NOVINKY: Mykki Blanco, Never Sol, Zack De La Rocha a tvoje ruce

14. září 2016
Factory Radia Wave

Léto se nechce rozloučit a evidentně to nemá v plánu ani rapový veterán Zack De La Rocha, který zhruba po patnácti letech slibování konečně chystá debutovou sólovku – pilotní singl rozhodně stojí za to a putuje do naší rotace. Objevujeme ale i mladé rappery (Young Gunna), melancholické písničkářky (Yohuna) nebo mistry severského housu (Kornél Kovács). Česko reprezentuje stará známá (a hodná) Never Sol s podporou sboru Elpida nebo producent Dreem Tran’s. Hodně jsme zase někde.

Zack De La Rocha – Digging For Windows
Credits: Zack De La Rocha, Jaime Meline
Label: https://soundcloud.com/zackdelarocha
Zatímco kytarista Tom Morello a další členové Rage Against The Machine vytvořili superskupinu Prophets of Rage s Chuckem D z Public Enemy a B-Realem z Cypress Hill, frontman RATM Zack De La Rocha se hlásí se sólovým projektem. O jeho první vlastní desce se mluví už od začátku tisíciletí, teď to vypadá, že bychom se jí mohli dočkat příští rok. A první track Digging For Windows zní hodně slibně. O produkci se postaral El-P z Run The Jewels.

American Wrestlers – Give Up
Credits: Gary McClure
Label: Fat Possum
Ve Spojených státech usazený Skot Gary McClure na konci roku 2014 zaujal všechny milovníky lo-fi indie popu podle střihu raného Ariela Pinka. Aktuální podoba jeho projektu American Wrestlers už je ale trochu komplexnější – svým hlasem McClure najednou připomíná frontmana Phoenix Thomase Marse a přisypal i trochu říznějších kytar. Aktuální singl Give Up propaguje druhé album Terrible Youth, které vyjde na začátku listopadu u tučného labelu Fat Possum.

Never Sol – Nur ft. Elpida
Credits: Sára Vondrášková
Label: http://neversol.bandcamp.com/album/nur
Sára Vondrášková alias Never Sol se chystá navázat na svůj tři roky starý debut Under Quiet a píseň Nur je první vlaštovkou nového materiálu. Zatímco první deska vznikla ze spolupráce s Janem P. Muchowem, tentokrát si Never Sol všechno produkovala sama. V písni Nur hostuje sbor Elpida, který se objevuje i v klipu k písni. Never Sol a Elpida spolu vystoupí 24. září na festivalu OLD's COOL.

Uli K & Mechatok – Cold
Credits: Uli K, Mechatok
Label: Bala Club
Britský zpěvák Uli K patří k zakládajícím členům londýnského kolektivu Bala Club, který uchvátil návštěvníky letošního festivalu Creepy Teepee, producent Mechatok je zase spjatý se značkou Staycore. Často ale spolupracují i spolu – naposledy Mechatok produkoval track, na kterém se potkal Uli K se švédským rapperem Yung Leanem, teď spojili síly na samostatném tracku Cold. Hype kolem Bala Clubu jen tak neutichá – zatímco Uli K vydává nové tracky, jeho bratr Kamixlo a producent Endgame pokračují v turné a 30. září zahrají v bratislavském klubu Fuga.

Young Gunna – Colder
Credits: Young Gunna
Label: self-released
Nejslunnější část roku pomalu končí a devatenáctiletý rapper Young Gunna z Raleigh v Severní Karolině natočil track, který by se mohl stát soundtrackem k letošnímu babímu létu. Skladba míchající trap a hravé osmibity pochází z jeho nové mixtape Kollege Knockout 2. „Natočil jsem Colder v očekávání konce léta. Je to něco jako oslava, se kterou chci zakončit tohle léto na určité vlně. Něco, co si můžeš pustit a všichni začnou zpívat s tebou,“ vysvětluje Gunna.

Bakongo – Grind (Dreem Tran’s edit)
Credits: Bakongo, Martin Švarc
Label: Meatbucket
Pražský producent Dreem Tran’s se za posledních několik měsíců stal stálicí na scéně progresivní klubové elektroniky, která vychází z estetiky labelů jako Lit City Trax a staví se do opozice temného techna. Kromě předskakování takovým jménům, jako je třeba Lotic, je člen kolektivu Classical Trax aktivní i v remixování – jeho edit se objevil na desce producenta jménem Ballast a aktuálně remixuje taky boční projekt producenta Rosky nazvaný Bakongo, který se zaměřuje na tribální beaty. Právě track Grind v editu od Dreem Tran’s teď putuje do naší rotace. Debutové EP Dreem Tran’s můžeme čekat na labelu Meatbucket, a to prý ještě letos.

Yohuna – The Moon Hangs In The Sky Like Nothing Hangs In The Sky
Credits: Johanne Swanson
Label: Orchid Tapes
Pět let jí trvalo, než dokončila svoje debutové album, výsledek ale stojí za to. Brooklynská zpěvačka Yohuna na desce Patientness přirozeně přelétává mezi melancholickým synth popem, garážovým popem nebo zasněným shoegazem a jedinou stálicí je její výrazný vokál. K pomalejší písni Apart, která se v našem playlistu objevila už v červenci, teď přidáváme epičtější The Moon Hangs In The Sky Like Nothing Hangs In The Sky, které vévodí dreampopové kytary.

Mykki Blanco – Loner ft. Jean Deaux
Credits: Michael Quattlebaum Jr., Jean Deaux
Label: !K7
Mykki Blanco sice vyhrožoval, že opustí hudební dráhu a bude se věnovat investigativní žurnalistice, druhé dlouhohrající album ale tenhle rapper nakonec přece jenom vydá. Deska, která se bude jmenovat jednoduše Mykki, vyjde už 16. září a my si z ní do rotace nasazujeme track Loner. Oproti předchozím rapovým singlům jde o překvapivě soft popovou záležitost, na čemž má určitě podíl i hostující zpěvačka Jean Deaux.

Kornél Kovács – BB (edit)
Credits: Kornél Kovács
Label: Studio Barnhus
Lo-fi house se znovu vrací do módy a o nejpovedenější release tohoto tanečního trendu se letos v létě rozhodně postaral stockholmský producent Kornél Kovács. Jeho album The Bells, které vyšlo na zásadním švédském housovém labelu Studio Barnhus, je plné zábavných samplů, euforických tanečních vibes, ale samozřejmě i lehké severské melancholie. Do vysílání putuje albový otvírák BB, který stojí na příjemném samplu minimalistického kytarového riffu.

Dams Of The West – Death Wish
Credits: Chris Tomson
Label: self-released
Ezra Koenig rapuje s Makonnenem, Chris Baio vydal loni povedenou sólovku The Names a Rostam Batmanglij dokonce kvůli sólové dráze svoji domovskou kapelu opustil úplně. Poslední člen Vampire Weekend, který se vrhá na boční projekt, je tak bubeník Chris Tomson. Říká si Dams Of The West, na konci roku vydá desku Youngish American a jako první ochutnávku vydává singl Death Wish, který není o nic míň lehkonohý a chytlavý než písně Vampire Weekend.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio