NOVINKY: Joanna Newsom, Yacht, Rizzla, Deerhunter a další jeleni

18. srpen 2015
Factory Radia Wave

Další nálož novinek je tentokrát ve znamení návratu velkých jmen: po pěti letech se s novou deskou a prvním singlem hlásí Joanna Newsom, restartovat svoji kariéru novým zvukem se pokouší i Deerhunter v čele s Bradfordem Coxem. Českou scénu tentokrát reprezentují staří známí DIV I DED, kteří natočili poctu svým oblíbeným Cocteau Twins. Hodně se toho ale děje i u nováčků – jedním z nejlepších tracků týdne je totiž rozhodně skladba Iron Cages, kterou pro newyorského producenta Rizzla nazpívala Odile Myrtil. A těch lalala bude.

Joanna Newsom – SapokanikanCredits: Joanna NewsomLabel: Drag City Od vydání opulentního trojalba Have One On Me už uplynulo pět let, během kterých se bývalá pionýrka divného folku Joanna Newsom stihla nejenom vdát, ale i dokončit svoji proměnu v naprosto svébytnou a originální hudební osobnost. Důkazem toho, že se svými folkovými kořeny už má Newsom jenom málo společného, je aktuální singl Sapokanikan, který propaguje chystanou nahrávku Divers. Důmyslně vystavěná skladba se skvělou gradací připomíná ty nejlepší písně ze zmíněného Have One On Me – Joannu Newsom si ani v roce 2015 s nikým jiným nespletete.

DIV I DED – SometimesCredits: Robin Guthrie, Filip Helštýn, Vojtěch Cigler, Sára AdámkováLabel: DIV I DED SOUNDČeská shoegazová kapela DIV I DED se nikdy netajila inspirací v hudbě přelomu 80. a 90. let. S aktuálním singlem Sometimes se skupina sdružená kolem Filipa Helfštýna a zpěvačky Sáry Adámkové rozhodla složit poctu skupině, bez které by shoegaze jako subžánr pravděpodobně vůbec nevznikl: píseň je postavená na instrumentálních motivech, které pro film Mysterious Skin složil kytarista Cocteau Twins Robin Guthrie. Přestože původní hudba pochází z roku 2004, evokuje právě charakteristický zasněný zvuk Cocteau Twins z 80. let.

Rizzla – Iron Cages (feat. Odile Myrtil)Credits: Brian Friedberg, Odile MyrtilLabel: Fade To MindCo nevidět vydá newyorský producent Rizzla debutové EP na labelu Fade To Mind a my si do vysílání nasazujeme první track nazvaný Iron Cages. Díky hostování montrealské zpěvačky Odile Myrtil připomíná Rizzlův debut třeba hvězdu futuristického R&B Kelelu – ostatně není asi náhoda, že jsou Rizzla a Kelela kolegové právě ze zmíněného labelu Fade To Mind. Track Iron Cages je dalším pokračováním současného trendu, který spojuje aktuální klubové beaty s vokálními variacemi na R&B nebo soul.

03453054.jpeg

Deerhunter – SnakeskinCredits: Bradford CoxLabel: 4ADJeště před několika lety platila skupina Deerhunter za jednu z největších nezávislých kapel své doby, pak ale začala trochu ztrácet momentum. Formace kolem výrazného frontmana Bradforda Coxe (Atlas Sound) se to teď pokouší změnit s novou deskou Fading Frontier, která vyjde u slovutného labelu 4AD 16. října. První singl Snakeskin, ke kterému vznikl i videoklip, představuje Deerhunter jako skupinu, která sází na rytmus vykloubeného funky a futuristického blues. Pokud bude podobně znít celé album, určitě nepůjde o zklamání.

Potty Mouth – Cherry PickingCredits: Abby Weems, Ally Einbinder, Phoebe Harris, Victoria MandanasLabel: Planet WhateverSoučasná vlna ženských kapel, které znovuobjevují kouzlo indie rocku z přelomu 80. a 90. let, je pořád na vzestupu: stačí vzpomenout na Honeyblood nebo Wolf Alice. Kapela Potty Mouth, která v těchto dnech navazuje na dva roky starý debut Hell Bent novým EPčkem, přidává do studnice svých inspirací třeba i popovější mutace grunge a punku. Výsledkem je zatím chytlavá miniatura Cherry Picking, která má i kvůli své nekomplikovanosti bezmála hymnické ambice.

Tirzah – What’s The UseCredits: Tirzah, Mica LeviLabel: Greco-RomanOd zpěvačky Tirzah už si v rotaci Radia Wave víc než rok hrajeme skvělou skladbu No Romance, kterou produkovala Mica Levi. Stejná autorská dvojice je podepsaná i pod novým singlem What’s The Use, který je ještě o něco minimalističtější a syrovější než předchozí skladba. Repetitivní beaty a zacyklený hlas mají bezmála hypnotický účinek, přesto ze skladby nemizí ani popovější atmosféra.

Robyn & La Bagatelle Magique – Lose ControlCredits: Markus Jägerstedt, Christian Falk, Robin Miriam CarlssonLabel: Konichiwa/Cherrytree/InterscopeŠvédská zpěvačka Robyn, klávesista Markus Jägerstedt a producent Christian Falk se potkali v projektu Robyn & La Bagatelle Magique, který je podepsaný pod minialbem Love is Free. Poslední jmenovaný se nicméně vydání desky nedočkal – Falk zemřel vloni v létě ve věku 52 let na rakovinu. Robyn ale desku dokončila a vydává ji na svém labelu Konichiwa. Najdete na ní i coververzi Arthura Russella, my nicméně z desky doporučujeme první skladbu Lose Control.

Yacht – I Thought The Future Would Be CoolerCredits: Jona Bechtolt, Claire L. EvansLabel: Downtown RecordsPortlandské elektro-popové duo Yacht vydalo dlouhohrající desku naposledy v roce 2011, v říjnu se ale jejich fanoušci konečně dočkají pokračování. Album ponese název I Thought The Future Would Be Cooler a Jona Bechtolt a Claire L. Evans s ním komentují digitální přetížení naší doby. Promo obstará singl se stejným jménem, který nabízí pro Yacht typicky chytlavou produkci s pumpujícím disko beatem a synťákovými riffy.

02400676.jpeg

Guilty Simpson – FracturedCredits: Byron Simpson, Ashley AndersonLabel: Stones Throw RecordsO měsíc dřív, než bylo původně plánováno, přichází s novou deskou Detroit’s Son americký rapper Guilty Simpson. Jeden z klíčových členů party kolem Stones Throw Records natočil novinku s australským producentem jménem Katalyst, známým z hiphopové superskupiny The Quakers, kde se s Guilty Simpsonem původně potkal. Singl Fractured nám představí album ovlivněné soundem dřevního funku a soulu. Pro rappera s charakteristickým chrčákem je to třetí sólové studiové album, další ale už je ohlášené – O. J. Simpson 2 bude pokračování jeho kolaborace s Madlibem.

FKA twigs – In TimeCredits: Tahliah Debrett Barnett, Jordan AsherLabel: Young TurksFKA twigs se skoro přesně rok po vydání debutové dlouhohrající desky vrací s novým EPčkem. Nese název M3LL155X a je doprovázené stejnojmenným šestnáctiminutovým filmem, který si zpěvačka natočila sama. Samotné EPčko má pět tracků, na kterých FKA twigs spolupracovala s producentem Bootsem. Ten se proslavil prací na poslední desce Beyoncé. Z M3LL155X si vybíráme skladbu In Time.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio