Novinky Radia Wave: 31. týden

31. červenec 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 31. týden.

Animal Collective – Today´s SupernaturalCredits: David Portner, Noah Lennox, Brian Weitz, Josh Dibb Label: DominoMezi nejočekávanější desky letošního roku nepochybně patří novinka Centipede Hz od (nejen) kritikou milovaných experimentátorů a sonických neposedů Animal Collective. Všichni ti, kteří netrpělivě vyhlížejí datum 3. září, se mohou po zbytek letních prázdnin konejšit výtečným prvním singlem Today´s Supernatural: tahle psychedelická, acidofilní snídaně šampiónů (v níž slyšitelně dominuje vliv Avey Tarea) má vskutku až nadpřirozenou sílu!

Flying Lotus ft. Earl Sweatshirt & Captain Murphy – Between FriendsCredits: Thebe Neruda Kgositsile, Steven Ellison, Tyler Gregory Okonma Label: Adult Swim Kalifornský beatový demiurg Flying Lotus se v říjnu vrátí svým čtvrtým studiovým albem Until the Quiet Comes. Ještě než přijde ticho, připomíná se ovšem FlyLo znamenitou skladbou Between Friends ze série Singles Program televizního kanálu a hudebního vydavatelství Adult Swim. Rapuje v ní Earl Sweatshirt z Odd Future a také trochu záhadný Captain Murphy, kterým ale pravděpodobně není nikdo jiný než Tyler, The Creator – formální vůdce výše zmíněného losangeleského kolektivu výtržníků. (Mimochodem není to první spolupráce mezi Flying Lotusem a Odd Future: předchůdcem Between Friends byly tracky Lately a Lamented na letošním Untitled EP od Hodgy Beats).

00987912.jpeg

Woodkid – Run Boy RunCredits: Yoann LemoineLabel: PIAS France/Green UnitedFrancouzský filmový režisér a designér Yoann Lemoine si loni pod jménem Woodkid vyzkoušel i roli hudebníka – a jelikož jeho singl Iron slavil senzační úspěch, připravil Lemoine pro své fanoušky pokračování. Skladba Run Boy Run ze stejnojmenného EPčka se nese v podobně opulentním duchu a znovu přináší ornamentální klubový pop, stejně epický jako autorovy esteticky vytříbené videoklipy.

02688109.jpeg

Crystal Castles – PlagueCredits: Ethan Kath, Alice GlassLabel: UniversalCrystal Castles nepatří zrovna ke kapelám, které by své příznivce častovaly přívalem aktuálních informací – poslední zvěsti hovořily o připravované desce, jejíž základy vznikaly v polské Varšavě a která by měla vyjít „někdy v létě“. Milovníkům gotické taneční elektroniky nyní může coby lákadlo posloužit zbrusu nová skladba Plague, jež v následujících dnech (zcela v duchu svého názvu) zamoří i digitální éter Radia Wave.

Bat for Lashes – LauraCredits: Natasha KhanLabel: EMISkladby britské zpěvačky Natashy Khan – známé jako Bat For Lashes – v minulosti prosluly mimo jiné mnohovrstevnatostí a bohatou instrumentací. Pokud bychom však měli soudit z prvního singlu Laura, její nové (v pořadí třetí) album The Haunted Man bude těžit spíše z jednoduchého písničkářství. Laura je klavírní balada zbavená všech přebytečností, odhalená podobně jako sama Natasha na obalu nové desky.

Fergus & Geronimo – No PartiesCredits: Andrew Savage, Jason KellyLabel: Hardly ArtDvojice pop-rockových podivínů Fergus & Geronimo z texaského Dentonu staví svůj zvuk na žánrové všežravosti: jejich skladby si volně berou z dřevního punku, soulu, garážového soundu i psychedelického popu. Pro účely svého nového singlu No Parties z desky Funky Was the State of Affairs (vyjde už 7. srpna) si pro nás texaští excentrici připravili lekci odrzlého britského surf-rocku.

Vitalic – No More SleepCredits: Pascal ArbezLabel: DifferentFrancouzský elektronický bijec Pascal Arbez alias Vitalic v říjnu naváže na svůj tři roky starý opus Flashmob trendy novinkou s příznačným názvem Rave Age. První, adekvátně nařachaný singl z této desky se jmenuje neméně přiléhavě No More Sleep, přičemž jeho maximalistický, turbulentní sound se vcelku úspěšně pokouší propojit současné elektronické postupy s devadesátkovou taneční nostalgií.

Moon King – Only ChildCredits: Maddy Wilde, Daniel WoodheadLabel: One Big SilenceKanaďan Daniel Woodhead byl dosud znám především coby kytarista kapely Spiral Beach, nyní ale založil se svou bývalou spoluhráčkou Maddy Wilde nový projekt Moon King, který je vítaným zpestřením pozoruhodné torontské nezávislé scény. Dvojice, která s oblibou využívá dvanáctistrunných kytar, se ladně pohybuje na pomezí elektro-folku a chytlavého dream rocku. Tento fakt dobře ilustruje i jejich aktuální píseň Only Child, která je předzvěstí EPčka s názvem Obsession 1, jež vyjde 14. srpna na labelu One Big Silence.

02688125.jpeg

Royalty ft. Kissey – EroicaCredits: Tina AsplundLabel: Five Easy PiecesPo dvou EPčkách, jež ve svých pořadech na BBC Radio 1 protáčely vlivné osobnosti Benji B i Gilles Peterson, vypouští britský producentský tým Royalty nový, beethovenovsky nazvaný singl Eroica. V působivé synth-popové skladbě hostuje švédská zpěvačka Kissey, dříve známá také jako Kissey Asplund, která kromě skvělého debutu z roku 2008 participovala také na skladbách Rustieho, Machine Druma a Zed Biase.

Ariel Pink´s Haunted Graffiti – Only In My DreamsCredits: Joe Emerson, Ariel Marcus Rosenberg, Damon G. Riddick Label: 4ADZ nové desky Ariela Pinka a jeho Haunted Graffiti nazvané Mature Themes už si hrajeme pomalejší coververzi letité soulové skladby Baby. Deska je ale nebývale pestrá – to se ostatně dozvíte v recenzi, která co nevidět proběhne vysíláním Radia Wave. Kromě sedmdesátkových balad nebo dokonce dlouhých ambientních kusů nabízí album také ohlédnutí za kalifornským popem 60. let a kapelami, jako byli třeba The Byrds; právě tuhle skupinu nejvíc připomíná píseň Only In My Dreams, v níž nechybí typicky zvonivé kytary ani uvolněný letní vokál.

02653033.jpeg

Dark Time Sunshine ft. Busdriver – Look At What The Cat DidCredits: Onry Ozzborn, ZavalaLabel: Fake FourSeattleský rapper Onry Ozzborn (známý třeba z projektu The Gryyskull) a chicagský producent Zavala se znovu dali dohromady pod jménem Dark Time Sunshine a výsledkem je jejich třetí společné album ANX. Na albu věnovaném symptomům úzkosti a strachu hostují také spřátelení rapoví kolegové P.O.S., Aesop Rock a ve skladbě Look At What The Cat Did rovněž veterán Busdriver.

Spustit audio