NOVINKY: Kuedo, Bon Iver, Dinosaur Jr., Rae Sremmurd a další šmurdové

17. srpen 2016
Factory Radia Wave

Mississippské rapové duo Rae Sremmurd droplo druhou desku a samozřejmě tak nechybí v další várce našich novinek. Vrací se i písničkář Bon Iver, který se nebojí celkem zásadní změny zvuku. Otočku směrem k osmdesátkovému melancholickému popu provedl producent Kuedo, naopak svůj starý dobrý sound dál pilují indie legendy Dinosaur Jr. Danny L Harle za pomoci Carly Rae Jepsen definitivně stoupá do mainstreamu a Raye na ledovou plochu. Hergot, to je příjemné.

Danny L Harle – Super Natural (ft. Carly Rae Jepsen)
Credits: Daniel Eisner Harle, Carly Rae Jepsen
Label: Sony
Producent a klasicky vzdělaný muzikant Danny L Harle se na začátku své kariéry svezl na estetice kolektivu PC Music, v poslední době se ale od ní čím dál tím výrazněji odklání – a úspěšně. Po kolaboraci se zpěvačkou Chairlift Caroline Polachek v podobě tracku Ashes Of Love konečně oficiálně vydal společnou skladbu s kanadskou superhvězdou Carly Rae Jepsen, kterou dvojice naživo hrála už na začátku letošního roku. Přerod z undergroundového zázraku ke globálně ceněnému producentovi je i díky téhle skladbě na velmi dobré cestě.

Bon Iver – 10 d E A T h b R E a s T (Extended Version)
Credits: Justin Vernon
Label: Jagjaguwar
Americký písničkář Justin Vernon se rozhodl obnovit svůj projekt Bon Iver a 30. září vydá třetí studiovou desku 22, A Million. Album už kompletně přehrál minulý víkend na festivalu Eaux Claires a zároveň vypustil dvě ochutnávky na singlu 22/10 – písně s bizarními názvy a podobně divnou hudbou, která se vzdaluje indiefolkovým kořenům Bon Iver. Ze singlu vybíráme psychedelickou skladbu 10 d E A T h b R E a s T (Extended Version).

Deceased Squirrel On The Phone – Jesus No. 2
Credits: Tomáš Přidal, Barbora Přidalová
Label: Stoned To Death
Po krátké přestávce ještě jednou saháme do masivní kompilace Crooked To Death Vol. II, kterou připravil label Stoned To Death ve spolupráci se skejtovým zinem Crook. Z tučného výběru, nabízejícího téměř třicítku skladeb z vod indie rocku, elektronických experimentů i syrových kytar, tentokrát vybíráme skladbu Jesus No. 2, kterou má na svědomí brněnská psychedelická dvojice Deceased Squirrel On The Phone.

Isaiah Rashad – Free Lunch
Credits: Isaiah Rashad McClain, Cam O'bi
Label: Top Dawg Entertainement
Zatím stojí ve stínu slavnějších kolegů z labelu TDE, jako jsou Kendrick Lamar a Schoolboy Q, ale možná se to už brzy změní. Řeč je o raperovi Isaiah Rashadovi, který před dvěma lety zazářil EPčkem Cilvia Demo a letos v září na ně naváže regulérní debutovou deskou Free Lunch. Aktuální singl z ní nese stejné jméno a produkoval jej Cam O'bi.

03521934_0.jpeg

Rae Sremmurd – Look Alive
Credits: Khalif Brown, Aaquil Brown, Michael Williams, J. Romano
Label: EarDrummers
Hiphopové duo Rae Sremmurd, původem z Mississippi, se minulý týden vrátilo s albem SremmLife 2, které navazuje na jejich loňský debut. Klubový hédonismus své první desky částečně nahradili introspekcí, příkladem je skladba Look Alive. Za produkcí celé desky stojí samozřejmě hitmaker Mike-Will-Made-It, který Rae Sremmurd objevil a vydává je na vlastním labelu EarDrummers.

Dinosaur Jr. – Goin Down
Credits: J Mascis, Lou Barlow, Murph
Label: Jagjaguwar
Americká skupina Dinosaur Jr. byla u toho, když indie rock ještě nebylo sprosté slovo. Pro nezávislou americkou hudební scénu, jak ji popsal ve své knize Our Band Could Be Your Life publicista Michael Azzerad, šlo o vymezení proti kultu rockových osobností a hudebnímu průmyslu jako celku. Trojice vydržela i přes neshody stále dělat, co jim jde nejlépe – důkazem je jejich jednácté album Give a Glimpse of What Yer Not, které je zároveň naší Deskou týdne. Z té si nasazujeme úvodní singl Goin Down, k němuž kapela právě zveřejnila videoklip. Zde se J Mascis vyznává z dlouholeté lásky ke skateboardingu a ve videoklipu se kromě Dinosaur Jr. objeví taky skejtoví profící Anthony Van Engelen nebo Christian Hosoi.

Forth Wanderers – Slop
Credits: Ava Trilling
Label: House Anxiety
Začínající kapele Forth Wanderers, která se dala dohromady v New Jersey, se hned zkraje jejich kariéry dostalo velkého požehnání – na svém twitteru je totiž vychválila novozélandská superhvězda Lorde. Skupina v čele s frontwoman Ava Trilling svůj zvuk popisuje jako soft pop rock a jako svoje inspirace cituje třeba kapely Alvvays, Deerhunter nebo Alex G. My si do rotace nasazujeme singl Slop, který kromě zmíněných připomene třeba i skotské duo Honeyblood.

Kuedo – In Your Sleep (ft. Hayden Thorpe)
Credits: Jamie Teasdale, Hayden Thorpe
Label: Planet Mu
Britský producent Jamie Teasdale vstoupil na scénu jako polovina dubstepové dvojice Vex’d, jeho debutové sólové album Severant, na kterém coby Kuedo spojil okouzlení sci-fi estetikou a chicagským jukem, bylo ale neméně úspěšné. Po výborném a trochu přehlíženém loňském EP Assertion Of A Surrounding Presence, které Kuedo vydal na vlastním labelu Knives, se letos konečně dočkáme druhé dlouhohrající desky. Podle pilotního singlu In Your Sleep s hostujícím zpěvákem Haydenem Thorpem z kapely Wild Beasts to zatím vypadá, že místo futuristického ambientu a klubových experimentů Kuedo přesedlal na melancholický osmdesátkový pop. I ten ale dokáže dělat unikátně.

03115131.jpeg

RAYE – I, U, US
Credits: Raye
Label: Polydor
O jiholondýnské R&B zpěvačce RAYE bylo poprvé slyšet minulý rok, kdy vydala debutové EP Welcome to the Winter, které si sama nahrála, produkovala a taky vydala. Dnes osmnáctiletá RAYE zveřejnila druhou nahrávku stroze nazvanou Second, tentokrát už jí pomohl ven major label Polydor. Pro track I, U, US, který si nasazujeme do playlistu Radia Wave, se spojila s londýnskou popovou hvězdou Charli XCX. Ta zároveň režírovala i mrazivý videoklip, natáčený takzvaně na ledu – stejně tak skladba vypráví o zmrazených mezilidských vztazích, které už nikdy nebudou, jaké bývaly.

Lorraine – Pitch/Roll/Yaw
Credits: Andreas, Daniel, Martin, Paulo
Label: Time as a Color, My Name is Jonas (etc.)
Opakovat posluchačům a čtenářům Radia Wave, že post-punk v posledních letech zažívá velký návrat, je asi zbytečné. Není to jenom živelná australská scéna kolem kapel jako Total Control nebo snad ta dánská v čele s Communions, ale taky od stěn vídeňských klubů se odráží chladné kytary a synťáky. Čtveřice Lorraine, která hraje od roku 2011, právě vydává dvouskladbové EP v kooperaci několika evropských DIY labelů. Ozývá se zde minulost, aniž bychom v ní měli zůstat uvězněni. A to jsou pocity.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio