NOVINKY: Role, Kedr Livanskiy, The Blow, dné a další

22. listopad 2016
Factory Radia Wave

Pražský producent Ondřej Holý konečně vydává dlouho očekávané album a nám z něj do rotace putuje další track. Sáhli jsme ale i do ruského elektropopu za zpěvačkou Kedr Livanskiy, vrátili jsme se zpátky do Austrálie pro nový singl Camp Cope a konečně v rotaci Radia Wave vítáme mladou českou kytarovku Role. Předposlední listopadové novinky jsou zkrátka příjemně potučnělé.

The Blow – Think About Me
Credits: Melissa Dyne, Khaela Maricich
Label: self-released

Přelomové album kapely The Blow Paper Television vyšlo před deseti lety, tedy v době, kdy bylo v módě spojovat akustické zvuky s elektronickými a míchat indie folk s taneční hudbou. O dekádu později už je u kapely všechno jinak – aktuálně ve složení Melissa Dyne a Khaela Maricich, tedy už bez Jona Bechtolta, chystá osmou desku. Pilotní singl Think About Me postrádá dřívější rozjuchanost, o to pečlivěji ale skupina pracuje s kombinací syntezátoru a hlasu.

Camp Cope – Keep Growing
Credits: Georgia Maq
Label: Poison City Records

Australské indie rockové trio Camp Cope se letos postaralo o jeden z nejpříjemnějších kytarových debutů, který už v naší rotaci reprezentuje singl Jet Fuel Can’t Melt Steel Beams. Melbournští milovníci devadesátkového soundu v čele s frontwoman Georgiou Maq se teď vracejí se singlem Keep Growing, který pokračuje v načrtnuté linii lehce sentimentálních písní, kterým ale nechybí energie.

Kedr Livanskiy – Otvechai Za Slova (Keep Your Word)
Credits: Jana Kedrina
Label: 2MR

Zpěvačka a producentka Jana Kedrina se letos zapsala do povědomí fanoušků elektronické hudby díky EP January Sun, které začátkem roku vydala pod jménem Kedr Livanskiy. Od té doby její kariéra nabrala prudké obrátky – hvězda ruského elektronického undergroundu se vydala na americké turné a předskakovala třeba Jessy Lanze. Ke starší skladbě Otvechai Za Slova (Keep Your Word) ze zmíněného EP nedávno natočila videoklip, ve kterém nechybí romantické projížďky po noční řece ani šlehání obnažených hrudníků kyticí růží. V kombinaci s ozvuky devadesátkového jungle a zasněných vokálů jde o hodně pozoruhodnou záležitost.

Sylvan Esso – Kick Jump Twist
Credits: Amelia Meath, Nick Sanborn
Label: Loma Vista

První dva singly dvojice Sylvan Esso, tedy Coffee a Radio, byly pojmenovány po věcech, které máme hodně rádi. Aktuální Kick Jump Twist, který funguje jako B strana zmíněného Radio, tuhle linii trochu narušuje, naštěstí ale jenom názvem. Pořád jde o energický elektro pop s výrazným vokálem zpěvačky Amelie Meath. V produkci tentokrát připomíná třeba devadesátkové IDM.

Easyfun – Monopoly feat. Noonie Bao
Credits: Easyfun
Label: PC Music

03489793.jpeg

Kolektiv PC Music je zpátky s druhou kompilací nazvanou jednoduše PC Music, Vol. 2 a debaty o tom, jestli se skupina kolem A.G. Cooka snaží spíš experimentovat, nebo naopak dobýt hitparády, může pokračovat. Podle letošních singlů to ale vypadá, že spíš to druhé – hlavně Danny L Harle má díky spolupráci s Carly Rae Jepsen nakročeno velmi slušně. Producent Easyfun, kterého jsme mohli vidět i v pražském klubu Neone, je podobně hravý a chytlavý. Dokazuje to singl Monopoly s hostující švédskou zpěvačkou Noonie Bao.

Role – Když tě nikdo nevidí
Credits: Role
Label: self-released

Mladá česká kytarovka Role je úzce spjatá s Radiem Wave – postoupila do finále Startéru, díky kterému si zahrála na festivalu United Islands a vidět jsme ji mohli i na slavnostní venkovní otvíračce našeho nového studia v dubnu letošního roku. Kapela se samozřejmě nezastavuje, naopak – aktuálně chystá studiovou desku a jako návnadu na ni vypouští singl Když tě nikdo nevidí. Doporučujeme i videoklip s liškou v hlavní roli.

dné – Stay Clothed Though (feat. C.Monts)
Credits: Ondřej Holý, C.Monts
Label: Majestic Casual

Dlouho očekávaná deska pražského producenta Ondřeje Holého nazvaná These Semi Feelings, They Are Everywhere je konečně venku a my se jí pochopitelně věnujeme v rubrice deska týdne. K singlu Driving A Car While Listening To Bill Burr’s Podcast, který jsme do rotace nasadili už v září, teď ještě přidáváme druhý track. Stay Clothed Though je stejně vřelá a propracovaná skladba jako všechny ostatní, na rozdíl od zbytku desky v ní ale slyšíme i rap. O ten se postaral C.Monts.

Sinkane – U'Huh
Credits: Ahmed Abdullahi Gallab
Label: City Slang

03205273.jpeg

Sinkane je v Lonýdně narozený a v USA usazený hudebník sudánského původu a jeho hudba spletitým etnickým kořenům zcela odpovídá. Se svou kapelou míchá funk, krautrock, afrobeat a shoegaze do osobitého žánrového spletence. Příští rok v únoru vydává u labelu City Slang své šesté studiové album nazvané Life & Livin' It, které propaguje prvním singlem U'Huh. K bláznivé afrofunkové párty ze singlu se hodí i patřičně barevný videoklip.

A Tribe Called Quest – We the People
Credits: Ali Shaheed Muhammad, Kamaal Ibn John Fareed, Jarobi White, Malik Izaak Taylor
Label: Epic/SME

Po osmnácti letech se v polovině listopadu nečekaně vrátily hiphopové legendy A Tribe Called Quest, a o to příjemnější je to návrat. Vydání dvojalba We got it from Here... Thank You 4 Your service se už ale nedočkal zakládající člen Phife Dawg, který letos na jaře podlehl na následky komplikací spojených s cukrovkou. Na albu hostují Kanye West, Busta Rhymes nebo Kendrick Lamar, v klipovém singlu We the People si ale původní kvarteto vystačilo samo.

Fred Thomas – Echolocation
Credits: Fred Thomas
Label: Polyvinyl

Americký hudebník Fred Thomas si získal ostruhy jako člen kultovní indie-popové kapely Saturday Looks Good To Me. Kromě jejich desek má ale na kontě i několik sólovek, na kterých propojuje svůj písničkářský talent s elektronickými beaty. Novinka Charger vyjde na konci ledna příštího roku a o propagaci se stará skladba Echolocation. Thomas album natáčel s producentem Drew Vandenbergem (Of Montreal, Drive-By Truckers).

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio