trojici přiměl ke zveřejnění materiálu, který se na album Free Your Mind nakonec nevešel. My si z exkluzivního desetipalce (vydaného v počtu dvou tisíc kopií) do vysílání nasazujeme jeho A-stranu: závratnou power baladu In These Arms Of Love, v níž se za mohutného využití reverbů a psychedelických efektů prolíná intimita a okázalost.

Aid Kid – NTRF
Credits: Ondřej Mikula
Label: self-released
Jeden z nejslibnějších nových talentů na tuzemské beatové scéně – DJ a producent Ondřej Mikula alias Aid Kid – už se na Radiu Wave objevil coby host pořadu Turban. Ve svých jedenadvaceti letech má za sebou účinkování v shoegazeové kapele Daydream Nation či elektronickém projektu Dignity Dope, své pravé já ale zdá se objevil až ve světě emotivních beatů. Hlubší vhled do jeho zvukově i aranžérsky bohaté, melodické tvorby nabízí aktuální singl NTRF.

03092136.jpeg

How To Dress Well – Repeat Pleasure
Credits: Tom Krell
Label: Weird World
Své třetí studiové album vydá letos americký producent a zpěvák Tom Krell alias How To Dress Well. Bude se jmenovat What Is This Heart? a v obchodech se objeví 23. června. Pokračovatele kritikou chválené desky Total Loss z roku 2012 připravil Krell společně s producentem Rodaidhem McDonaldem (Vampire Weekend, The xx, Savages, Adele), přičemž pilotním singlem je sugestivní skladba Repeat Pleasure.

03097940.jpeg

Young Money ft. Drake – Trophies
Credits: Aubrey Graham, Chauncey Hollis, M. Thomas, Noah Shebib
Label: Young Money / Universal
Hiphopový label a klan Young Money patří v současném hiphopovém světě mezi ty nejagilnější, ostatně jeho členy jsou třeba Lil Wayne, Drake nebo Nicki Minaj. V březnu se hvězdy, stálice i nováčci vydávající pod logem Young Money Entertainment sešli na kompilační desce Young Money: Rise of an Empire. Na desce nechybí ani Kanaďan Drake, který sem přispěl skladbou Trophies, jež se nevešla na jeho loňské album Nothing Was The Same. Skladba, pod níž jsou podepsáni jeho dvorní producent Noah 40 Shebib a Hit Boy, se už podívala na číslo šedesát amerického žebříčku.

Cermaque – Antoníne
Credits: Jakub Čermák
Label: Indies Scope
Jako dospělejší desku – a to hudebně i textově – ohlašuje svoji novinku Rodinné album písničkář Jakub Čermák alias Cermaque. Jakubovi i jeho dvornímu klarinetistovi Kai Machovi se během natáčení narodily dcery, a nahrávka tak odráží zlomové období jejich života. Kromě členů obnoveného kapelního projektu Cirkus Cermaque na desce hostují členové skupiny Zrní, Martin E. Kyšperský, akordeonistka a skladatelka Lucie Vítková či Iamme Candlewick. Po pražském křtu na konci března teď Cermaque čeká ještě brněnský křest 15. května, kde budou v roli hostů právě Kyšperského Květy. My pro vás z Rodinného alba vybíráme delikátní skladbu Antoníne.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio