NOVINKY: LVSK, ANOHNI, Young Fathers, Jlin, Wire a další veteráni scény

31. leden 2017
Factory Radia Wave

Válečné pokřiky a footworkové tažení od beznaděje do ráje, pravidelná porce každodennosti, velké návraty a mazání mezi imaginací a skutečností – v dnešní porci novinek se protočí producentka roztěkaných tracků Jlin, mistři obyčejnosti Real Estate, kultovka Wire nebo tchajwanská rapperka Aristophanes.

VeilHymn – Hymn
Credits: Devonté Hynes
Label: Domino Recordings

Multiinstrumentalista, skladatel a zpěvák Devonté Hynes, který hrával v punkové kapele Test Icicles, vydával pod jménem Lightspeed Chamipon a jako Blood Orange nahrál líbeznou desku Freetown Sound, se stále hledá. Nedávno vydal píseň Hymn pod pseudonymem VeilHymn. Projekt je kolaborací mezi Hynesem a R&B zpěvákem Bryndonem Cookem (známým z projektu Starchild & The New Romantic a spolupracovníkem Solange) a zvukově připomíná produkci Blood Orange. Hlavní roli tu hraje Hynesův jemný vokál.

Ariel Pink / Weyes Blood – Tears on Fire
Credits: Ariel Marcus Rosenberg, Natalie Mering
Label: Mexican Summer

Ariel Pink je provokatér. Kromě toho, že se snaží novináře přesvědčit, že je misogyn žijící v jurtě, je taky dost možná nejrafinovanějším písničkářem na scéně. Po oceňovaném albu pom pom a několika menších hostovačkách o sobě dává znovu vědět. Pro folkové EP Myths 002, vycházející v péči labelu Mexican Summer, se spojil se zpěvačkou Weyes Blood. Jsou sehranou dvojicí a to víme už dávno díky skladbě Early Birds of Babylon z alba Mature Themes od Ariela Pinka. V písni Tears on Fire vyvolávají zamlženou atmosféru folkové scény Los Angeles sedmdesátých let.

03260166.jpeg

LVSK – Ice Convenient
Credits: Libor Palucha, Tim Remis, Jiří Kos, Zdeněk Jurčík, Patrik Kučera
Label: Coffee Breath Records

Sešli se při nahrávání kolaborativního alba Guru od kytarové dvojice Tomáš Palucha. Jedna jeho polovina, tedy Libor Palucha, pak inicioval vznik další kapely, do které přizval mimo jiné amerického písničkáře Tima Remise. Debutové EP LVSK vychází u benefičního labelu Coffee Breath Records a je plné drobných detailů a zvuků a písničky o lásce, které jen tak nedostanete z hlavy, vedou Paluchovy důmyslné melodie.

Jlin – Nyakinyua Rise
Credits: Jerilynn Patton
Label: Planet Mu

03361459.jpeg

Footworková producentka Jlin, vlastním jménem Jerilynn Patton, se v rámci roztěkaného žánru s 160 BPM vydává jinou cestou než třeba chicagská crew Teklife. Její eklektický rukopis je rozeznatelný od prvního beatu a bezesporu patří k nejvýraznějším jménům na současné elektronické scéně. Dokazuje to také nový track Nyakinyua Rise, kde klasické kopáky nahrazují západoafrické bubny djembe a rozsekané samply soulových zpěvaček pro změnu válečné pokřiky.

Real Estate – Darling
Credits: Martin Courtney, Alex Bleeker, Matt Mondanile, Jackson Pollis, M. Kallman
Label: Domino Recordings

Mistři důvtipné obyčejnosti a zasnění rockeři Real Estate se vrací. Kapela se po odchodu Matta Mondanila nerozpadla, alespoň to nám oznamuje nový singl Darling z připravované, v pořadí čtvrté studiovky. Přímočaré jemné melodie, rafinované aranže a porce každodennosti, která potěší – zdá se, že je vše na svém místě.

Wire – Short Elevated Period
Credits: Colin Newman, Graham Lewis, Robert Grey, Matthew Simms
Label: Pinkflag

Kultovní britská post-punková kapela Wire se vrací. Letos slaví jejich debutové album Pink Flag čtyřicet let a k výročí si čtveřice veteránů nadělí v pořadí patnácté album s názvem Silver/Lead. Pro kapelu, která se poprvé rozpadla nedlouho po vydání první desky, je to velká věc. V současnosti, kdy se kytarová hudba neustále ohlíží k slavné éře přelomu sedmdesátých a osmdesátých let ve Velké Británii, se Wire neztratí – a mluví za první singl Short Elevated Period.

Aristophanes – Humans Become Machines
Credits: Aristophanes
Label: Big Picnic Records

Kanadská popová star Grimes s fanouškovským nadšením ráda objevuje nové hudebnice a hudebníky na SoundCloudu. Mezi jejími objevy je i tchajwanská rapperka a učitelka tvůrčího psaní Aristophanes, která si libuje v povinné četbě, divných zvucích a mazání hranic mezi skutečností a imaginací. Ty se rozpouští i na připravované mixtape 人為機器 (Humans Become Machines), nahrávku ošetřenou producentem Jam City uvádí stejnojmenný titulní track, kde je v pozadí slyšet i samotná Grimes.

ANOHNI – Paradise
Credits: Anohni, Ross Birchard, Daniel Lopatin
Label: Secretly Canadian

Loňské výtečné album Anohni nazvané Hopelessness dostane ještě dodatek v podobě EPčka Paradise s šesti nezveřejněnými skladbami. Anohni na nich znovu spolupracovala s Hudsonem Mohawkem a Oneohtrix Point Never a společně pokračují také v ekologických a politických tématech načatých už na albu. Paradise vyjde 17. března a hymnická titulní skladba je prvním singlem.

Young Fathers – Only God Knows
Credits: Alloysious Massaquoi, Kayus Bankole, 'G' Hastings
Label: Big Dada

Pokračování kultovního Trainspottingu vstoupilo v pátek do britských kin a stejně jako v devadesátkách i tady hraje velkou roli hudební doprovod. Nejoblíbenější kapelou režiséra Dannyho Boylea jsou prý už nějakou dobu Young Fathers a skotské trio tak má na čerstvě zveřejněném soundtracku hned tři položky. Only God Knows je jediná novinka a Young Fathers s ní výrazně pomohl pěvecký sbor Leith Congregational Choir. Danny Boyle dokonce tvrdí, že Only God Knows plní ve filmu stejnou roli jako Born Slippy od Underworld v prvním Trainspottingu.

La Petite Sonja – Something to Cheer Me Up
Credits: Sonja Krohn
Label: Full Moon

Zpěvačka La Petite Sonja se proslavila s The Nihilists nebo Kill The Dandies, v roce 2017 se ale poprvé představí i jako sólistka. Debutové pětiskladbové EP nazvané Musa Somnambula vyjde s časopisem Full Moon a na desce hostuje třeba americká zpěvačka Danielle Picciotto. Jako singl slouží úvodní skladba Something to Cheer Me Up.

autoři: Karel Veselý , Miloš Hroch
Spustit audio