NOVINKY: Purity Ring, Velour Modular, Mnek, Wild Tides, Guards a další stráže

9. prosinec 2014
Factory Radia Wave

Předposlední letošní novinky se nesou ve znamení divokosti: infarktem vyhrožuje norská písničkářka Thea & The Wild, taneční úder zasazuje francouzská zpěvačka Velour Modular a záležitosti srdce řeší také domácí Wild Tides. Nakažlivý rytmus na nás přenáší britský talent MNEK, tep se ale zrychluje i při poslechu aktuálních tracků od kanadského dua Purity Ring či newyorských Guards. Nic víc, nic míň.

Purity Ring – Push Pull
Credits: Corin Roddick, Megan James
Label: 4AD
S výjimkou několika vokálních hostovaček v tracích rappera Dannyho Browna nebo producenta Jona Hopkinse nebylo o kanadském elektropopovém duu Purity Ring dobré dva roky slyšet. Dvojice patrně příští rok konečně naváže na svůj kritikou poněkud nedoceněný debut Shrines novinkou, z níž aktuálně nabízí znamenitý singl Push Pull. Kaskádovité beaty, epické syntezátory a krystalické vokály daly vzniknout skladbě, kterou nemohl napsat nikdo jiný: skladbě klidné i děsivé, prodchnuté pro Purity Ring typickým ezoterickým romantismem.

Future Brown – Talkin Bandz ft. Shawnna
Credits: Fatima Al Qadiri, Asma Maroof , Daniel Pineda
Label: Warp
V allstars projektu Future Brown se potkali Fatima Al Qadiri, duo Nguzunguzu a producent J-Cush, kteří hledají společnou řeč mezi londýnským grimem, kalifornským hip hopem a lokálními beatovými scénami, jako je třeba kuduro. Letos na podzim podepsali na Warp Records a vydali svůj debutový track Wanna Party. Minulý týden vypustili nový singl Talkin Bandz a také informace ohledně desky. Vyjde 24. února, hostovat na ní budou Tink, Kelela nebo Riko Dan a ponese stejné jméno jako aktuální singl, ve kterém hostuje rapperka Shawnna známá z party kolem atlantské hvězdy Ludacrise.

Guards – Nothing More
Credits: Richie James Follin, Loren Humphrey, Kaylie Church
Label: self-released
Necelé dva roky od vydání svého debutu In Guards We Trust se opět hlásí o slovo newyorská indierocková trojice Guards. Předzvěstí jejich druhého (zatím nepojmenovaného) alba je chytlavý singl Nothing More, v němž trio suverénně kombinuje prvky synth popu, rocku a R&B.

03269629.jpeg

MNEK – The Rhythm
Credits: Uzoechi Osisioma Emenike
Label: Virgin EMI
Londýnský zpěvák a producent MNEK figuroval v seznamu patnácti kandidátů na BBC Sound of 2014, jeho velký průlom ale patrně přijde až v roce následujícím. Vokalista za hitem číslo jedna Need U (100%) producenta Dukea Dumonda stihl v roce svých dvacátých narozenin vydat singl Every Little Word, který slýcháte v naší rotaci. Aktuální novinka The Rhythm pokračuje v tradici nakažlivých houseových tracků se silným vokálem, kterými bude MNEK nepochybně i nadále atakovat nejeden klubový parket.

03269631.jpeg

Thea & The Wild – Heartattack
Credits: Thea Glenton Raknes
Label: Jansen Plateproduksjon
Za projektem Thea & The Wild se skrývá talentovaná norská písničkářka a producentka Thea Glenton Raknes, jíž v kariéře vypomáhají severští kolegové Kenneth Ishak, Ådne Meisfjord, Stina Marklund nebo Joachim Amundsen Trana, který spolupracuje s kapelou Casiokids. Už 12. ledna vydá Thea svou první dlouhohrající desku Strangers & Lovers, z níž pro vás vybíráme působivou skladbu Heartattack inspirovanou úzkostnými pocity, jež provázejí člověka dočasně vyděleného z kolektivu.

Space Phone Booth – We Are On Air
Credits: Seif Gouta
Label: self-realesed
Pražské trio Space Phone Booth funguje od roku 2012, kdy se ustálila sestava kolem rodáka z Tunisu a rockového světoběžníka Seifa Gouty usazeného už pár let v Praze. Kapela fúzuje elektroniku a rock do energického balíčku, který předvádí třeba na aktuálním singlu We Are On Air z chystaného EP. Ke skladbě vznikl i videoklip, jenž se zcela v souladu s názvem kapely odehrává ve vesmíru.

We are on air - Space Phone Booth from Pablo Schmitow Asún on Vimeo.

Beat Spacek – I Wanna Know
Credits: Steve Spacek
Label: Ninja Tune
Britský experimentátor Steve Spacek má za sebou bohatou hudební kariéru od nu-soulové kapely Spacek ze začátku tisíciletí až po dubový sonický atak pod hlavičkou Africa HiTech. Rok 2015 bude ve znamení návratu k sólové tvorbě v podobě projektu Beat Spacek, který na Ninja Tune vydá na konci ledna album Modern Streets. Spacek ho stvořil výhradně s pomocí aplikací v přístrojích iPhone a iPad a hledá prý s deskou cestu k budoucnosti Británie skrze hudební formy z její minulosti. Pilotní singl I Wanna Know je výtečným amalgámem dubu, soulu a hypnotického elektra, který naznačuje, že debutové album Beat Spacek by mohlo být jedním z prvních velkých počinů příštího roku.

Wild Tides – Working on the Highway of Love
Credits: Jakub Kaifosz, Jan Táborský, Michal Dovec
Label: ČRo
Minulou středu (3. 12.) odvysílal Český rozhlas Vltava pět dosud nevydaných skladeb pražské surfrockové kapely Wild Tides, jejíž nové EPčko Sever Fashion je výsledkem pátrání rozhlasového projektu Czeching po nemainstreamovém českém hudebním talentu, který má šanci oslovit posluchače evropských rozhlasových stanic. My vám v novinkách nabízíme závěrečný track celé – v karlínském hudebním studiu ČRo živě nahrané – kolekce, který se jmenuje Working on the Highway of Love.

02901988.jpeg

Velour Modular – Struck
Credits: Annabelle Guilhem, Phon.o
Label: self-released
Francouzská zpěvačka a milovnice numerologie a sci-fi Annabelle Guilhem vystupující pod pseudonymem Velour Modular se po loňském EPčku Capsule, které produkoval španělský producent Hektagon, rozhodla vydat krapet jiným směrem. Aktuální track Struck, jenž vznikl ve spolupráci s berlínským beatmakerem jménem Phon.o, posouvá její popový sound směrem k mrazivě ponuré taneční hudbě.

03269632.jpeg

Aneta Langerová – Tragédie u nás na vsi
Credits: Aneta Langerová, Jakub Zitko
Label: Supraphon
Letos to bylo už deset let, kdy se Aneta Langerová stala první českou superstar. Od té doby se ale pokouší zbavit nálepky umělé hvězdy a na aktuálním čtvrtém albu Na radosti došla v této snaze nepochybně nejdál. Při natáčení desky se spojila s hudebníkem Jakubem Zitkem (Soil, NUO) a společně stvořili poprockovou desku nasáklou jazzem, elektronikou či world music – a hlavně atmosférou šumavské vesnice stejného jména, kde deska vznikala. Jeden z příběhů spojených s tímto místem vypráví i píseň Tragédie u nás na vsi.

Spustit audio