NOVINKY: Kurt Vile, Sleaford Mods, Santigold, Youth Lagoon, Foals & další hříbata

28. červenec 2015
Factory Radia Wave

Aktuální novinkové Radio ladíme společně se Santigold a díky slovenské kapele Queer Jane to bude nakonec i trochu Lazy. Společně s Foals přivítáme horu před našimi branami a pak z ní budeme za zvuků nového singlu od Here We Go Magic slastně padat. Čeká vás chápající Youth Lagoon, flákající se Kurt Vile a mňoukající Empress Of. Prostě letní pretty pimpin.

Empress Of – Kitty KatCredits: Lorely RodriguezLabel: XL/TerribleBrooklynská zpěvačka, skladatelka a producentka Lorely Rodriguez aka Empress Of patří už nějaký čas k interpretům, do nichž jsou vkládány velké naděje (srovnatelné z poslední doby snad jen s ohlasem na tvorbu spřízněné kolegyně FKA twigs). Fanoušci jejího sofistikovaného a plně autorského elektropopu – z našeho vysílání můžete znát např. skladby Realize You a Water Water – se ale teprve před pár dny dočkali bližších informací o debutové desce, na níž Empress Of už přes rok pracuje. Bude se jmenovat jednoduše Me, najdeme na ní deset skladeb a vyjde 11. září u XL Recordings/Terrible. My si z této netrpělivě vyhlížené nahrávky do playlistu nasazujeme aktuální druhý singl Kitty Kat.

Here We Go Magic – FallingCredits: Luke Temple, Michael Bloch, Peter HaleLabel: Secretly CanadianSvou čtvrtou studiovou desku v těchto dnech dokončují brooklynští indie rockeři Here We Go Magic, kteří tak navazují na svůj tři roky starý opus A Different Ship, který jim produkoval Nigel Godrich. Sound novinky Be Small si kapela tentokrát kompletně ohlídala sama a coby inspirace jí údajně sloužily nahrávky Johna Calea, Roberta Wyatta či Briana Ena. Prvním singlem z alba, které vyjde 16. října na labelu Secretly Canadian, je zasněně optimistická skladba Falling.

Youth Lagoon – The KnowerCredits: Trevor PowersLabel: Fat PossumDreampopový písničkář a experimentátor Trevor Powers, který si říká Youth Lagoon, se před časem přestěhoval z britského Bristolu do rodného Idaha, aby tam nahrál své nové album Savage Hills Ballroom ovlivněné smrtí blízkého přítele. Z desky, která se na pultech obchodů objeví 25. září, pro vás vybíráme skladbu The Knower, která svou kombinací křehkého falzetu a dechových nástrojů evokuje naléhavou tvorbu producenta jménem Son Lux.

03438828.jpeg

Superhumanoids – Norwegian Black MetalCredits: Sarah Chernoff, Cameron ParkinsLabel: self-releasedLosangeleské synthpopové trio Superhumanoids se zvolna chystá na masivní severoamerické turné, které by během září a října mělo podpořit vydání jejich nové desky Do You Feel OK?. Chytlavý pilotní singl s překvapivým názvem Norwegian Black Metal pojednává podle kapely „o obsesi, eskapismu a síle náhody, která dokáže lidi nečekaně spojovat“. Tím náhodným objektem společné touhy pak má v tomto případě být fotografická kniha True Norwegian Black Metal (2008), jejíž ústřední téma se nicméně do zvuku pulsujícího elektropopového hitu nijak výrazně neobtisklo. Tak, správně.

Kurt Vile – Pretty PimpinCredits: Kurt VileLabel: MatadorK nejočekávanějším deskám druhé poloviny roku bezpochyby patří novinka b’lieve i’m goin down… filadelfského písničkáře Kurta Vilea, kterou vydavatelství Matador vypustí do světa 25. září. Sám Vile nedávno předeslal, že většinu písní skládal s pomocí klavíru a bendža a že na albu bude také jeho „dosud nejlepší píseň“. Velmi slibná je i první ochutnávka v podobě folkrockového singlu Pretty Pimpin, k němuž vznikl videoklip zachycující Vilea stylově lelkujícího v rozličných urbánních kulisách.

Santigold – RadioCredits: Santi WhiteLabel: Warner MusicO americké zpěvačce Santigold bylo naposledy výrazněji slyšet před třemi lety, kdy vydala krapet nevyrovnané album Master of My Make-Believe. Novou (a prý velmi ambiciózní) desku slibuje už od loňského roku, zatím ale kde nic, tu nic. Teď se alespoň připomíná solidním trackem Radio, který je ke slyšení ve filmu Paper Towns natočeném podle populárního teenagerského románu Johna Greena (u nás vyšla Papírová města vloni). Na soundtracku, který vyšel v polovině července, se Santigold potkává třeba s Vampire Weekend nebo Haim.

Červen – Oktavín 3Credits: Štěpán Drbohlav, Pavel Ryska Label: Landmine AlertInstrumentální math/noise rock je doménou projektu Červen, který tvoří dvojice zkušených hudebníků Štěpán Drbohlav a Pavel Ryska. Svůj debutový singl nemohli vydat nikdy jindy než 1. června a s malým odstupem se prostřednictvím skladby Oktavín 3 dostává jejich kombo kytara + bicí i do našeho playlistu. Ještě dodejme, že Červen patří do party kolem promotérského týmu Landmine Alert.

03438827.jpeg

Sleaford Mods – Face to FacesCredits: Jason Williamson, Andrew FearnLabel: Harbinger SoundOsm let a sedm desek potřebovali Sleaford Mods, aby si jich výrazněji všiml britský hudební tisk. Dvojice míchající post punk a oi! s rapem se konečně prosadila díky loňskému albu Divide and Exit, které Guardian zařadil do desítky nejlepších nahrávek roku. Letos už hostovali na deskách Leftfield a Prodigy a tento týden vypouští velmi očekávanou novinku Key Markets. Fanoušci osobitého frázování a ujetých příběhů Jasona Williamsona rozhodně nebudou z novinky zklamáni a my si ji představíme skladbou Face to Faces.

Foals – Mountain At My GatesCredits: Yannis Philippakis, Jack Bevan, Jimmy Smith, Walter Gervers, Edwin CongreaveLabel: Warner MusicO tom, že britští Foals vydají 28. srpna svou novou desku What Went Down, jsme vás nedávno informovali u příležitosti zařazení stejnojmenného zuřivého singlu do naší rotace. V něm naznačená témata kulturní identity, generační úzkosti, pesimismu a milostného cynismu kapela v čele s frontmanem Yannisem Philippakisem dále rozvíjí v bezmála stadionové hymně Mountain At My Gates, postupně gradující až k triumfálnímu psychedelickému finále.

Queer Jane – LazyCredits: Vlado Nosáľ, Lukáš Valter, Adam JánoLabel: self-releasedZ talentového pořadu Demovnica až k nominacím na Radio_Head Awards v kategoriích objev a singl roku se loni vyšvihlo slovenské indierockové trio Queer Jane. Debutové album Flowerville, které trojice natáčela v poeticky pojmenované vesničce Kvetoslavov nedaleko Dunajské Stredy, je dalším krůčkem v jejich kariéře. O mastering se postaral Ecson Waldez a Queer Jane desku od začátku léta nabízí za dobrovolný poplatek na svém Bandcampu. My si z alba odkazujícího na bezstarostnou polovinu 60. let vybíráme skladbu Lazy.

Spustit audio