NOVINKY : Kyklos Galaktikos, Belle & Sebastian, Shamir, The Dead Weather a další nemehla

4. listopad 2014
Factory Radia Wave

Dneska na sebe budeme v novinkách Tvrdý: stejně jako Vašek Havelka i američtí Imagine Dragons by totiž za hudbu dali vlastní život. Přestat tvořit nemohou ani Theophilus London a Kanye West, zatímco skotský producent Calvin Harris se u skládání s pomocí mazaných sester Haim modlí k Bohu. A Kyklos Galaktikos? Ti zkouší, co všechno by se v hudbě mohlo a nemehlo.

Mourn – Silver GoldCredits: Jazz Rodriguez, Carla Pérez Vas, Antonio Postius, Leia RodríguezLabel: Captured TracksKatalánský punk není v playlistu Radia Wave zrovna nejběžnější položkou, strhující hudbě barcelonské čtveřice Mourn ovšem nelze odolat. Kvartet, jehož členové se věkově pohybují mezi patnácti a osmnácti lety, zaujal svými vulkanickými koncerty významný label Captured Tracks, který kapele v únoru příštího roku vydá debutovou desku. My vám z bezejmenné nahrávky nabízíme závěrečnou punk-rockovou skladbu Silver Gold, jejíž agresivní a přitom harmonický sound připomene to nejsilnější z tvorby Sleater-Kinney nebo PJ Harvey.

Shamir – On The RegularCredits: ShamirLabel: XL RecordingsDevatenáctiletý rapper a producent Shamir letos debutoval skvěle přijatým EPčkem Northtown, po kterém ho celkem pochopitelně zasypaly nabídky nahrávacích společností. Tím šťastným se nakonec stal anglický label XL Recordings, pro který Shamir připravil dynamický nový singl On The Regular. Ten by se klidně mohl stát novou hymnou aktuální queer rapové vlny a jeho pověsti rozhodně nijak neublíží ani hravé pestrobarevné video.

The Dead Weather – Buzzkill(er)Credits: Alison Mosshart, Dean Fertita, Jack Lawrence, Jack WhiteLabel: Third ManO plánech americké bluesrockové kapely The Dead Weather připravit na rok 2015 svou třetí desku jsme vás ve Factory informovali už letos v lednu u příležitosti vydání singlu Open Up (That's Enough). Další rockovou rozbuškou, která má fanoušky na novinku řádně nateasovat, je track s varovným názvem Buzzkill(er). O kterém z depresivních členů této tzv. superskupiny píseň konkrétně pojednává, už si ale budete muset domyslet sami.

Kyklos Galaktikos – NemehloCredits: Jan Burian, Jaroslav Hrdlička, Johana MatouškováLabel: Polí5Trio Kyklos Galaktikos na sebe upozornilo před třemi lety debutovým albem Osa dobra a jejich kult následně živily i energické koncerty. Projekt stojící na pomezí experimentálního hip hopu a elektronické hudby ohlásil minulý týden vydání nového alba, které by se mělo objevit 10. února na vydavatelství Polí5. Čekání nám zkrátí nový singl Nemehlo, který je zdarma ke stažení na webu Kyklos Galaktikos. My si šestiminutovou novinku představíme v podobě o něco kratšího rádiového editu –skladbu doprovází i klip, který vznikl na hřbitově v Černošicích.

Imagine Dragons – I Bet My LifeCredits: Ben McKee, Daniel Platzman, Dan Reynolds, Wayne SermonLabel: KIDinaKORNER/InterscopeNevadská indierocková čtveřice Imagine Dragons se před dvěma lety proslavila svým debutem Night Visions, který kapele vynesl multiplatinové prodeje i nespočet cen (včetně Grammy). Očekávání jsou tudíž v případě druhého alba, jež vyjde v únoru 2015, mimořádně vysoko. Slibný první singl I Bet My Life, těžící z country-folkové tradice, sází především na hutný popový sound a hymnický stadionový refrén.

Theophilus London – Can't Stop ft. Kanye WestCredits: Theophilus Musa London, Kanye WestLabel: Warner Bros.Brooklynský rapper a zpěvák trinidadského původu Theophilus London jako své vzory jmenuje Michaela Jacksona, Prince, Kraftwerk nebo The Smiths, a jeho hudba je tudíž stylově hodně rozmanitá. Pokud bylo jeho debutové album Timez Are Weird These Days z roku 2011 jakýmsi předkrmem, tak novinka VIBES by měla být hlavním chodem. Postarat se o to měl samotný Kanye West, který na desce působí v roli výkonného producenta a Londonovi hostuje ve výborné skladbě Can't Stop.

03243508.jpeg

San Cisco – Run Credits: Jordi Davieson, Josh Biondillo, Nick Gardner, Scarlett StevensLabel: Fat PossumAustralská indiepopová čtveřice San Cisco chystá na příští rok následovníka svého dva roky starého eponymního debutu a jako návnadu vypouští do světa chytlavý singl Run. Kvartet z města Fremantle na západě kontinentu, který v minulosti zazářil i jedním z nejinvenčnějších coverů hitu Get Lucky od Daft Punk, natočil k písni také úsporný černobílý klip s legendárním mozambickým trenérem boxu Jeromem Mondlanem.

Belle & Sebastian – The Party Line Credits: Stuart Murdoch, Stevie Jackson, Chris Geddes, Richard Colburn, Sarah Martin, Bobby KildeaLabel: MatadorO tom, že skotská kapela Belle & Sebastian patří k nejvlivnějším indiepopovým formacím posledních let, se mohli přesvědčit i návštěvníci letošního ročníku polského festivalu OFF. Skupina pod vedením Stuarta Murdocha je na scéně už od roku 1996 a za tu dobu stihla vydat osm vesměs vysoce ceněných desek, na kterých kombinuje vypointované texty o společenských outsiderech s ozvuky popu nebo folku. Kultovní kapela na příští rok ohlásila vydání nové desky po čtyřleté přestávce – deska se bude jmenovat Girls In Peacetime Want To Dance a my si z ní nasazujeme pilotní singl The Party Line, který podle dobré tradice Belle & Sebastian kombinuje melancholii s roztančeným refrénem.

Calvin Harris – Pray To God ft. HAIMCredits: Calvin Harris, Este Haim, Danielle Haim, Alana HaimLabel: SonySpojení skotského DJe a producenta Calvina Harrise a kalifornské softrockové formace HAIM je z rodu těch, která na papíře působí poněkud jurodivě a ve skutečnosti fungují až nečekaně dobře. To je i případ skladby Pray To God, jež je šťastným křížencem pop/rockového soundu a střídmých vlivů dusavého EDM. Track je součástí Harrisovy nové desky Motion, která právě dnes (4. 11.) vychází u Sony Music a na níž dále hostují třeba Gwen Stefani, Big Sean či Ellie Goulding.

Havelka/Tvrdý – ŽiletkyCredits: Filip Topol, Martin Hůla, Václav HavelkaLabel: Polí5 / Indies Happy TrailsPísničky kapel jako Garáž, Psí vojáci, Michael’s Uncle, Dybbuk a dalších hrdinů československé alternativní hudby 80. let ožívají na albu U nás v garáži, které připravila dvojice Martin Tvrdý (aka Bonus) a Václav Havelka z Please The Trees. Nápad na desku coververzí vznikl poté, co pánové dostali nabídku pracovat na hudbě k filmu Listopad režiséra Garyho K. Griffina, který podle scénáře Arnošta Lustiga vypráví příběh středoškoláků dospívajících v totalitním Československu na konci 80. let. Ve scénické hudbě Tvrdý s Havelkou nejdříve využili samply písní skupiny Garáž, poté zpracovali další dobové písně jiných autorů a nakonec vznikl samostatný projekt. Z jedenácti předělávek si vybíráme působivé zpracování klasiky Žiletky od Psích vojáků. Křest alba U nás v garáži se uskuteční 25. 11. na Nové scéně Národního divadla.

03242249.jpeg
Spustit audio