NOVINKY: Pawws, Schwarzprior, Montreal Sex Machine a další mašiny

22. duben 2014
Factory Radia Wave

Aktuální novinky Radia Wave, to je samý cukr a bič: ostravští Schwarzprior nám nejdřív přejedou železem rty, aby je pak londýnská siréna Pawws mohla zlehka osladit. Německá herečka Luca Vasta si u toho ostříhá vlasy a oxfordští intelektuálové Glass Animals nás pak vezmou do bazénu. Stejně jako nová superskupina Montreal Sex Machine, budeme mít i my na konci nejspíš slušné zatmění.

Glass Animals – PoolsCredits: David BayleyLabel: Wolf Tone/Caroline InternationalJednou z nahrávek, do kterých Radio Wave letos vkládá skutečně velké naděje, je očekávaný debut ZABA enigmatické oxfordské čtveřice Glass Animals. Po několika sugestivních, R&B a pop svérázně kloubících singlech (dva z nich znáte i z našeho vysílání) přichází kvartet milovníků slimáků a neurověd s trackem Pools, který dává jejich delikátnímu soundu zcela nový (afrobeatový) rozměr. Tropický vibe a hypnotické rytmy ve spojení s chytlavým refrénem dělají z této skladby psychedelický popový klenot. Album Zaba – inspirované mj. knihou The Zabajaba Jungle amerického spisovatele a ilustrátora Williama Steiga a spoluprodukované legendárním Paulem Epworthem – bude obsahovat jedenáct skladeb a na labelu Harvest vyjde 9. června.

Pawws – SugarCredits: Lucy TaylorLabel: Best Fit RecordingsO londýnské zpěvačce Lucy Taylor alias Pawws jsme ve Factory mluvili už loni v létě, kdy jsme v souvislosti se singlem Slow Love předpovídali, že o téhle slečně s klasickým hudebním vzděláním ještě určitě uslyšíme. A vida: 16. června vychází Pawws debutové EPčko Sugar, které už nyní propaguje výborný stejnojmenný singl. Osmdesátkami inspirovaný elektropop, – který má blízko jak k severským divám Robyn nebo Annie, tak k temnějším polohám Kylie Minogue – tu korunuje Lucyin vemlouvavý, svůdný vokál.

02948471.jpeg

MNEK – Every Little WordCredits: Uzoechi Osisioma EmenikeLabel: Virgin EMINovým zázračným dítětem britské elektronické scény je devatenáctiletý zpěvák a producent MNEK, který po několika výrazných hostovačkách a tracích napsaných pro jiné interprety konečně přichází s autorským materiálem. Singl Every Little Word dokazuje, že veškerý hype kolem tohoto talentu z jižního Londýna byl zcela zasloužený. Klubové beaty, funkové klávesy, masivní basový puls, elektronické bzuky i zvonkohry a především fantasticky procítěný vokál – takový je MNEKův recept na hit, který sebejistě propojuje estetiku 90. let s těmi nejaktuálnějšími trendy.

Fear Of Men – DescentCredits: Jessica Weiss, Daniel Falvey, Michael Miles, Robyn EdwardsLabel: KanineBrightonská indiepopová čtveřice Fear Of Men 22. dubna vydala své debutové, většinou vlivných hudebních médií netrpělivě očekávané album Loom. Z něj už v našem playlistu rotuje skladba Waterfall, k níž tento týden přibývá aktuální singl Descent, který (kromě tradičních odkazů k devadesátkovému dream-popu a okouzlujících melodií) nabízí ještě výraznější kontrast mezi lehkonoze dynamickou hudbou a deziluzivním textem.

03107147.jpeg

Gold-Bears – For YouCredits: Jeremy UnderwoodLabel: SlumberlandAtlantská noise-popová kapela Gold-Bears 3. června konečně naváže na svůj tři roky starý, kritikou dobře přijatý debut Are You Falling In Love? novinkou nazvanou Dalliance (=slangové označení náhodné romantické či sexuální známosti). Prvním singlem je naléhavá pop-punková hymna For You, jejíž emotivní náboj rozkročený mezi vztekem a euforií asociuje ty nejdynamičtější z hitů Los Campesinos!, Buzzcocks nebo Vampire Weekend.

Montreal Sex Machine – BlackoutCredits: Fitness, Yvette, Soft Lit, Fasano, Nick SylvesterLabel: GODMODENezávislý newyorský label GODMODE sklízí díky svým releasům v posledních měsících zasloužený ohlas a pozornost si zaslouží i jeho nejnovější aktivity: několik muzikantů upsaných tomuto vzkvétajícímu vydavatelství (včetně majitele labelu Nicka Sylvestera) se totiž rozhodlo založit „superskupinu“ Montreal Sex Machine. Ta by měla svůj připravovaný dvanáctipalec oficiálně vydat 15. června, přičemž na ten samý den je naplánováno také její první živé vystoupení v Brooklynu. Debutovým singlem nové kapely je dance-rocková skladba Blackout, která uspokojí především fanoušky formací, jako jsou Franz Ferdinand, The Rapture nebo LCD Soundsystem.

Schwarzprior – Železem rtyCredits: Jakub Evjak, Radek Pleha, Tomáš MotalLabel: self-releasedTemní ostravští elektronici Schwarzprior patří už několik let ke kapelám, kterým se předpovídá velká budoucnost. Potvrdilo to ostatně i loňské eponymní demo zveřejněné na portálu Bandcamp či jejich strhující koncerty. Letos se snad konečně dočkáme odkládaného debutu – Schwarzprior ho aktuálně připravují pod dohledem Moimira Papalescu z Vanessy. První ochutnávkou z alba je nová verze skladby Železem rty, jež dostala patřičně syrový klipový kabát od režiséra Ondřeje Nováka, který nás v něm provádí ponurými zákoutími Ostravy.

La Sera – Running Wild Credits: Katy GoodmanLabel: Hardly ArtZábavným pop-punkovým číslem Losing To The Dark nedávno ohlásila Katy Goodman (baskytaristka již neexistujících The Vivian Girls) své nové album pod pseudonymem La Sera. Deska Hour of the Dawn spatří světlo světa 13. května díky labelu Hardly Art a my vám z ní nabízíme další ochutnávku v podobě svižného druhého singlu Running Wild.

Luca Vasta – Cut My HairCredits: Luca Vasta, Daniel Schaub, Matthias BiermannLabel: Ferryhouse ProductionZ Německa mnoho novinek do našeho playlistu neproudí, v případě berlínské zpěvačky jménem Luca Vasta ale rádi děláme výjimku. Šestadvacetiletá hvězdička je doma zatím známá především jako herečka a moderátorka, s debutovou deskou Alba se věci ale od základů změní. Album, obsahující chytrý indie pop s barokními aranžemi a emotivním vokálem, s Lucou natočil producent Olaf Opal (The Notwist). O Luce se tvrdí, že je to německá Lana Del Rey či Lykke Li – co je na tom pravdy, můžete sami posoudit skrze poslech jejího pilotního singlu Cut My Hair.

Autumnist – Shining Like A Ghost ft. RowannaCredits: Vlado Ďurajka, RowannaLabel: Deadred Records/Starcastic RecordsProducent Vlado Ďurajka alias Autumnist oslavil letošní Den hudebních obchodů vinylovým singlem s novinkou Shining Like A Ghost. Pokud jste ho v obchodech v sobotu nezachytili, nemusíte tak úplně zoufat – je ke stažení i z jeho stránky na portálu Bandcamp za dobrovolný příspěvek. Vokál ke skladbě patří zpěvačce jménem Rowanna, která působila ve skupině Moustache z Dunajské Stredy. Na B-straně singlu je k nalezení remix od producenta, který si říká Analogrunner.

Iggy Azalea – Fancy ft. Charlie XCX Credits: Amethyst Kelly, Charlotte AitchisonLabel: IslandRapující dámy jsou poslední roky na vzestupu, zatím se jim ale příliš nedaří na albovém formátu. Tuto skutečnost se aktuálně snaží zvrátit australská hvězdička Iggy Azalea, která svůj debut sebevědomě nazvala The New Classic. Vydání alba se odkládalo několik let, během nichž Iggy změnila svoji nahrávací společnost. Teď už ale deska konečně vychází a do obchodů ji doprovází singl nazvaný Fancy. Skladba, v níž hostuje britská popová zpěvačka Charlie XCX, aktuálně boduje i v americkém žebříčku – momentálně jí patří 37. místo, což je pro Iggy Azaela zatím největší úspěch.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio