NOVINKY: Hudson Mohawke, Mark Lanegan, Interpol, Iceage, Leto a další období

29. červenec 2014
Factory Radia Wave

Aktuální novinky Radia Wave jsou jeden velký atak: beatovou alchymii a skotské střiky nové generace servírují Hudson Mohawke a Rustie, do krautrockové hypnózy nás uvádí smutný milenec Mark Lanegan a k nepokojům vyzývá i nová švédsko-americká popová naděje Sve. Nadechněte se – je Leto a vy budete potřebovat tuny vzduchu.

Hudson Mohawke – Chimes
Credits: Ross Birchard
Label: Warp Records
Před dvěma týdny jsme si ve Factory nasazovali čerstvý track od producenta Lunice, teď se o slovo hlásí i druhá polovina projektu TNGHT – Hudson Mohawke. Skotský beatmaker, který už má za sebou i spolupráci s Kanyem Westem, s novým dlouhohrajícím albem nikterak nespěchá; jeho fanoušci se ale mohou těšit na konec září, kdy label Warp Records vydá jeho čerstvé EP Chimes. Masivní titulní track s charakteristicky výhružnými dechy vypouští HudMo s dvouměsíčním předstihem.

Leto – Tuny vzduchu
Credits: Roman Rakowski, Beata Rakowski
Label: Silver Rocket
Pražský label Silver Rocket poslední měsíce hojně těží ze spojení se slezskou scénou kolem labelu MMM. Po Planetách přichází ze severu Moravy další velký objev: dvojice Leto (momentálně usazená v Olomouci), která pod logem stříbrné rakety vydá na přelomu července a srpna svůj debut Zbytky ozářených ploch (prvotina, pokud nepočítáme split s L´Homme Approximativ). Duo Palma a Indoš působilo třeba v instrumentálním projektu Boss a sekretářka, jako Leto ale míchají devadesátkový flákačský rock s triphopovými beaty a hlavně výbornými texty, což dobře reprezentuje i skladba Tuny vzduchu. Leto, kteří mezi své vzory řadí třeba Blonde Redhead či Yo La Tengo, pokřtí zmíněné album 7. srpna na Sedmičce; na září pak mají naplánované společné turné s písničkářem Rickolusem.

03175325.jpeg

Spoon – Do You
Credits: Britt Daniel, Jim Eno, Rob Pope, Eric Harvey, Alex Fischel
Label: Loma Vista
Z očekávaného nového alba They Want My Soul texaských indie rockerů Spoon už znáte strohý úvodní track Rent I Pay, prvním oficiálním singlem nahrávky je ale svěží poprockový hit Do You kloubící rytmický tah jejich raných nahrávek s léty vypěstovaným producentským citem pro detail. K písni, která v sobě spojuje nervozitu a vylehčenost, tesklivost i letní pohodu, natočil znamenité jednozáběrové video v Los Angeles žijící režisér a tokijský rodák Hiro Murai.

Rustie ft. Danny Brown – Attak
Credits: Russell Whyte
Label: Warp Records
Po Hudsonovi v novinkách ještě jeden zástupce glasgowské beatové scény –Russell Whyte alias Rustie, který na konci srpna vydá své nové album Green Language. Na rozdíl od debutu Glass Swords bude mít deska blíže k hip hopu a ve zveřejněném track listu vykukuje několik rapperů, jako jsou D Double E, Gorgeous Children a hlavně Danny Brown. Ten Rustiemu vrací službičku poté, co mu skotský producent složil jeden track na jeho loňské album Old. Teď se oba potkávají ve skladbě Attak, která slouží jako druhý singl pro Rustieho novinku.

Mark Lanegan – Sad Lover
Credits: Mark Lanegan
Label: Heavenly
Ještě předtím než na podzim vydá svou novou desku Phantom Radio, nadělí americký písničkář a bluesový fantom Mark Lanegan svým fanouškům pětiskladbové vinylové EPčko No Bells On Sunday, které se v Evropě oficiálně objeví 25. srpna (digitální a CD release bude k dispozici na podzim v rámci deluxe edice alba Phantom Radio). My z něj pro vás s předstihem vybíráme hypnotický, krautrockovou tradicí inspirovaný track Sad Lover, k němuž vznikl i adekvátně minimalistický videoklip.

Interpol – All The Rage Back Home
Credits: Paul Banks
Label: Matador
Už 8. září se vrátí s pátou řadovou deskou někdejší postpunkoví polobozi Interpol. Album nahrané v tříčlenné sestavě (s několika příležitostnými hosty) se bude jmenovat El Pintor a soudě dle hymnického prvního singlu All The Rage Back Home půjde o pokus navázat na ponurou dynamiku a energičnost (zatím) nedostižných prvních dvou alb.

Shura – Just Once
Credits: Shura
Label: self-released
Zpěvačka a producentka Shura je zatím pro novináře trochu záhadou a jisté je o ní jen to, že žije v Londýně a pochází z Moskvy. V únoru debutovala skladbou Touch a jediný singl stačil, aby ji třeba web Pigeons & Planes zařadil do desítky největších britských objevů současnosti. Teď tento soud potvrzuje také internetový singl Just Once, který má všechny parametry delikátního letního hitu – osmdesátkový synthpop se tady bratří s jemným R&B refrénem. Shura zatím nekoncertuje ani nepodepsala žádnému labelu, po Just Once se o ni ale určitě strhne velký boj.

03175326.jpeg

Iceage – The Lord's Favorite
Credits: Elias Bender Rønnenfelt, Johan Surrballe Wieth, Jakob Tvilling Pless, Dan Kjær Nielsen
Label: Matador
Dánští punkeři Iceage patří – především díky svým dosavadním dvěma deskám New Brigade (2011) a loňské You're Nothing – mezi nejrespektovanější kytarové kapely současnosti. Zvuk jejich aktuálního singlu The Lord's Favorite ale bude možná pro někoho překvapením: jde o čisté rockabilly, které i díky vokálnímu projevu frontmana připomene nejhédonističtější polohy britských Libertines.

Sve – Riot
Credits: Sve
Label: self-released
Brooklynská zpěvačka švédského původu, která si říká Sve, už zaujala blogosféru loni na podzim svým klipovým singlem Talking To The Walls a její talent stvrzuje i aktuální popová bomba jménem Riot. Extrémně chytlavý track skvěle kombinuje melancholické sloky s euforickými refrény, které mají potenciál katapultovat nadějnou zpěvačku na vrcholy hitparád.

03175327.jpeg

Sinkane – How We Be
Credits: Ahmed Gallab
Label: DFA
Newyorský zpěvák a producent súdánského původu Ahmed Gallab alias Sinkane, který se jeden čas živil jako doprovodný spoluhráč kapel a projektů jako Yeasayer, Caribou, Of Montreal nebo Born Ruffians, už brzy naváže na své předchozí ceněné album Mars (2012) novinkou jménem Mean Love. Gallabova v pořadí třetí deska vyjde 2. září na labelu DFA a po soulovém singlu Hold Tight ji propaguje výtečná skladba How We Be, která svým zvukem a groovem jistě nadchne všechny fanoušky sedmdesátkového funku a soundtracků k blaxploitation filmům.

SBTRKT ft. Ezra Koenig – New Dorp, New York
Credits: Aaron Jerome, Ezra Koenig
Label: Young Turks
Hodně netrpělivě se čekalo, s čím přijde maskovaný producent SBTRKT jako s pokračováním svého eponymního debutu z roku 2011. A první singl New Dorp, New York z ohlašované druhé studiové desky je celkem překvapivý. Hostuje v něm Ezra Koenig z Vampire Weekend a míchá avant-funk newyorských osmdesátek se současnou bass music. Jak moc reprezentativní zástupce současného „soundu by SBTRKT“ tento track je, se ale dozvíme až 22. září, kdy na značce Young Turks vychází album Wonder Where We Land. Hostovat na něm budou i jeho stálí vokalisté Jessie Ware, Sampha, půvabná Caroline Polachek z Chairlift nebo rapper A$AP Ferg.

02373925.png
Spustit audio