NOVINKY: Kelela, Aran Epochal, Vic Mensa, Deerhof, Liars a další klamstvo

8. srpen 2017
Factory Radia Wave

Prvním srpnovým novinkám vévodí comebackový singl future R&B zpěvačky Kelely nebo třeba naděje současného popu Dua Lipa s hostujícím Miguelem. Hostovaček se obecně urodilo hodně - Laetitia Sadier z legendárních Stereolab zpívá na nové skladbě noise punkových Deerhof a chicagský rapper Open Mike Eagle se zase spojil s Has-Lo. S hodně překvapivým soundem přišli Liars. A možná přijde i Aran.

Soccer Mommy - Out Worn
Credits: Sophie Allison
Label: Fat Possum
Písničkářka Soccer Mommy si vybudovala kultovní pověst díky serveru Bandcamp, na který v pravidelných intervalech zavěšovala svoje lo-fi popové desky – dvě z nich jsou dokonce přímo nazvané Songs From My Bedroom. Aktuální nahrávka Collection, jejíž vydání zaštítil label Fat Possum, má ale evidentně trochu větší ambice – už proto, že Sophie Allison se na ní obklopila regulérní kapelou. Do playlistu putuje lehkonohá indie rocková hitovka Out Worn.

Kelela – LMK
Credits: Kelela Mizanekristos
Label: Warp Records
Už čtyři roky uplynuly od debutového mixtapu americké zpěvačky Kelely, který ji okamžitě katapultoval do pozice jedné z nejnadějnějších nadějí současného dobrodružnějšího R&B. Cesta k debutovému albu je ale delší, než možná někdo očekával. Kelela, která se představila i v Praze v rámci koncertu v MeetFactory, vydá album Take Me Apart na podzim letošního roku. Desku zaštítil label Warp a my si z ní už teď nasazujeme pilotní singl LMK, který produkoval Jam City.

Rainer Maria – Forest Mattres
Credits: Caithlin De Marrais
Label: Polyvinyl
Pod příjemně básnickým jménem Rainer Maria se skrývá kultovní americká emo popová kapela, která původně vznikla před více než dvaceti lety. Poslední album skupiny vedené zpěvačkou Caithlin De Marrais ale vyšlo v roce 2006, rozhodně tedy můžete mluvit o velkém comebacku. Nová nahrávka nakompresovaná intenzivními emocemi, kytarovými riffy a klenutými refrény vyjde už 18. srpna a my si z ní do playlistu nasazujeme singl Forest Mattres. Přijměte naše pozvání na matračky.

Vic Mensa – Heaven On Earth ft. The-Dream
Credits: Victor Kwesi Mensah, Terius Nash, Wilson Garcia Jones, Andy Barlow, Lou Rhodes
Label: Roc Nation / Capitol
Chicagský rapový talent Vic Mensa se konečně dostal k debutové desce. The Autobiography je naším albem týdne, už zveřejněnou recenzi Dominika Čecha doplní ještě přehledový text o chicagském rapu od Karla Veselého. My si z alba vybíráme skladbu Heaven on Earth, v níž Mensu doplňuje The-Dream. Track sampluje klasiku Heaven od britské downtempo skupiny Lamb.

Deerhoof – Come Down Here & Say That ft. Lætitia Sadier
Credits:Satomi Matsuzaki, Laetitia Sadier
Label: Joyful Noise
Veteráni noise punkové a experimentálně indie rockové scény Deerhof měli v Praze vystoupit už v lednu, koncert ale museli kvůli nemoci přeložit. Má to jednu výhodu - posunuli jsme se totiž blíž vydání nového alba. Deska nazvaná Mountain Moves vyjde na začátku září a do pražského prostoru Underdogs přijedou Deerhof 25. srpna. Čekání si zatím můžete zkrátít novým singlem Come Down Here, na kterém hostuje zpěvačka a skladatelka Laetitia Sadier z legendárních Stereolab.

Open Mike Eagle – 95 Radios ft. Has-Lo
Credits: Michael W. Eagle II
Label: Mello Music Group
Z chigaské líhně rapových talentů přichází i Open Mike Eagle, který je ale o generaci starší než Vic Mensa. Šestatřicetiletý rapper si trpělivě buduje undergroundovou slávu díky kultovní značce Mello Music Group, možná se mu ale s novým albem Brick Body Kids Still Dreaming konečně podaří překročit hranice mainstreamu. Deska vychází v polovině září a nejlepší reklamou je skvělý nový track 95 Radios, v němž hostuje filadelfský Has-Lo - kolega z Mello Music.

Aran Epochal & Tahle hudba – Velmoc žehu
Credits: Adam Nenadál, Ondřej Ježek, Ondřej Krochmalný
Label: Silver Rocket
Adam Nenadál (ex-Gnu) se vrací ke svému projektu Aran Epochal a na konci srpna naváže na povedené předloňské album Doba bronzová. Deska se bude stylově jmenovat Konec srpna a podobně jako na debutu i tady půjde o kolektivní počin, proto bude pod albem podepsán jako Aran Epochal & Tahle hudba. Hned první singl Velmoc žehu naznačuje, že členové kolektivu se budou rekrutovat hlavně z projektů kolem labelu Silver Rocket - kytary nahrál Orel z Planet, rytmus měl na starost Yoz (Ondřej Ježek) z OTK.

Dua Lipa – Lost In Your Light ft. Miguel
Credits: Dua Lipa, Miguel Jontel Pimentel
Label: Warner Music UK
Ve čtrnácti letech přezpívavala slavné songy od Pink nebo Nelly Furtado, teď už jí na jejích vlastních skladbách hostuje třeba americký zpěvák Miguel. Anglická zpěvačka Dua Lipa je jedním z nejskloňovanějších nových jmen současného popu a svoji zásluhu na tom samozřejmě má i její debutová deska, ze které zmíněný singl pochází. Dua Lipa momentálně předskakuje na turné třeba Coldplay, tak uvidíme, kde až se její startující hvězdá kariéra zastaví.

Liars – No Tree No Branch
Credits: Angus Andrew
Label: Mute
Americká experimentální kapela Liars, jejímž jediným stálým členem je Angus Andrew, nikdy nezůstává na jednom místě a svůj zvuk radikálně proměňuje. Na desce s pořadovým číslem osm, která vyjde už 25. srpna, prý chce Andrew hlavně prozkoumávat vlastní emoce. Album tedy bude o poznání intimnější a autobiogračtější – u Liars to ale pořád znamená pořádnou divočinu. Do rotace putuje track No Trees No Branch.

Liars v Roxy

Kodie Shane – Full Clip ft. Lil Whop
Credits: Kodie Shane,
Label: Epic Records
Kodie Shane je nejenom jedinou rapperkou v Lil Yachtyho crew Sailing Team, ale i jednou z mála rapperek na atlantské scéně vůbec. Poprvé na sebe výrazněji upozornila loňským EP Zero Gravity, na kterém samozřejmě sám Lil Yachty hostoval. Poté podepsala smlouvu s velkým labelem Epic Records a můžeme jenom hádat, jakých výšin její sláva dosáhne. Aktuálně vypustila do světa track Full Clip, na kterém se podílel Lil Whop.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio