NOVINKY: Lil Peep, Anna Of The North, Makthaverskan, Ariel Pink a další hlavy

22. srpen 2017
Factory Radia Wave

Předposledním srpnovým novinkám na Radiu Wave vévodí letní fenomén Lil Peep, naštvaní melancholici ze Švédska Makthaverskan nebo třeba syntezátorová experimentátorka Kaitlyn Aurelia Smith. V rotaci ale samozřejmě přibude i hodně popu – ten má na svědomí hlavně norská hvězda Anna Of The North nebo král divného indie rocku Ariel Pink. Znovu se do playlistu vrací La Petite Sonja, tentokrát s remixem od The Fakes. A bude to trochu i v duchu rapu.

Lil Peep – Save That Shit
Credits: Gustav Åhr
Label: self-released

Jak by zněl Yung Lean, kdyby v dětství poslouchal Limp Bizkit? Odpověď má překvapivá hvězda roku 2017, mladý newoyrský rapper Lil Peep. Gustav Åhr, jak se Lil Peep jmenuje vlastním jménem, vydal svůj první mixtape už v roce 2015, letos ale konečně připravil regulérní debutové album Come Over When You’re Sober, Pt. 1. Komplexní představení Lil Peepa uslyšíte v našem vysílání ještě tento týden, my si zatím do rotace uvádíme track Save That Shit.

Makthaverskan – In My Dreams
Credits: Maja Milner
Label: Luxury

Švédská kapela Makthaverskan za devět let existence vydala dvě desky, na kterých jasně definovala svůj styl - v jejich osmdesátkami ovlivněném post-punku se vždy ve správném poměru střídá naštvanost s euforií. Skupinu, kterou bychom mohli nejlépe přirovnat třeba k o něco slavnějším Communions, teď čeká vydání třetího alba. Deska jednoduše nazvaná III asi nebude znamenat zásadní úkrok z jejich zvuku, i přesto je ale singl In My Dreams hodně slibný.

Kaitlyn Aurelia Smith – To Follow And Lead
Credits: Kaitlyn Aurelia Smith
Label: Western Vinyl

Experimentální skladatelka Kaitlyn Aurelia Smith prorazila do povědomí fanoušků loňskou deskou EARS, na které aktualizovala tradiční zvuk analogových syntezátorů. Už tehdy ale začalo být jasné, že její další směřování bude písničkovější a popovější. Tuhle tendenci teď Smith potvrdila singlem To Follow And Lead, ve kterém slyšíme i její hlas a který propaguje chystanou nahrávku The Kid. Celé album vyjde už tento podzim.

Ariel Pink – Feels Like Heaven
Credits: Ariel Marcus Rosenberg
Label: Mexican Summer

Zapomeňte na zvukové koláže, experimenty, černý hudební humor a provokace - král divného indie rocku Ariel Pink je nejsilnější v okamžicích, kdy se rozhodne vystřihnout klasický melodický song. Přesně to je případ skladby Feels Like Heaven, třetího singlu z chystané desky Dedicated to Bobby Jameson, která vyjde už 15. září. Přestože se tak Ariel Pink snaží netvářit, znovu připomíná, že za všemi provokacemi se skrývá především talentovaný skladatel.

J. Bernardt – The Question
Credits: Jinte Deprez
Label: Play It Again Sam

Belgická indierocková kapela Balthazar si dává krátkou pauzu a její členové se vydávají na sólové projekty. Zatímco Maarten Devoldere slaví úspěchy s potemnělými Warhaus, druhý důležitý člen Jinte Deprez se přerodil v J. Bernardta - melancholického indiepopového barda. Pod tímto jménem vydal nedávno album Running Days, z něhož si vybíráme skladbu The Question.

Brockhampton – Junky
Credits: Ian Simpson
Label: BROCKHAMPTON Records / Empire

Kolem texaského hiphopového kolektivu Brockhampton je čím dál větší rozruch a další kolo hypeu určitě nastane, až vydají tento pátek nový mixtape Saturation II. Ten naváže na první díl z letošního června. Kolektiv čítající kolem patnáctky rapperů, producentů a vizuálních umělců z něho minulý týden vyslal první singl, kterým je skladba Junky, obdařená jako obvykle videoklipem.

Anna Of The North – Money
Credits: Anna Lotterud
Label: Different Recordings

Norská elektropopová zpěvačka letos překvapila hostovačkou na singlech rappera Tylera, The Creatora, to hlavní ji ale teprve čeká. Anna Lotterud, jejíž první skladba vyšla už před třemi lety, se totiž konečně chystá vypustit do světa debutovou desku. Nahrávku Lovers vydá 8. září label Different Recordings a k písni Someone, kterou jsme mohli slyšet už v červenci, se teď přidává druhý track Money.

Piqi Miqi – Oh Bibi
Credits: Piqi Miqi
Label: https://soundcloud.com/piqimiqi

V Praze usazený americký hudebník Piqi Miqi už nějakou dobu čeří vlny domácí klubové scény. Míchá osmdesátkový synthpop, funk a současné R&B a sbírá ohlasy i ze zahraničí. Z květnové desky Yesterday Left Last Night nedávno vypustil klipový singl Oh Bibi, inspirovaný soundem newyorského tanečního klubu Studio 54.

La Petite Sonja – Something To Cheer Me Up (The Fakes Remix)
Credits: Sonja Krohn, Pavel Kučera
Label: self-released

Kill The Dandies!

Singl Something To Cheer Me Up ze sólového EP zpěvačky La Petite Sonja nazvaného Musa Somnambula jsme si do vysílání Radia Wave zařazovali už na konci ledna letošního roku. Teď se k povedenému releasu ještě jednou vrátíme. Skladbě Something To Cheer Me Up se totiž dostalo remixové péče od pražské dvojice The Fakes.

Frankie Rose – Dyson Sphere
Credits: Frankie Rose
Label: Slumberland Records

S trochou nadsázky by se dalo říct, že bez Frankie Rose by současný americký indie rock rozhodně nebyl tím, čím je teď. Kromě členství ve slavných kapelách Vivian Girls, Dum Dum Girls nebo Crystal Stilts stihla od roku 2009 vydat i tři sólové desky pod svým vlastním jménem. Na ty teď navázala čtvrtou deskou nazvanou Cage Tropical, která je plná atmosferického indie rocku s osmdesátkovým soundem a spoustou kláves nebo syntezátorů. Do rotace putuje track Dyson Sphere.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio