NOVINKY: Jimmy Pé, Real Estate, Drake, Downtown Boys a další hlavy

21. březen 2017
Factory Radia Wave

Kanadská superhvězda Drake konečně vypustila svůj „playlist“ nazvaný More Life a z něj do rotace putuje track Passionfruit. V další várce novinek se ale věnujeme i autorům naší desky týdne Real Estate, slovenskému producentovi Jimmy Pé nebo třeba frontmanovi The Hold Steady Craigovi Finnovi, který nastavuje svoji baladičtější tvář. A možná přijde i lidský Ho99o9.

Girl Ray – Stupid Things
Credits: Poppy Hankin
Label: Moshi Moshi

V experimentální elektronice nebo rapu už možná retrománie tak úplně nefrčí, v indie popu je ale pořád na vrcholu. Jedním z desítek důkazů je severolondýnská kapela Girl Ray v čele se zpěvačkou Poppy Hankin. Kapela se zálibou v sedmdesátkovém lo-fi popu právě podepsala labelu Moshi Moshi (Lykke Li, Florence + The Machine nebo Hot Chip) a celý rok bude objíždět anglické festivaly. My si od vycházejících ostrovních hvězdiček nasazujeme do rotace skladbu Stupid Things.

Jimmy Pé – Wacho (feat. Ashley Abrman)
Credits: Juraj Hrabal, Ashley Abrman
Label: Gergaz

Po minulém týdnu, kdy jsme do rotace nasazovali nový track slovenského producenta Bulpa, doplňujeme i jeho kolegu Jimmyho Pé. Držitel ceny Radio Head Awards v kategorii elektronická hudba vydává na svém domovském labelu Gergaz nové EP Masika, které je opět plné tučných futuristických basů a lehce funkových klubových vibes. Jako první singl vypustil Jimmy Pé track Wacho s hostující zpěvačkou Ashley Abrman.

Craig Finn – God In Chicago
Credits: Craig Finn
Label: Partisan Records LLC

Craig Finn je známý především jako frontman kultovní americké indie rockové kapely The Hold Steady, ve které dosáhl pověsti „rozeného vypravěče, který si jako svoje médium vybral rock“. To ale neplatí pro jeho sólovou kariéru, která je orámována spíš zvukem klavíru a zpěvem, který často sklouzává k čistému vyprávění. Přesně takhle zní jeho nový singl God In Chicago, kterým Finn láká na album We All Want The Same Things.

Drake – Passionfruit
Credits: Nana Rogues, Aubrey Graham
Label: Young Money Entertainment / Universal

Kanadský rapper Drake vydal v sobotu svůj nový projekt More Life, o kterém tvrdí, že není albem, ale spíše rádiovým playlistem, v němž jsou ale všechny písně od něj. Z mamutí kolekce dvaadvaceti tracků vystupuje na první poslech melancholická balada Passionfruit, kterou s Drakem nahrál anglický producent Nana Rogues patřící do grimeového podhoubí. Ostatně na More Life hrají důležitou roli i další hvězdy londýnské scény jako Skepta nebo Giggs.

Kelly Lee Owens – Anxi. (ft. Jenny Hval)
Credits: Kelly Lee Owens, Jenny Hval
Label: Smalltown Supersound

Londýnská songwriterka a producentka se pohybuje někde mezi taneční hudbou a folkem a jako taková okamžitě evokuje třeba legendárního Arthura Russella. Její debutové eponymní album, které vyjde už tento pátek u labelu Smalltown Supersound, je ale o poznání chladnější. Svůj smysl tak dává i vokální hostování na singlu Anxi., kterého se chopila uznávaná norská experimentátorka Jenny Hval.

Real Estate – White Light
Credits: Martin Courtney, Alex Bleeker, Matt Kallman, Jackson Pollis, Julian Lynch
Label: Domino

Real Estate

Real Estate patří už víc než osm let k nejoceňovanějším americkým indie kapelám a jejich aktuální album In Mind, které probíráme v rubrice deska týdne, tuhle pozici určitě jenom potvrdí. Skupina se musela vyrovnat s personálními změnami, místo Matta Mondanila, který se rozhodl plně soustředit na svoji kapelu Ducktails, přišel psychedelický folkař Julian Lynch. Na zvuku se ale tahle rošáda zase tolik nepodepsala – Real Estate pořád nabízejí krystalicky čisté velvetovské melodie. Do rotace k prvnímu singlu Darling přidáváme druhou skladbu White Light.

Ho99o9 – United States of Horror
Credits: theOGM, Eaddy
Label: 999 Deathcult

O americké rapové partě Ho99o9 (Horror) z New Jersey se už pár let mluví jako o potenciálním velkém objevu. Zatím na sebe poutali pozornost hlavně živelnými koncerty, které těží z jejich fúzování rapu a punku či metalu. Po několika mixtapes a EPčkách vydávají v květnu konečně regulérní debutové album United States of Horror. Aktuálně ho ohlašuje stejnojmenná skladba, která by mohla leckoho přesvědčit, že fúzovat kytary a rap nemusí být vždycky zase tak špatný nápad.

Downtown Boys – Somos Chulas (No Somos Pendejas)
Credits: Downtown Boys
Label: Sub Pop

Když americká punková kapela z Rhode Islandu nazvaná Downtown Boys vydala před dvěma lety debutovou desku pojmenovanou Full Communism, asi nikdo nečekal, že brzo přistanou na slovutném labelu Sub Pop – ale stalo se tak. Právě na Sub Popu teď kapela chystá debutové album, o jehož produkci se postaral mimo jiné kytarista legendárních Fugazi Guy Picciotto. Španělsky zpívaný úvodní singl Somos Chulas (No Somos Pendejas) je antikolonizační politická hymna s neuvěřitelným drivem.

Tru5tM3 x Tante Elze – Dorian
Credits: Veronika Seppová, Tru5tM3
Label: https://soundcloud.com/trust-me-music

Bratislavský producent Tru5tM3 se na scéně elektronické hudby pohybuje už od začátku tisíciletí a pod hlavičkou HU dělal hlavně techno. Jako Tru5tM3 se ale od roku 2013 soustředí na o něco delikátnější podobu beatmakerství, důkazem je novinkový singl Dorian, který natočil se zpěvačkou Veronikou Seppovou alias Tante Elze.

Actress – X22RME
Credits: Darren Cunningham
Label: Ninja Tune

Actress na 8. narozeninách Radia Wave v MeetFactory

Darrena Cunninghama aka Actress jsme mohli vidět v lednu 2014 na 8. narozeninách Radia Wave v pražské MeetFactory. Tehdy měl na kontě ceněnou desku Ghettoville, na kterou se teď po dlouhé přestávce chystá navázat albem AZD u labelu Ninja Tune. První ukázka má podobu singlu X22 a je podobně chaotická, originální a překračující hranice jako všechny jeho předchozí releasy. Celá nahrávka by měla vyjít ještě v první polovině roku.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio