NOVINKY: Low, Panda Bear, Silversun Pickups, Deaths, Boots, Låpsley & další lapsy

25. srpen 2015
Factory Radia Wave

V posledních prázdninových novinkách si dáme rande s Diet Cig, prostřednictvím producenta a filmaře jménem Boots nakoukneme do Aquaria a díky domácím Anakwer naposledy pohlédneme zpříma do slunce. Noční světla si berou na starost Silversun Pickups, hlasy mají v režii Deaths. Let’s Be Bad!

Low – No End
Credits: Alan Sparhawk, Mimi Parker, Steve Garrington
Label: Sub Pop
Američtí Low prosluli během dvaadvaceti let své existence specifickým zvukem kombinujícím pomalá tempa, nevšední vokální harmonie a minimalistické aranže, za což si v počátcích vysloužili řazení k rockovému subžánru jménem „slowcore“. Jejich jedenácté album Ones and Sixes, z něhož už minnesotská trojice vypustila singly What Part Of Me, No Comprende a Lies, vyjde na značce Sub Pop stylově 11. září – a my si z něj do playlistu vybíráme o něco energičtější skladbu No End.

Boots – Aquaria ft. Deradoorian
Credits: Jordan Asher, Angel Deradoorian
Label: Columbia
Američan Jordan Asher alias Boots je všestranný umělec: zpívá, produkuje i natáčí filmy. Svět se o něm poprvé dozvěděl předloni, kdy produkoval bezmála kompletně poslední album Beyoncé. Loni participoval na skvělé desce Run The Jewels 2, letos už vypustil do světa krátký film Motorcycle Jesus a stejnojmenné EPčko a navíc pomohl FKA twigs s aktuální nahrávkou M3LL155X. Jeho netrpělivě vyhlíženého debutového alba AQUARIA se dočkáme v polovině listopadu a titulní skladba obstarává roli prvního singlu. V eklektickém tracku, který vzdáleně evokuje Beckovu tvorbu z konce 90. let, hostuje i zpěvačka Angel Deradoorian (ex Dirty Projectors).

Panda Bear – The Preakness
Credits: Noah Lennox
Label: Domino
V Portugalsku usazený americký hudebník a člen Animal Collective Panda Bear má na svědomí jednu z nejlepších letošních desek Panda Bear Meets the Grim Reaper. Minulý týden na ni překvapivě navázal EPčkem Crosswords, které obsahuje nový mix jedné skladby z výše zmíněné nahrávky a čtyři novinky. Mezi nimi je i track The Preakness, který je novou verzí jedné nepoužité písně z alba Tomboy. Zatímco v digitální podobě je EPčko už dostupné, na fyzický nosič si budou fanoušci muset počkat až do poloviny listopadu.

02315591.jpeg

Silversun Pickups – Nightlight
Credits: Brian Aubert, Christopher Guanlao, Joe Lester, Nikki Monninger
Label: New Machine
Losangeleská rocková čtveřice Silversun Pickups loni oslavila deset let spolupráce s vydavatelstvím Dangerbird reprezentativní kolekcí singlů a letos přichází s novým studiovým albem, tentokrát na svém vlastním labelu New Machine Records. Deska Better Nature vyjde 25. září a pilotním singlem je skladba Nightlight přitakávající tradičnímu energickému zvuku kapely plnému hutných kytarových riffů, syntezátorů a ozvuků shoegazeové scény přelomu 80. a 90. let. K hymnickému songu navíc natočil ambiciózní video renomovaný režisér Mark Pellington, kterého proslavil klip ke skladbě Jeremy od Pearl Jam.

Låpsley – Hurt Me
Credits: Holly Fletcher
Label: XL Recordings
Britská zpěvačka a písničkářka Holly Fletcher alias Låpsley loni nejprve nadchla blogosféru svým v ložnici natočeným debutovým EPčkem Monday, aby byla následně zařazena do prestižní ankety BBC Sound Of 2015 a podepsala kontrakt s XL Recordings. Od té doby vydala další minialbum Understudy a úspěšný singl Station, na který nyní navazuje znamenitou, trip hopem inspirovanou skladbou Hurt Me, v níž už jsou naplno slyšitelné zpěvaččiny popové/hitparádové ambice.

Childbirth – Let’s Be Bad
Credits: Julia Shapiro, Stacy Peck, Bree McKenna
Label: Suicide Squeeze
Seattleské punkrockové trio Childbirth, jež tvoří členky kapel Chastity Belt, Tacocat a Pony Time, se před časem proslavilo sarkastickým popěvkem I Only Fucked You As A Joke a chytře provokativní linie se míní držet i nadále. Na své debutové minialbum It’s A Girl (2013) totiž trojice 2. října naváže dlouhohrající prvotinou Women’s Rights, z které vám s předstihem nabízíme vtipně ironickou skladbu Let’s Be Bad.

03457170.jpeg

Anakver – Sun
Credits: Anna Ribanska, Petr Prokeš
Label: self-released
Pod hlavičkou projektu Anakver se skrývá v Praze usazená zpěvačka a producentka Anna Ribanska, která vystupuje také jako Anna Myschkin nebo DJka KinA. Jejím autorským debutem je singl Sun, jehož natáčení ve studiu ohlídal Boris Carloff a masteroval ho Matouš Godík aka ZKA4T. V digitálním balíčku, který je na Bandcampu dostupný za dobrovolnou cenu, najdete i dva remixy titulní skladby.

Deaths – Voices
Credits: Igor Bruso
Label: Love By Mistake
Premiéra klipu na prestižním blogu Nowness a následný příznivý ohlas z blogosféry ― to je osud nového tracku Voices od projektu Deaths. Rusko-český hudebník Igor Bruso, usazený se svou skupinou v Berlíně, tak vypustil už čtvrtý singl ve spolupráci s anglickou značkou Love By Mistake. A jak je u Deaths obvyklé, i novinka Voices dostala svou klipovou podobu, která podtrhuje jejich melancholický mix indie popu a R&B.

Diet Cig – Dinner Date
Credits: Alex Luciano, Noah Bowman
Label: Father/Daughter Records / Art Is Hard
Indierockové duo Diet Cig je pro nás jedním z méně nápadných objevů letošní sezony, není tudíž velkým překvapením, že vám po skladbách Scene Sick a Sleep Talk nabízíme i jejich nejnovější singl Dinner Date. Dvojice, která svou hudbu označuje jako „slop pop“, i tady staví především na naléhavém vokálu frontwoman Alex Luciano a brutálně upřímném textu.

Mac Miller – 100 Grandkids
Credits: Malcolm James McCormick, Michael Clervoix
Label: Warner Bros.
Od časů Eminema neměl bělošský rap takovou hvězdu, jako je Mac Miller. Rapper z Pittsburghu dobyl číslo jedna amerického žebříčku už v osmnácti letech se svým debutem vydaným na vlastní značce. Loni nicméně podepsal Warner Bros., a tak jeho třetí studiové album GOOD A.M. dostane náležitou péči velké značky. Nahrávka sice vychází už 18. září, ale moc se toho o ní zatím neví (tedy kromě informace, že bude obsahovat sedmnáct tracků). Ze dvou singlů Break The Law a 100 Grandkids si vybíráme druhý jmenovaný track opatřený kouzelným videoklipem s dětským divadelním souborem hrajícím klasiku Romeo a Julie.

Spustit audio