NOVINKY: Lorde, Kodak Black, alt-J, Čáry života a další pocity

8. březen 2017
Factory Radia Wave

Největší událostí první várky březnových novinek je bezesporu návrat novozélandské hvězdy Lorde, která se po více než tří a půl letech ohlásila s novým klipovým singlem Green Light. Podobně dlouho o sobě nedávali vědět alt-J, i ti se ale vrátili a oba dva nové singly putují do naší rotace, společně s domácím objevem Lavra složeným z členů projektů Orient nebo Ticho de Beige, francouzskou psychedeličkou Halo Maud nebo samplovací psychedelie kapely She-Devils.

LAVRA – Untie
Credits: Barbora Zelníčková, Tomáš Vondra
Label: https://lavra.bandcamp.com
Prsty žižkovských Orient čerstvě ověnčených Vinylou za objev roku sahají i mimo jejich domovskou kapelu. V dvojici Lavra se potkal jeden z tria Tomáš Vondra s Barborou Zelníčkovou známou z jednočlenného projektu Ticho de Beige a společně stvořili osobitý dark pop. Na konci února vydali Lavra debutové album EVE, které nabízí za dobrovolný příspěvek na Bandcampu.

Girlpool – 123
Credits: Cleo Tucker, Harmony Tividad
Label: Wichita Records
Když se ke konci roku 2016 strhla smršť článků odmítajících tezi, že rock je mrtvý, kromě Mitski nebo Angel Olsen se jako důkaz relevance kytarové hudby často uváděla dvojice Girlpool. Folk-punkové duo Cleo Tucker a Harmony Tividad se na scéně pohybuje už skoro pět let a v květnu vydá svoji druhou studiovou desku. První singl s emočně vypjatým videoklipem tak trochu klame – začíná jako pomalá folková balada, ale postupně graduje až do klasického dvouhlasu v refrénu.

Halo Maud – Du Pouvoir
Credits: Halo Maud
Label: Michel Records
Francouzská zpěvačka a multiinstrumentalistka Halo Maud se dostala do povědomí především jako kytaristka psychedelických Melody’s Echo Chamber, na březen ale chystá i vlastní sólový počin. Bude mít podobu třískladbového EP, které vyjde v péči montrealského labelu Michel Records a které uvozuje psychedelický popový klenot Du Pouvoir. Ke skladbě vznikl i středně rozverný viodeklip.

Lorde – Green Light
Credits: Ella Yelich-O'Connor, Jack Antonoff, Joel Little
Label: Republic Records
Od oslavovaného debutu novozélandské zpěvačky Lorde uplynulo už tři a půl roku, čekání na druhou desku je ale u konce. Ohlášená novinka Melodrama přijde v létě, nový singl a klip Green Light ale měl premiéru už minulý týden. Lorde na něm pomohl její stálý spolupracovník Joel Little, k ruce byli i Jack Antonoff z Bleachers a fun. a producent Frank Dukes. Novinka je překvapivě popovější než jsme byli u Lorde zvyklí, tématem singlu, ale i celé desky, je podle všeho první nešťastná láska hudebnice, které bylo v listopadu dvacet let.

She-Devils – The World Laughs
Credits: Audrey Ann Boucher, Kyle Jukka
Label: Secretly Canadian
Montrealské art-popové duo She-Devils, tvořené zpěvačkou Audrey Ann Boucher a producentem Kylem Jukkou, se na aktuálním singlu The World Laughs snaží propojit dva světy. Z experimentální scény si berou strategii manipulování s magnetofonovými páskami, z indie popu zase zpěv a cit pro melodii. Výsledkem je skladba plná samplů šedesátkového surf-rocku, která evokuje třeba Beach House.

Kodak Black – Tunnel Vision
Credits: Dieuson Octave, Leland Wayne, Joshua Luellen, Kevin Gomringer, Tim Gomringer
Label: Atlantic
Devatenáctiletý floridský rapper Kodak Black je označovaný za vycházející hiphopovou hvězdu, byť jeho kariéru zatím trochu brzdí problémy se zákonem. Aktuální singl Tunnel Vision vychází ve chvíli, kdy je ve vězení za porušení podmínky. Track produkovali atlantští hitmakeři Metro Boomin a Southside a propaguje první oficiální album Kodak Blacka nazvané Painting Pictures, které by se mělo objevit na konci března. Tunnel Vision dostalo i mrazivý videoklip o vztahu bílých a černých v současné Americe.

Čáry života – Šílená
Credits: Jan Boroš
Label: self-released
Melancholická skladba Sídláky od Jana Boroše aka Čáry života se v našem playlistu usídlila skoro na den přesně před rokem, takže už bylo záhodno, aby tenhle člen berlínských Fiordmoss svůj skromný katalog rozšířil. Boroš to dělá prostřednictvím neméně zadumané skladby Šílená, kterou doprovází působivý lo-fi videoklip.

alt-J – 3WW
Credits: Joe Newman, Thom Green, Gus Unger-Hamilton
Label: Infectious Music Ltd.
Mercury Prize dostali hned za svůj debut An Awesome Wave, později byli nominování třeba i na Grammy a zástup fanoušků mají i v České rebublice. alt-J se po dvou a půl letech konečně rozhodli prolomit mlčení a singlem 3WW, který jsme vám hráli už v pondělí v české premiéře, ohlašují novou desku Relaxer. Celé album vyjde v červnu, 19. července se alt-J objeví na Colours of Ostrava, kde budou zároveň slavit deset let fungování na scéně. Novinka 3WW putuje rovnou do naší rotace a albu se samozřejmě budeme věnovat.

Agent Blå – Strand
Credits: Emelie Alatalo
Label: Luxury
Švédskou kapelu Agent Blå můžeme zařadit po bok skandinávských skupin míchajících post-punk s popem, jako jsou třeba Communions, Iceage nebo Makhtaverskan – ve studiu u posledně jmenovaných ostatně vznikalo jejich debutové album. To vyjde až ke konci roku, Agent Blå ale budou až do té doby vypouštět sérii singlů. První se jmenuje Strand a jeho zvuk sami členové v čele se zpěvačkou Emelie Alatalo popisují jako „death pop“. Hodně.

You’ll Never Get To Heaven – Beyond The Clouds

You’ll Never Get To Heaven – Beyond The Clouds
Credits: You’ll Never Get To Heaven
Label: Yellow K
Optimisticky pojmenovaná dvojice You’ll Never Get To Heaven, která se pohybuje někde na ose mezi Ontariem a Londýnem, právě vypustila třetí singl z chystané desky Images. Skladba Beyond The Clouds je zatím nejzasněnějším počinem mysteriozního dua, které míchá lo-fi pop, dream pop a ambient. Deska vychází 24. března.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio