NOVINKY: Matt & Kim, Dutch Uncles, Ghostpoet, The Wombats a další vačnatci

21. leden 2015
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách nás The Wombats vezmou na malou antickou tragédii a domácí projekt Black Toys nám pak poví, kdo je vítěz. Elektrifikaci vašeho těla provede vycházející newyorská hvězdička Byrn, zatímco kalifornští Maudlin Strangers vám připomenou, jak důležité je sledovat svůj cíl. Get it?

Dutch Uncles – Decided Knowledge
Credits: Duncan Wallis, Andy Proudfoot, Robin Richards, Daniel Spedding, Pete Broadhead
Label: Memphis Industries
Manchesterský artpopový kvintet Dutch Uncles na svých dosavadních třech albech proslul především odvahou propašovat do popového kontextu poměrně neobvyklé takty a obtížně počitatelné rytmy. Jejich nové album O Shudder, které vyjde 24. února na labelu Memphis Industries, má být ale o poznání osobnější a zároveň přímočařejší. Leccos napovídá už introspektivní funkový singl Decided Knowledge, který je zvukově pevně ukotven v britské tradici novovlnného osmdesátkového popu.

Oscar – Daffodil Days
Credits: Oscar Scheller
Label: Wichita
Londýnský indiepopový písničkář a student umění Oscar Scheller (vystupující pouze pod svým křestním jménem) loni vzbudil v blogosféře svými nápaditými singly a EPčkem slušný poprask. Přechod k labelu Wichita slaví Oscar skvělým singlem Daffodil Days, který se může směle měřit s tvorbou velikánů typu Jense Lekmana či Damona Albarna. Název písně je asociací na jeden nepovedený večer, během něhož Scheller posílal textovku svému kamarádovi a místo slova „difficult“ (obtížný) napsal minimálně stejně výstižné slůvko „daffodil“ (narcis). No pěkné, že…

Ghostpoet – Off Peak Dreams
Credits: Obaro Ejimiwe
Label: Play It Again Sam / Brownswood Recordings
Anglický rapper a básník Obaro Ejimiwe aka Ghostpoet o sobě dal naposledy vědět v květnu 2013 s albem Some Say I So I Say Light. Na desku už brzy naváže svým třetím studiovým albem, které se bude jmenovat Shedding Skin a jehož vydání je naplánované na 2. března. Ghostpoet desku ohlašuje jako „přirozenou, akustickou nahrávku“, kterou napsal s kytarou. Natočil ji se svou koncertní kapelou a hosty, jako jsou Nadine Shah či Paul Smith z kapely Maximo Park. Prvním singlem je vyklidněná skladba Off Peak Dreams.

The Wombats – Greek Tragedy
Credits: Matthew Murphy, Dan Haggis, Tord Øverland Knudsen
Label: 14th Floor Recordings / Bright Antenna
Už čtyři roky uběhly od vydání druhé desky liverpoolských The Wombats – novinka Glitterbug, kterou média po sérii anoncí a singlů očekávala už loni, se totiž objeví až letos 6. dubna. Lákat na ni má skladba Greek Tragedy, indiepopová hymna bezmála antických rozměrů, v jejímž klipu hraje vedle postupně vymírající kapely i herečka April Pearson, známá z britské TV série Skins.

Black Toys – Vítěz ft. WIRE
Credits: Matěj Čech, Magdaléna Vytlačilová, Ondřej Hájek
Label: Nikka
Producentka MGDLN už nějakou dobu čeří vlny domácí progresivní elektroniky – a teď budeme mít ještě o jeden důvod víc, proč ji sledovat. S rapperem Matějem Čechem totiž tvoří projekt Black Toys, který připisuje další kapitolu do českého alternativního hip hopu. Ten má v jejich podání hodně blízko k elektronické hudbě. Jejich debutové album Organika by mělo vyjít každou chvíli a hostovat na něm budou třeba rapper Násilník nebo producenti Holy a Wasted Idiots Rock Everywhere alias WIRE. Právě druhý jmenovaný zanechal otisk ve skladbě Vítěz, jejímž prostřednictvím si Black Toys představíme.

Maudlin Strangers – Aim
Credits: Jake Hays
Label: Vagrant
Maudlin Strangers je sólový projekt kalifornského zpěváka Jakea Hayse, který si chce v jeho rámci mj. vyzkoušet práci s nevšedními zvuky a hru na všechny možné nástroje. Výborný singl Aim z aktuálního debutového EPčka Overdose (vyšlo 20. ledna na Vagrant Records) je ale především chytlavou lekcí ponurého indie rocku evokující nejhitovější polohy Haysových britských kolegů Arctic Monkeys.

03297229.jpeg

Byrn – Electrify
Credits: Danny McBride, Byrn
Label: Byrn
Elektro? Pop? R&B? Newyorská zpěvačka Byrn se pohybuje někde na průsečíku všech těchto žánrů. Mezi své oblíbené interpretky řadí Aaliyah či Adele a její debutový singl Electrify je velmi slibným vykročením k úspěšné kariéře. Skladba bude k nalezení na připravovaném prvním EPčku, o jehož produkci se postaral málo známý beatmaker Danny McBride, kterého si ale nepleťte se stejnojmenným hollywoodským hercem.

Matt & Kim – Get It
Credits: Matt Johnson, Kim Schifino
Label: Harvest
Po třech letech se s novou deskou vrací brooklynské duo Matt & Kim. Album New Glow vyjde 17. dubna na labelu Harvest, přičemž americké turné dvojice zahájí už o dva dny dříve. Očekávání fanoušků zatím solidně přiživuje bombastický singl Get It, který se nepochybně stane hitem letních festivalů, což napovídá i koncertní video natočené moderními GoPro kamerami.

Sundays on Clarendon Road – Wild Galaxy
Credits: Jonáš Zbořil, Jan Tůma
Label: self-released
Pražské indiefolkové duo Sundays on Clarendon Road (Jonáš Zbořil, Jan Tůma) existuje víc než pět let, zatím ale stihlo natočit jen jediné EPčko (Walking into Limbo z roku 2012). Dlouhohrajícího debutu se dvojice dočká 7. února: ponese název Unward a se zvukem jim pomáhali producenti Tomáš a Martin Havlenovi (první jmenovaný z momentálně neaktivní post-hudby). My si do playlistu vybíráme delikátní skladbu s „divokým“ názvem Wild Galaxy.

03297228.jpeg

GRRL PAL – Dare
Credits: Danny K, Jay Le Kat
Label: self-released
Australský kontinent tentokrát v novinkách reprezentuje elektropopové duo GRRL PAL, jež tvoří producent Danny K a zpěvačka Jay Le Kat. Dvojice prozatím slibuje zveřejňovat každý měsíc roku 2015 jeden nový track. Pokud budou tak dobré jako aktuální singl Dare, pak nemáme větších námitek.

Spustit audio