NOVINKY: R. W. Grace, Benoit & Sergio & možná přijde i Leone

11. listopad 2015
Factory Radia Wave

V dalších listopadových novinkách se budeme potápět s Tadeášem Haagerem, zatímco o panenství zazpívá producentka Shesnotscared. S duem Benoit & Sergio pak obujeme taneční botky a díky sousedské výpomoci kapely The Neighbourhood ulovíme kýženou kořist. Don’t Forget!

Oneohtrix Point Never – Sticky Drama
Credits: Daniel Lopatin
Label: Warp
Pokud jde o inovativní abstraktní elektroniku, jen málokdo se dnes vyrovná projektu Oneohtrix Point Never amerického producenta Daniela Lopatina, který tento týden vydává svoji novou desku Garden of Delete – osmou v pořadí a druhou na londýnské značce Warp. Aktuální singl Sticky Drama divoce míchá zmutovaná syntezátorová arpeggia a subsonické pulzy s bezmála popovým vokálem, který jako by byl vysamplován z reklamy. Za vidění rozhodně stojí i originální klipové zpracování singlu, které na Wave propagujeme v rubrice Video týdne.

Haager – Drowning ft. Jiří Burian
Credits: Tadeáš Haager, Jiří Burian
Label: Indies MG
Hlas publicisty Tadeáše Haagera zněl v minulosti i z éteru Radia Wave, jeho hudební alter ego Haager se ale premiéry na naší stanici dočká až tento týden. V pátek totiž pod tímto jménem vydá debutové album s prostým názvem New, o které se postaral brněnský label Indies MG. Haager ale rozhodně není na hudebním poli žádný začátečník: má za sebou nespočet projektů od Ghostmother po Kapitána Demo. Oba ho spojují s postavou Jiřího Buriana a ten hostuje i v gospelově klenutém singlu Drowning, který album New propaguje. Na desce se kromě Buriana objevují ještě Mikoláš Růžička, Adrian T Bell nebo Blacksheepboy.

Little Simz – Don’t Forget
Credits: Simbi Ajikawo, Chauncey Hollis
Label: AGE 101 MUSIC
Dvacetiletá londýnská rapperka Little Simz má vcelku nabitý podzim: v září vydala na svém vlastním labelu dobře hodnocené album A Curious Tale of Trials + Persons a minulý týden fanouškům jako poděkování poslala ještě novou skladbu Don’t Forget. Vznikla prý v létě a nahrál ji s ní slavný producent Hit-Boy, který má za sebou desítky hitů včetně Niggas In Paris od Kanyeho Westa a Jay Zho. Skvělý track se sice z nám neznámého důvodu na studiové album Little Simz nevešel, do naší rotace ale rozhodně patří.

VR/NOBODY – Rain
Credits: Václav Rouček, Jakub Strach
Label: self-released
Pražská dvojice VR/Nobody nedávno vyhrála exportní soutěž Českého rozhlasu Czeching a jako odměnu dostala mimo jiné možnost nahrávání v rozhlasovém studiu. Ze session vzniklo dokonce celé pětiskladbové EP, které dostalo název Now a které vyjde na konci letošního roku na vinylu. Kromě dua Rouček a Strach se na natáčení nového materiálu podíleli i Radimo z Champion Sound nebo Jan Šikl, který k novým skladbám aranžoval smyčcové party. První ochutnávkou z EP je skladba Rain, která si odbyla premiéru v třetím díle pořadu Czeching minulý čtvrtek a my ji vypouštíme i do éteru Radia Wave.

03460629.jpeg

DIET. – Your House
Credits: Ben O’Loughlin, Carlos Tinsey, Andy Taylor, Ted Mitchell, Will Clancy
Label: self-released
Indierocková čtveřice DIET. z australského Melbourne se dala dohromady už před pár lety během prázdnin na starém kontinentě a v nejbližší době vydá své debutové EP. Z jejího aktuálního singlu Your House je jasné, že kapela čerpá z kytarové tradice od 80. let po současnost: v chytlavé, lehce nostalgické skladbě zaslechneme jak ozvuky The Smiths nebo The Strokes, tak i Beach Fossils či Ducktails.

Shesnotscared – Virginity
Credits: Hana Schořová
Label: self-released
Shesnotscared je umělecký pseudonym zpěvačky a producentky Hany Schořové, jejíž vokál si možná pamatujete skrze hostování ve skladbě Bloom od dua Himalayan Dalai Lama. I díky zastřenému altu vokalistky Schořové se brněnské duo dokázalo prosadit na čím dál pestřejší tuzemské elektronické scéně. Teď ale přišel prostřednictvím tracku Virginity čas na to, aby denní proud Radia Wave (a pořad Startér) vystřelil nebojácně na vrchol i sólovou práci Shesnotscared.

The Neighbourhood – Prey
Credits: Jesse Rutherford, Jeremy Freedman, Zach Abels, Mikey Margott, Brandon Fried
Label: Columbia
Na svůj dva roky starý debut I Love You koncem října navázala kalifornská altrocková pětice The Neighbourhood druhou deskou Wiped Out!, z níž postupně vydala tři povedené singly. My vám nabízíme ten nejaktuálnější: nápaditě strukturovanou hymnickou skladbu Prey, plnou invenčních přechodů a drobných zvratů.

R. W. Grace – All The Friends I Lost
Credits: R. W. Grace
Label: self-released
Další nadějí nesmírně bohaté australské scény je zpěvačka R. W. Grace, jež na turné předskakovala např. slavnějším Glass Animals a která 20. listopadu vydá své debutové minialbum Love It Need It Miss It Want It. Její futuristický pop s orchestrálními prvky si už získal mnoho fanoušků napříč blogosférou, a to především díky výtečným singlům Shell a Pluto. Ve stejné linii pokračuje i eklektická skladba All The Friends I Lost, tradičně oplývající překvapivou instrumentací.

 

TBT to good times on the The Rooftop at The Standard, Downtown LA w. Culprit LA

Posted by Benoit & Sergio on 8. říjen 2015

Benoit & Sergio – Dancing Shoes (edit)
Credits: Benjamin Myers, Benoit Simon
Label: Soul Clap
Washingtonské duo Benoit & Sergio nedělá klasickou taneční hudbu – mnohem spíš skrze ni už od roku 2009 vypráví pozoruhodné příběhy. Benjamin Myers a Benoit Simon obývají svou hudbou prostor, kde se organicky potkávají vlivy Briana Ena a kapel Talking Heads nebo Pavement s mikrohouseovým pulzem projektů typu Isolée nebo tvorbou Ricarda Villalobose. Jejich nový singl Dancing Shoes, který důvtipně meandruje mezi prvky houseu, diska a synth popu, pochází z EP Old Streets (16. listopadu na labelu Soul Clap) a my si jej nasazujeme v (o polovinu) kratším editu.

The Spook School – I Want To Kiss You
Credits: Anna Cory, Adam Todd, Nye Todd, Niall McCamley
Label: Fortuna POP!
Skotský poppunkový kvartet The Spook School se už na svém nedoceněném debutu Dress Up (2013) věnoval především tématům sexuality a genderu a na své nové desce Try To Be Hopeful je ohledně témat identity a destruktivních společenských stereotypů ještě političtější a adresnější. Saxofonem podepřený singl I Want To Kiss You je pak jasným důkazem, že The Spook School dokážou v nejsilnějších chvílích zcela bez námahy spojit naléhavost, inteligenci a svěžest.

Spustit audio