NOVINKY: Quilt, M.I.A., Junior Boys, Bossie, Yacht, The Palms & další stromy

25. listopad 2015
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách Radia Wave budeme překračovat hranice s rapperkou M.I.A. – úplně všechno nám k tomu pak řekne ještě Kanaďanka Bossie. Yacht zazpívají něco o tom, že Vánoce je dobré trávit o samotě, zatímco domácí kytarovka GITS zdůrazní, že ke všemu je dobré přistupovat s otevřenou myslí. T.I.W.Y.G!

M.I.A. – Borders
Credits: Mathangi Arulpragasam
Label: Interscope
Své páté studiové album Matahdatah slibovala srílanská rapperka a zpěvačka M.I.A. ještě do konce letošního roku. V létě album propagoval audiovizuální singl Matahdatah Scroll 01 Broader Than a Border – pak bylo nějaký čas ticho, které až teď přerušuje masivní nový track Borders (celým titulem Matahdatah Scroll 02 Borders). Trapem ovlivněná produkce aktuálního singlu je možná rapperčiným nejpřímočařejším útokem na hitparády od tři roky starého tracku Bad Girls.

Quilt – Eliot St.
Credits: Anna Fox Rochinski, Shane Butler, John Andrews, Keven Lareau
Label: Mexican Summer
Základy skladeb, které nakonec tvoří novou desku Plaza, nahrávala bostonská indierocková čtveřice Quilt během svého loňského severoamerického turné. Díky náhodnému setkání v Oregonu pak sérii skic přetvořili v regulérní nahrávku v multimediálním prostoru Grocery On Home kurátora Matta Arnetta v Atlantě. Na album Plaza, které vyjde 26. února na labelu Mexican Summer, nás Quilt zatím lákají znamenitě zaranžovaným singlem Eliot St., kterým podle všeho někdejší psychedelická kapela načíná zcela novou kapitolu.

Bulp – Moving On
Credits: Samuel Štefanec
Label: Starcastic / Deadred Records
Mladý slovenský elektronický producent Bulp (vl. jménem Sam Štefanec) na sebe upozornil letním singlem Far Light a podzim už přivítal debutovým EPčkem Endian. Pětiskladbová kolekce vyšla jako digitální download zdarma péčí pražsko-trenčínské kolaborace labelů Starcastic / Deadred Records a v limitované edici také na vinylu. Zatímco ve Far Light se o vokály postarala producentova sestra, v sugestivní skladbě Moving On, kterou pro vás z minialba vybíráme, už zpívá Štefanec sám.

Yacht – Christmas Alone
Credits: Jona Bechtolt, Claire L. Evans
Label: Amazon
V pátek (20. 11. 2015) vydal label Amazon kolekci Indie For The Holidays, na níž vybrané hvězdy nezávislé scény představily nejen původní vánoční songy, ale i nové verze těch klasických. Vedle písničkářů a kapel, jako jsou Sondre Lerche, Anna von Hausswolff, Oscar, SOAK, Rogue Wave nebo Fruit Bats, se s originální elektropopovou koledou vytasili také Yacht. Skladba Christmas Alone vtipně míchá typicky nakažlivý beat a pumpující basu s vánočními zvony a bezmála houseovým klavírem.

GITS – Open Mind
Credits: Jakub Pos, Kateřina Blažková, Martin Beneš
Label: self-released
Pražské indierockové trio GITS existuje tři roky a zatím koncertovalo takřka výhradně v domácích klubech. Změnit by to mělo jejich povedené debutové EP Ordinary, které trojice natáčela s pomocí vyhlášených sound designérů Borise Carloffa a Matouše Godíka. Skladba Open Mind aktuálně bojuje i v naší talentové soutěži Startér a nepochybně si zaslouží zařazení také do denní rotace.

Bossie – Tell It All
Credits: Anne Douris
Label: self-released
Kanadská zpěvačka Anne Douris alias Bossie si za poslední rok získala přízeň mnoha hudebních blogů svými chytrými a zábavnými synthpopovými singly Meteor nebo There Will Be Time, její nejnovější track má ale o něco serióznější kontext. V osmdesátkovým zvukem prodchnuté hitovce Tell It All zpívá novodobá Cyndi Lauper o úzkostných pocitech plynoucích z kontinuálního a nezvratného zapomínání důležitých životních okamžiků a momentů z dětství.

Younghusband – Waverly Street
Credits: Euan Hinshelwood, Joe Chilton, Adam Beach, Peter Baker
Label: ATP
Londýnská čtveřice Younghusband na přelomu října a listopadu navázala na svůj dva roky starý debut Dromes pozoruhodným druhým albem Dissolver, které nahrála v bristolském studiu Geoffa Barrowa z Portishead. Nenápadný, ale výtečný singl Waverly Street, který posíláme do našeho playlistu, je dalším důkazem, že tahle britská kapela je už nějaký čas velkým obohacením současné garážové a indierockové scény.

Savages – T.I.W.Y.G.
Credits: Jehnny Beth, Gemma Thompson, Ayse Hassan, Fay Milton
Label: Matador
Stonerpunkový první singl The Answer z nové desky Adore Life londýnských Savages jsme vám ve Factory nabídli před pár týdny – a dnes přišel čas na ten druhý, který potvrzuje, že Savages se stávají mistryněmi v kloubení romantické zranitelnosti a syrového hluku. Album, jež vyjde 22. ledna na labelu Matador, bude pojednávat o různých podobách lásky. A skladba T.I.W.Y.G. se k tématu vztahuje už svým názvem, který je zkratkou zuřivého refrénu „This Is What You Get / When You Mess With Love“.

03073363.jpeg

Junior Boys – Over It
Credits: Jeremy Greenspan, Matt Didemus
Label: City Slang
Ontarijské elektropopové duo Junior Boys minulý měsíc ohlásilo své nové album Big Black Coat, které je jejich prvním releasem od čtyři roky staré desky It’s All True (nepočítáme-li sólové aktivity Jeremyho Greenspana a jeho kolaborace s Caribou nebo Jessym Lanzou). Zatímco titulní (více jak sedmiminutová) skladba, kterou Junior Boys zveřejnili jako první, nabídla tradičně bohaté textury, aktuální singl Over It je o poznání přímočařejší – nicméně elegantní a groovy, jak to od Junior Boys máme rádi.

The Palms – Future Love (We All Make Mistakes)
Credits: Ben Rothbard, Johnny Zambetti
Label: self-released
Američtí muzikanti Ben Rothbard a Johnny Zambetti na čas ukládají k odpočinku svou indierockovou kapelu Terraplane Sun ve prospěch o něco experimentálnějšího soundu svého nového projektu The Palms. Z jejich letošního bezejmenného EPčka si teď zpětně nasazujeme chytlavou skladbu Future Love (We All Make Mistakes) kombinující vlivy indie popu a hip hopu.

Spustit audio