NOVINKY: PJ Harvey, Kiiara, Gaika, The Range a jiné škály

27. leden 2016
Factory Radia Wave

Další balíček novinek do rotace Radia Wave pomáhala zabalit především PJ Harvey, která konečně vypustila první singl z chystané nahrávky The Hope Six Demolition Project. Pomáhali jí ale i nováčci – supertalentovaná dánská zpěvačka Kiiara vypráví krásný příběh o tom, jak se z tanečního parketu co nejrychleji dostat do ložnice, mysteriózní Gaika míchá dub s trip hopem a současnou elektronikou a český producent Atrey oživuje ducha francouzského elektra. Kytarovým praporem zase máchá brooklynský post punk DIIV, brněnský rock’n’roll v podání My Dead Cat nebo zasnění High Highs. No pěkné, že?

Atrey – Triumph
Credits: Václav Čásenský
Label: self-released
Elektronický producent Atrey o sobě tvrdí, že je posledním přímým potomkem zlaté éry francouzské elektronické hudby a proti současné komercionalizované EDM nabízí nadčasové hodnoty osmdesátkové staré školy. Po loňském květnovém albu Imperial Arc se na začátku letošního roku vrátí s EPčkem nového materiálu. Bude na něm i skladba Triumph, jejíž syntezátorové riffy zní – jak jinak – triumfálně. Připomínáme, že Atreyho můžete podpořit ve Startéru, kde bojuje se skladbou Slow Motion.

My Dead Cat – Back In Blues
Credits: Igor Genda, Michal Rosický, Viktor Piorecký, Jiří Tomek
Label: My Dead Cat
V hektickém konci loňského roku málem zapadlo vinylové splitko kapel My Dead Cat a Wild Tides. Prvně jmenovaná brněnská úderka se s ním vrátila po dlouhých třech letech od alba Shortcut To Hell. Šest tracků nahraných už na podzim 2014 mixoval novozélandský Rhys Braddock ze skupiny Gerda Blank, který v jedné skladbě také hostuje. Kvintet na EPčku servíruje přímočarý mix rock’n’rollu, post punku a indie rocku a z těchto ingrediencí je namíchána i úvodní skladba Back In Blues.

Isaiah Rashad – Smile
Credits: Isaiah Rashad McClain
Label: Top Dawg Entertainment
Čtyřiadvacetiletý Isaiah Rashad je od léta 2013 součástí partičky kolem labelu Top Dawg Entertainment, ke kterému patří i Kendrick Lamar nebo Schoolboy Q. Zatím ale od té doby stihl vydat jen EP Cilvia Demo, které sklidilo pochvalné recenze. V roce 2016 by měl Isaiah Rashad konečně vydat regulérní debutové album, které aktuálně propaguje singlem Smile. Track prošpikovaný odkazy na jeho rodné Tennessee dostal i klipovou podobu.

PJ Harvey – The Wheel
Credits: Polly Jean Harvey
Label: Island Records
Jediný člověk, který kdy vyhrál Mercury Prize dvakrát, písničkářka, hudebnice a výrazná veřejná osoba – to všechno je PJ Harvey, kterou můžeme s klidným srdcem označit za jednu z nejvlivnějších umělkyň posledních dvaceti let. Druhou zmíněnou cenu Mercury Prize dostala PJ za album Let England Shake, od jehož vydání ale letos uplyne už pět let – není tedy divu, že se chce Harvey znovu připomenout. Učiní tak prostřednictvím nové desky The Hope Six Demolition Project, která dostala svoje obrysy coby část veřejné umělecké instalace a kterou přijede v létě představit třeba i na trenčínský festival Pohoda. My si z alba, které vyjde v polovině dubna, nasazujeme první singl The Wheel.

Misun – June ft. Gil The Kid
Credits: Misun Wojcik, Gil The Kid
Label: B3SCI Records
Od zpěvačky Misun Wojcik, která stojí v čele kapely nesoucí její křestní jméno, si v rotaci Radia Wave hrajeme už dvě skladby a teď přidáváme třetí. Není se čemu divit, Misun má téměř zázračný cit pro melodie, dynamiku a naprosto přirozené přecházení mezi kytarovým a elektronickým zvukem. Aktuální píseň June, na které Misun spolupracovala se zpěvákem jménem Gil The Kid, je béčkovou (a kytarovou) stranou spíš elektropopového singlu Give It Up. Misun pořád čekají na výraznější průlom do širšího povědomí, počet skvělých tracků, které má kapela na kontě, ale rychle roste, takže věříme, že už to dlouho trvat nebude.

Kiiara – Say Anymore
Credits: Kiiara, Felix Snow
Label: self-released
Dánská zpěvačka Kiiara platí za jednu z největších nadějí chytrého elektropopu a potvrzuje to i na aktuálním singlu Say Anymore – v něm za doprovodu současným klubovým zvukem poučené produkce předává posluchačům hezký příběh o tom, jak se co nejrychleji dostat z tanečního parketu na podlahu ložnice. Na Say Anymore spolupracoval Felix Snow, který produkoval i skladbu Gold známou z našeho vysílání. Na slibované debutové EP Meet Me In The Cornfield si ještě nejspíš budeme muset počkat, Say Anymore ale jako krátkodobá náhrada funguje perfektně.

Gaika – Bohdy Knows At 90 ft. Bipolar Sunshine
Credits: Gaika, Adio Marchant
Label: NON
Bristolský producent Gaika, kterému se v posledních týdnech dostává zasloužené pozornosti díky debutové mixtape vydané na labelu NON, zatím není upsaný žádné značce, proslýchá se ale, že by o něj mohl mít zájem legendární Warp. Není se čemu divit – jeho kombinace temného dubu, současné experimentální elektroniky a důrazu na atmosféru se do rozjíždějícího se roku 2016 skvěle hodí. Gaika, který se sám vyznává z lásky k hudbě Trickyho nebo FKA twigs, si ke spolupráci na tracku Bohdy Knows At 90 (má mimochodem i výborné video) přizval zpěváka Adio Marchanta, který vystupuje pod pseudonymem Bipolar Sunshine a kterého také dobře znáte z playlistu Radia Wave.

High Highs – How Could You Know
Credits: Jack Milas, Oli Chang, Taylord
Label: PIAS
Australskou dreampopovou kytarovku High Highs znáte z našeho playlistu především díky jejich skvělé coververzi skladby A Real Hero ze soundtracku k filmu Drive, vlastní tvorba skupiny ale není o nic méně zajímavá. Trojice, která existuje už šest let, momentálně chystá teprve druhé album pojmenované Cascades a my si z něj nasazujeme do rotace dynamickou skladbu How Could You Know. Té nechybí osmdesátkové reverby, syntezátorové plochy ani klasický zasněný vokál.

DIIV – Is The Is Are
Credits: Zachary Cole Smith
Label: Captured Tracks
Debutové album brooklynského postpunkového projektu DIIV, za kterým stojí Zachary Smith, jsme před čtyřmi lety nadšeně vychválili v rubrice Deska týdne a od té doby čekáme, jak DIIV na výtečný debut navážou. Definitivně jasno bude už pátého února, kdy vychází druhé album nazvané Is The Is Are. My si do rotace nasazujeme stejnojmenný track, který tak bude po singlu Dopamine už druhou skladbou z nové desky, která pronikla do našeho playlistu. Zatím se zdá, že Zachary Smith vsadil na trochu preciznější produkci, intenzivní emoce a skvělé melodie ale samozřejmě zůstávají.

The Range – Florida
Credits: James Hinton
Label: Domino
Producent James Hinton, který vystupuje jako The Range, zaznamenal raketový nástup v roce 2013, kdy na labelu Donkey Pitch vydal album Nonfiction, ze kterého se později vyklubala jedna z nejoceňovanějších elektronických nahrávek roku. Publikum ocenilo především kreativní práci Jamese Hintona s krátkými samply posbíranými z YouTube, které kombinoval s nostalgickými elektronickými plochami a beaty. Stejný způsob práce teď The Range předvádí na singlu Florida, na kterém slyšíme útržky zpěvu Ariany Grande obalené do feel-good produkce. Singl poutá na druhé album Potential, které vyjde na konci března u labelu Domino a ke kterému by měl vzniknout i dokumentární film.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio