NOVINKY: Neutrino, Fryars, Rae Morris, Pusha T, Los Campesinos! a další rolníci

25. listopad 2014
Factory Radia Wave

Aktuální novinky jsou jednou velkou naukou o snech: do imaginace Edgara Allana Poea se noří profesor Neutrino, středometrážní film na téma snění zase ke své nové desce přikládá zpěvák Fryars. V prázdném prostoru nás hypnotizuje rodilá Australanka George Maple, ze stínu definitivně vystupuje britská hvězdička Rae Morris, zatímco domácí Traband míří spíše do ticha. A jako by to nestačilo: příchod vánočních svátků náležitě epicky anoncují Los Campesinos!.

Selah Sue – Together ft. Childish Gambino
Credits: Sanne Putseys, Donald McKinley Glover
Label: Because Music
Belgickou zpěvačku Selah Sue znají čeští posluchači z předloňského Rock For People a podzimního koncertu v Roxy, posluchači Radia Wave se s ní ale v premiéře potkají až díky singlu Together. Ten evropská star nahrála s rapperem Childish Gambino, což naznačuje její snahu prorazit konečně i v zámoří. Skladba navíc ohlašuje její čerstvé EPčko Alone, které vyjde na začátku prosince, a také její druhé dlouhohrající album REASON. Selah Sue s ním v březnu příštího roku naváže na svůj veleúspěšný a několikrát platinový eponymní debut z roku 2011.

Pusha T – Lunch Money
Credits: Terrence Thornton, Kanye West
Label: Universal
Kanye West v roli producenta a Pusha T jako rapper – to je osvědčená dvojka, která se naposledy potkala na výborném loňském albu My Name Is My Name. Rapper z Virginie, který se proslavil jako polovina dua The Clipse, nedávno ohlásil, že připravuje novinku King Push – zatím ale nikdo neví, kdy přesně vyjde. Agresivní „yeezusovský“ track Lunch Money je patrně první singlem z chystané desky a velkým příslibem věcí příštích.

02986281.jpeg

Prof. Neutrino – A Dream Within A Dream
Credits: Petr Mareš, Mila Lombardo
Label: self-released
Petr Mareš alias beatový kouzelník Prof. Neutrino se přesně před rokem připomněl ambiciózním EPčkem Transatlantic Phone Session vydaným pod hlavičkou projektu CANAL, v němž se – přes internet – potkal s panamskou zpěvačkou Milou Lombardo. Společně na nahrávce zhudebnili šest textů od básníků, jako jsou E. A. Poe, Pablo Neruda či William Blake. Skladba A Dream Within A Dream (s textem prvně jmenovaného klasika) ožívá o rok později na remixovém albu Dream By Dream, kde se skladbě na zoubek podívalo jedenáct českých a slovenských hudebníků, mezi nimiž jsou třeba DVA, Federsel nebo Tomáš Vtípil. My si z desky dostupné přes Bandcamp pustíme originální Neutrinovu verzi, k níž vznikl i působivý animovaný videoklip.

Pearls – Big Shot
Credits: Ryan Caesar, Ellice Blakeney, Cassandra Kiely
Label: Dot Dash / Remote Control
Z nevyčerpatelné studnice australských talentů jsme pro vás tento týden vylovili melbournskou trojici Pearls. Indierockové trio, které má za sebou zatím jen několik sedmipalců a EPčko, připravuje na únor 2015 svůj regulérní albový debut, z něhož aktuálně vypouští výrazný první singl Big Shot. Jeho bezmála glamrockový sound dokonale odráží fakt, že Pearls jsou dlouholetými fanoušky Davida Bowieho a T-Rex.

Rae Morris – Under The Shadows
Credits: Rae Morris, Benjamin Garrett
Label: Atlantic
Britská písničkářka Rae Morris si v poslední době získala pozornost hostováním u kapel jako Bombay Bicycle Club nebo Clean Bandit a v létě také povedeným EPčkem Do You Even Know?, které jsme vám už ve Factory představovali. Díky minialbu, jež Rae natočila pod dohledem renomovaného producenta Ariela Rechtshaida (Vampire Weekend, Sky Ferreira, Charli XCX), si jí všiml label Atlantic, který také zaštiťuje zpěvaččin dlouhohrající debut. Ten vyjde 26. ledna, bude se jmenovat Unguarded a jeho předzvěstí je epická synthpopová skladba Under The Shadows.

03258947.jpeg

Los Campesinos! – When Christmas Comes
Credits: Gareth David
Label: Turnstile / Heart Swells
Velšský sextet Los Campesinos! přichystal na 8. prosince vydání vánočního minialba s příznačným názvem A Los Campesinos! Christmas. Na šestipísňové kolekci bude vedle coveru balady Lonely This Christmas od rokenrolových legend The Mud i pět nových skladeb. Jednou z nich je i typicky nervní a zároveň zvukově opulentní hitovka When Christmas Comes, která celé EPčko otevírá a o svátcích jistě udělá radost nejednomu vyznavači kvalitního indie popu.

03258946.jpeg

George Maple – Vacant Space
Credits: Jess Higgs, Harley Edward Streten, Russ Chimes
Label: Future Classic
V Londýně zabydlená australská zpěvačka Jess Higgs alias George Maple nadchla blogosféru už loni svým singlem Fixed, na který nyní navazuje EPčkem Vacant Space, jež vychází 1. prosince na Future Classic. I v titulním hypnotickém tracku, který produkovali pánové Flume a Russ Chimes, Maple pokračuje v delikátním ohledávání hranic taneční hudby a emotivního popu.

American Wrestlers – I Can Do No Wrong
Credits: American Wrestlers
Label: Fat Possum
Za projektem American Wrestlers stojí dosud neznámý, momentálně v Missouri žijící skotský hudebník, který podepsal labelu Fat Possum a veškerou hudbu nahrává na domácí osmistopý magnetofon. Znamenitý (a zvukově obtížně definovatelný) debutový singl I Can Do No Wrong, který nonšalantním vokálem, lo-fi soundem i chytře strukturovanými riffy evokuje ranou tvorbu Ariela Pinka nebo amerických Grandaddy, oficiálně vyjde 26. ledna.

Fryars – On Your Own
Credits: Ben Garrett
Label: Fiction Records
Roztržka s vydavatelstvím a několik odkladů provázely velmi očekávané druhé album projektu Fryars, za nímž stojí londýnský multiinstrumentalista a zpěvák Ben Garrett. Deska nazvaná Power konečně vychází tento týden a obsahuje také dva roky starý singl Love So Cold, který znáte z vysílání Wave. Ambiciózní art-synthpopové album si představujeme novějším singlem On Your Own. Za pozornost nicméně stojí i fakt, že Garrett k desce natočil padesátiminutový film o snech, v němž zazní písně z celé nahrávky.

03258945.jpeg

Traband – Do ticha
Credits: Jaroslav Svoboda
Label: Indies Scope
Až do poloviny 90. let sahají kořeny skupiny Traband, která stojí a padá s autorskou a pěveckou personou Jardy Svobody. Jejich aktuální nahrávka Vlnobití je už osmou studiovou deskou a kapela si jejím prostřednictvím dala dárek k dvacátému výročí existence. Traband album nahráli v kvintetu ve studiu Bubny Michala Dittricha (Hypnotix, Babalet) a pokřtí ho 27. listopadu na brněnské Flédě a 9. prosince v Paláci Akropolis v Praze. My pro vás z desky vybíráme skladbu s názvem Do ticha.

Spustit audio