NOVINKY: HEALTH, The Weeknd, Houpací koně, Sinah, Bully a další tyrani

17. červen 2015
Factory Radia Wave

Hudební novinky jsou slovy ex-oceánografky a zpěvačky Sinah tentokrát trošku „harder“: o svoje zdraví se můžete bát při poslechu nové pumy od kalifornských Health, příliš tvrdá mohou být na někoho i sdělení obsažená v novém singlu kapely Bully. Na Houpacích koních pak ještě navštívíme Suez a v průplavu objevíme Čisté Tvary i plankton. Let the record spin…

HEALTH – Stonefist
Credits: Jake Duzsik, Benjamin Jared Miller, John Famiglietti, Jupiter Keyes
Label: Loma Vista
Na 7. srpna naplánovali vydání své nové desky Death Magic američtí noise-rockeři HEALTH, kteří se tak na scénu vrací po dlouhých šesti letech. Po abrazivním singlu New Coke teď vytahují ještě silnější kalibr v podobě masivního tracku Stonefist, který má sílu lámat sanice. HEALTH tu díky kombinaci tanečního beatu, zpěvného refrénu a řezavých syntezátorových ploch stvořili masochistický párty hit, jaký nejspíš vždycky toužil napsat Trent Reznor.

Houpací koně – Suez
Credits: Jiří Imlauf
Label: Yannick South
Ústečtí klasikové Houpací koně se sice na konci května rozloučili se svým domovským klubem Mumie, místo nostalgie ale hledí vpřed. A to sice k nové desce, kterou natáčí s Tomášem Havlenem z post-hudby. Zatím z ní vysílají ven singl Suez / 50 na 50, který si můžete koupit digitálně, a to i jako „falešný vinyl“ (kód na stažení v obalu na sedmipalec). Ještě dodejme, že frontman „Houpáčů“ Jiří Imlauf nedávno publikoval knihu Zlatý časy se končí, pro niž sesbíral všechny texty kapely.

Sinah – Harder
Credits: Sinah Blohberger, Anna Reinoso, Cristiano Castellitto
Label: Finaltune Records
V Berlíně narozená, ale v Londýně působící zpěvačka a skladatelka Sinah (čti Xena) je dalším letošním objevem na evropské popové scéně. Hudebnice, která se kvůli strachu ze žraloků vzdala dráhy oceánografky, vydala 12. června na hamburské značce Finaltune svůj taneční elektronikou a trip hopem ovlivněný bezejmenný debut, z něhož pro vás vybíráme skvělý úvodní track Harder.

Andrew Judah - Running Home
Credits: Andrew Judah, Zac Gauthier, Jonathan Tromsness
Label: self-released
Kanadský zpěvák a písničkář Andrew Judah z města Kelowna v provincii Britská Kolumbie na svých dosavadních třech albech pozoruhodně kombinoval elektroniku a akustické aranže s postupy barokního rocku. Na svém aktuálním singlu Running Home (natočeném už v tříčlenné sestavě) se představuje v zatím nejambicióznější poloze: v epickém tracku Judah zúročuje zkušenosti autora filmové hudby a obratně se pohybuje mezi tanečním indie rockem současných Arcade Fire a psychedelickými výboji severské formace Dungen.

Ghostface Killah – Let The Record Spin ft. Raekwon
Credits: Dennis Coles
Label: Linear Labs
Americký rapper Ghostface Killah se vrací ke kritikou vřele přijatému albu Twelve Reasons to Die z roku 2013 a na začátku července vydává jeho pokračování. Deska znovu vznikla ve spolupráci s producentem Adrianem Youngem a bude vyprávět pokračování mysteriózního příběhu z temných newyorských ulic 70. let. Na Twelve Reasons to Die II se objeví spousta hostů – od Vince Staplese přes kolegy z Wu-Tang Clanu až po Bilala. The RZA znovu figuruje jako vypravěč příběhu a v druhé hlavní roli se hned v pěti skladbách objevuje Raekwon – oba dva se s Ghostfacem potkávají i v pilotním singlu Let The Record Spin.

03328595.jpeg

Bully – Too Tough
Credits: Alicia Bognanno, Stewart Copeland, Daniel Severs, Kyle Hunter
Label: StarTime
Po surově upřímném singlu Trying přichází nashvillská indierocková čtveřice Bully s dalším nekompromisním teaserem na svůj debut Feels Like, který 23. června vypustí do oběhu label StarTime. Ve skladbě Too Tough se tentokrát frontwoman kapely (a producentka celé desky) Alicia Bognanno se sofistikovanou zuřivostí sobě vlastní pouští do ohledávání mužských slabostí – zejména předstíraného siláctví a podprahové zbabělosti.

Tom Aspaul – New Moon
Credits: Tom Aspaul
Label: self-released
Fascinaci klubovou kulturou současnosti i minulosti prozrazuje tvorba nadějného britského zpěváka a producenta Toma Aspaula, který aktuálním singlem New Moon anoncuje vydání své nové mixtape Revelation. Jeho chytlavý mix hédonistického R&B a popu stvořený pro plážové letní klima míří rovnou do naší rotace.

Roosevelt – Hold On
Credits: Marius Lauber
Label: Greco-Roman
Talentovaný německý producent Roosevelt (vl. jménem Marius Lauber), který je objevem labelu Greco-Roman, dal o sobě vědět už před dvěma lety EPčkem Elliot, jehož titulní track znáte i z našeho vysílání. Na úspěšný počin aktuálně navazuje baleárským beatem protkaným singlem Hold On / Night Moves, který na vinylu vychází 10. července; samozřejmě znovu na Greco-Roman – tedy značce, kterou spoluvlastní Joe Goddard z Hot Chip.

The Weeknd – Can’t Feel My Face
Credits: Abel Tesfaye, Max Martin
Label: Republic/Universal
Už jsou to čtyři roky, co Abel Tesfaye alias The Weeknd ohlásil svůj nástup trilogií internetových mixtapes. Kanadský zpěvák a producent zatím tak úplně nenaplnil očekávání, že se stane novým Michalem Jacksonem, nicméně po nepříliš povedeném albu Kiss Land aktuálně slaví velké úspěchy se skladbou Earned It ze soundtracku k filmu Padesát odstínů šedi. Nejnovější singl Can’t Feel My Face už ohlašuje jeho novou desku Chapter III, která by měla vyjít ještě letos. The Weeknd neponechal nic náhodě a produkci tracku svěřil švédskému hitmakerovi Maxi Martinovi, který nedávno díky skladbě Bad Blood od Taylor Swift oslavil svůj dvacátý produkovaný singl na čele amerického žebříčku. Nová skladba s The Weeknd ― evokující Jacksonovo album Off The Wall ― dost možná bude tím jednadvacátým.

Čisté Tvary – Plankton
Credits: Juraj Péč, Ondrej Gregor, Oskar Rózsa, Matej Pliešovský, Radoslav Chrzan
Label: Slnko Records
Skupina Čisté Tvary vznikla v roce 2000 v Martině, nicméně má za sebou jen dvě studiové desky, přičemž ta poslední už je stará sedm let. V mezičase se členem kapely stal i renomovaný producent Oskar Rózsa, který v Čistých Tvarech nyní hraje na basu. V říjnu kapela konečně vydá nové album, o které se postará bratislavská značka Slnko Records. Po singlu Dýchať síru se hlásí s další ochutnávkou ― skladbou Plankton, k níž vznikl i videoklip.

Spustit audio