NOVINKY: Kaplan Bros., Serengeti, Pepa Knight a jiní kojoti

12. listopad 2014
Factory Radia Wave

V další várce novinek na Radiu Wave se vrátíme do indiánského týpí Pepy Knighta, pustíme si nejtalentovanější bratry české scény Kaplan Bros., necháme se oblažit výbušně euforickým remixem skladby OctaHate z dílny producenta jménem Cashmere Cat a společně s dánskou kytarovkou Communions zjistíme, že Love Stands Still. To bude dobrý, ne.

Little Boots – Taste ItCredits: Victoria Christina HeskethLabel: On RepeatHvězda anglické zpěvačky Little Boots trochu pohasla po nepříliš dobře přijatém druhém albu Nocturnes. Rok a půl po něm se hlásí o slovo novým EP, které se bude jmenovat Business Pleasure a vyjde 1. prosince. Místo blyštivého disco se na novince dočkáme temnějších tónů, o což se mají postarat producenti Com Truise, Jaw Shaw ze Simian Mobile Disco a Chris Carmouche (Outkast, Janelle Monáe, Major Lazer). O propagaci EPčka se stará skladba Taste It.

Serengeti – ShidoshiCredits: David Cohn, David MadsonLabel: Joyful Noise RecordingsSe Son Luxem a Sufjanem Stevensem vydal v březnu rapper Serengeti skvělé album projektu Sisyphus a úspěšný rok ukončí jeho nové sólové album Kenny Dennis III. Vrací se na něm k příběhům stejnojmenného hrdiny běžných dnů s obřím knírkem z rok staré desky, kde popkulturní narážky splývají s odkazy na jeho vlastní život undergroundového rappera. O beaty se postaral jeho dlouholetý spolupracovník Odd Nosdam a deska vychází 11. listopadu. Serengetiho naživo můžete vidět už tuhle středu v Kabinetu Múz společně s Shabazz Palaces a o den později ve stejné sestavě i v pražské MeetFactory.

03248145.jpeg

Kaplan Bros. – BoysCredits: Cyril Kaplan, Kryštof KaplanLabel: Full MoonBratrské duo Cyril a Kryštof Kaplanovi tvoří polovinu oceňované kapely Vložte kočku a aktuálně fungují i jako dvojice nazvaná (nikterak překvapivě) Kaplan Bros. Vyhráli talentovou soutěž 1BAND2PLAY, byli nominováni do ankety o nejnadějnější českou kapelu pro export v projektu ČRo Czeching a jejich debutové album vychází jako příloha časopisu Full Moon. Podle jedné recenze spojují Kaplan Bros. „rytmiku Holy Fuck, naléhavost Fuck Buttons a experimentálnost Battles“, a jestli je to pravda, se můžete sami přesvědčit díky skladbě Boys.

Láska – Láska končícíCredits: Jakub Navrátil, Věra KafkováLabel: Polí PětZa zlínským folkovým projektem Láska stojí písničkář Kuba Navrátil ze skupiny Listolet, který spojil síly s houslistkou Věrou Kafkovou. Svůj debut Teplé místo nahrála Láska ve studiu Jámor u Ondřeje Ježka (OTK), který si na CD zahostoval spolu s Martinem E. Kyšperským (Květy). Album vydává label Polí Pět a my si z něho vybíráme hned úvodní skladbu Láska končící.

Marian Hill – Got ItCredits: Samantha Gongol, Jeremy Lloyd Label: B3SCI RecordsFiladelfské duo Marian Hill o sobě tvrdí, že kombinuje R&B, elektroniku s ohlasy blues a jazzu, a jak se jim to daří, se můžete přesvědčit na aktuálním chytlavém singlu Got It. Zpěvačka Samantha Gongol a producent Jeremy Lloyd se v něm vrací půl roku po debutovém EP Play a tentokrát se můžou pochlubit podporou agilního labelu B3SCI Records, kde vydávají třeba Oceaán nebo Jungle.

Pepa Knight – Coyote ChoirCredits: Pepa KnightLabel: self-releasedAustralského psychedelického folkaře Pepu Knighta jsme si neoblíbili jenom díky jeho česky znějícímu jménu, ale především díky schopnosti zkombinovat etnické vlivy a neobvyklé nástroje s tahem na branku v refrénech. Po dynamické skladbě Rahh! si nasazujeme do playlistu píseň Coyote Choir, ve které nechybí sitáry, tribální bubínky, ale ani euforické melodické vlny. Předpokládáme, že stejně jako předchozí skladbu nahrál Pepa i tenhle kus na zahradě ve svém týpí.

Misun – PennyCredits: Misun WojcikLabel: Aquawave RecordsWashingtonská kapela Misun v čele se zpěvačkou Misun Wojcik se v našem playlistu usadila díky neuvěřitelně chytlavé skladbě Eli Eli, která vyšla na kompilaci labelu Kitsuné. Misun ale samozřejmě nehodlají zůstat jenom u singlů – jejich debutové album Superstitions vychází dnes (v úterý) a my si z něj nasazujeme skladbu Penny, která čerpá jak z psychedelické retro estetiky, tak z garážového groovu.

The Peach Kings – Hold OnCredits: Paige Wood, Steven Trezevant DiesLabel: self-releasedBlues-rockové duo The Peach Kings otevřeně sleduje podobnou linii návratu do minulosti, jako třeba slavnější The Black Keys, přesto se jejich hudba nedá označit za přiznané retro – jak ostatně píšou sami členové skupiny, tedy zpěvačka Paige Wood a kytarista Steven Dies, The Peach Kings jsou sice současná kapela, ale jejich projev chce být nadčasový. Ve skladbě Hold On, kterou táhnou dopředu bluesové kytarové riffy, se jim to rozhodně daří.

Communions – Love Stands StillCredits: Martin Rehof, Mads Rehof, Jacob van Deurs Formann, Frederik Lind KöppenLabel: Tough LoveDánská čtveřice Communions nás svým lehkonohým kytarovým popem okouzlila natolik, že měsíc po nasazení jejich skvělé skladby So Long Run přidáváme další melodický hit. Píseň Love Stands Still svým silným refrénem a vybrnkávanou kytarou připomene jak skandinávské indie popové kapely typu Acid House Kings nebo Club 8, tak třeba skotské stálice Camera Obscura nebo americké Real Estate.

03248144.jpeg

Ryn Weaver – OctaHate (Cashmere Cat Remix)Credits: Ryn Weaver, Magnus August HøibergLabel: self-releasedNa stoupající americkou hvězdičku Ryn Weaver už jsme vás na Radiu Wave upozorňovali v létě, kdy jsme si do rotace nasadili její dosud největší hit OctaHate, který produkoval Michael Angelakos z kapely Passion Pit a nadějný norský producent Cashmere Cat. Právě Cashmere se teď po několika měsících ke skladbě vrátil a marimbami opentlený popový drahokam přebrousil do agresivního i euforického remixu, který už tak téměř dokonalý hit posouvá ještě o něco výš. Hodně svěží a zábavná záležitost.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio