NOVINKY: HEALTH, Raekwon, Leto, Torres, Soap & Skin a další chemici

28. duben 2015
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách se dozvíte něco o splínu Chemických bratří, barvách Leta i kovbojské vině. Originální lekci hlukové zdravovědy pro vás připravili navrátilci HEALTH, rapper Raekwon ji dokonce doporučuje poslouchat už od čtyř od rána. Together Or Alone.

Soap & Skin – Mawal Jamar
Credits: Anja Franziska Plaschg, Omar Souleyman
Label: SOLFO Music
Pětadvacetiletá rakouská experimentátorka Anja Plaschg, která vystupuje a nahrává pod jménem Soap & Skin, se po třech letech mlčení konečně vynořila na světlo s novým singlem. Unikátní propojení klasického písničkářství a elektronických experimentů, ve kterém se snoubí ozvuky Reginy Spektor na jedné straně a elektronické rošády Aphexe Twina na straně druhé ― tak nějak by se dal popsat sound jejích dosavadních dvou alb Lovetune For Vacuum a Narrow. Na druhý jmenovaný opus, s nímž se ostatně v roce 2012 představila také v pražském Divadle Archa, teď Anja navazuje uhrančivým coverem skladby Mawal Jamar původně od syrského barda Omara Souleymana.

Leto – Barvy
Credits: Leto
Label: Silver Rocket
Kolem slezského dua Leto je zase rušno. Na přelomu dubna a května vyrazí na české a slovenské turné s americkou rapperkou Dessou, na kazetě vydávají svoji loňskou desku Zbytky ozářených ploch a taky budou mít nový singl. Tedy přesněji split s písničkářem Rickolusem, na kterém bude figurovat i jejich novinka Barvy. „Neděláme umění ani jiné formy buržoazních radovánek, náš záměr je čistě jasný: nezapomínat!“ píší Palma a Indoš v manifestu, který vydání skladby doprovází.

Torres – Cowboy Guilt
Credits:Mackenzie Scott
Label: Partisan
Americká písničkářka Mackenzie Scott aka Torres už ze svého druhého alba Sprinter, které vychází 5. května na značce Partisan, vypustila jak titulní skladbu, tak singl Strange Hellos. Temnou, agresivní polohu obou songů však Torres na nejaktuálnějším singlu Cowboy Guilt, který míří do našeho playlistu, do značné míry opouští. Už letmý poslech její novinky, na níž hostuje např. Adrian Utley z Portishead, dává jasně na srozuměnou, že Mackenzie Scott se může v roce 2015 směle měřit s hvězdami typu St. Vincent nebo Sharon Van Etten.

HEALTH – New Coke
Credits:Benjamin Jared Miller, Jake Duzsik, John Famiglietti, Jupiter Keyes, Logan Burgett
Label: Loma Vista
Po dlouhých šesti letech se vrací na scénu kalifornští noise-rockeři HEALTH, kteří na 7. srpna připravili vydání svého třetího alba DEATH MAGIC, k jehož nahrávání si pozvali producentská esa, jako jsou The Haxan Cloak, Andrew Dawson (Kanye West, Beyoncé) nebo Lars Stalfors (Mars Volta, Matt & Kim). První singl New Coke je ponurá syntetická šleha s éterickými vokály, jejíž videoklip v režii baskytaristy kapely Johna Famigliettiho doporučujeme výhradně zavilým fanouškům dávení ve slow motion.

02635641.jpeg

Raekwon – 4 in the Morning ft. Ghostface Killah
Credits: Corey Woods, Dennis Coles, Marc Shemer
Label: Ice H2O/Caroline Records
Po trochu rozpačité loňské desce klasiků Wu-Tang Clan nazvané A Better Tomorrow se jednotliví členové rapového klanu vrací na sólovou dráhu. S šestým zářezem v diskografii aktuálně přichází elitní člen této devítihlavé saně Raekwon ― jmenuje se Fly International Luxurious Art a newyorský rapper desku ohlašuje jako ódu na „glamour, životní styl a módu“. První track z alba 4 in the Morning, o jehož produkci se postaral Scram Jones, nicméně nese všechny znaky jeho syrového pouličního stylu a navíc v něm hostuje jeho tradiční parťák Ghostface Killah.

Sweet Spirit & Britt Daniel – Have Mercy
Credits: Sabrina Ellis, Andrew Cashen, Britt Daniel
Label: Nine Mile Records
Momentálně devítičlenná texaská kapela Sweet Spirit sice existuje teprve rok, ale díky společným koncertům s frontmanem slavnějších austinských kolegů Spoon Brittem Danielem už o ní nejen v blogosféře koluje sladká zvěst. Právě Daniel se spojil s dvěma klíčovými členy formace ―Andrewem Cashenem a Sabrinou Ellis ―, aby s nimi natočil exkluzivní singl Have Mercy, který předjímá společné americké letní turné Sweet Spirit a Spoon. Na jeden zátah nahraná skladba, která má zároveň lákat na dlouhohrající debut Sweet Spirit, má v sobě díky chytré kombinaci syntezátorů, tučných programovaných beatů a vokálních harmonií až cosi mystického…

The Chemical Brothers – Sometimes I Feel So Deserted
Credits: Tom Rowlands, Ed Simons
Label: Virgin/EMI
Po The Prodigy a Leftfield se o slovo hlásí další klasikové devadesátkové taneční hudby The Chemical Brothers ―čerstvým singlem Sometimes I Feel So Deserted upozorňují na své nové album Born in the Echoes, které vyjde 17. července. Coby hosté se na něm objeví třeba St. Vincent, Beck nebo rapper Q-Tip. Bude to jejich první studiová deska od Further z roku 2010, pokud nepočítáme fakt, že Tom Rowlands a Ed Simons nahráli před čtyřmi lety ještě soundtrack k akčnímu thrilleru Hanna.

Eternal Summers – Together Or Alone
Credits: Nicole Yun, Daniel Cundiff, Jonathan Woods
Label: Kanine Records
Trio z Virginie Eternal Summers, které zvukově osciluje mezi punkem a dream-popem, už jsme si ve vysílání Radia Wave představili dvojicí skladeb Millions a Gouge. Skupina ale rozhodně nezahálí: pouhý rok po vydání třetí desky The Drop Beneath se hlásí s nahrávkou Gold And Stone, na které bychom prý měli slyšet i „jazzovější prvky“. Z prvního singlu Together Or Alone, kterým kapela v čele se zpěvačkou Nicole Yun propaguje nové album, to však příliš slyšet není. Eternal Summers pořád znějí jako indie-rocková kapela, kterou je nejlepší poslouchat tzv. v létě u vody. Deska vyjde u Kanine Records za necelý měsíc.

03371947.jpeg

Tunde Adebimpe – Speedline Miracle Masterpiece ft. Sal P & Sinkane
Credits: Tunde Adebimpe, Ahmed Gallab, Salvatore Principato
Label: Rockstar Games
Z nového soundtracku ke hře GTA V v režii hiphopových person The Alchemist a Oh No jsme si už před časem nasazovali spolupráci Killer Mikea z Run The Jewels a producentky MNDR. Z nabité desky The Alchemist and Oh No Present: Welcome to Los Santos ale vylovíme ještě jeden track, ve kterém se pro změnu potkali Tunde Adebimpe z TV On The Radio, súdánský funkatýr Sinkane a newyorský producent Sal P. Výsledek jejich inspirativní spolupráce nese hrdý titul Speedline Miracle Masterpiece.

VR/NOBODY – Slashlove
Credits: Jakub Strach, Václav Rouček
Label: self-released
Klipy točí v Berlíně, nahrávají v Londýně, inspirují se americkým depresivním R&B, ale jsou z Prahy. S duem VR/NOBODY (producent NobodyListen a zpěvák Václav Rouček) se na vlnách Radia Wave už setkáváme asi rok: figurovali v naší talentové show Startér a do playlistu se dostal jejich raný singl Bites And Slashes. Teď se dočkali své debutové desky, která se bude jmenovat jednoduše Yes a vyjde v polovině května. Pro nás z tohoto alba boduje hned první skladba Slashlove.

Spustit audio