NOVINKY: Shabazz Palaces, Hissing Fauna, Honeyblood a další medojedi

8. červenec 2014
Factory Radia Wave

V další várce novinek na Radiu Wave zavzpomínáme na Tomáše Holého společně s kapelou Child Actor, norský zpívající právník Sondre Lerche nám řekne, co je to Bad Law, a zpěvačka Lowell se svěří se svou láskou k penězům. Kromě čistě materialistických skladeb nás ale čeká i něco duchovní potravy v podání afrofuturistů Shabazz Palaces nebo bubeníka Tonyho Allena, který si ke spolupráci opět přizval Damona Albarna.

Child Actor – Against The Night
Credits: Natalie Plaza, Max Heath
Label: Fake Four Inc.
Manželský pár Natalie Plaza (zpěvačka) a Max Heath (producent) jsou dalším příspěvkem do současné elektropopové vlny, jak ale dokazuje jejich singl Against The Night, přívlastek tuctový k nim rozhodně nesedí. Píseň ohlašuje jejich nové album Never Die, které vyjde na konci léta. Child Actor s ním navážou na debut Victory z roku 2012, tehdy ale ještě v projektu zpívala Sedgie Ogilvy.

Lucy Rose – Cover Up
Credits: Lucy Rose Parton
Label: Columbia Records
Anglická písničkářka Lucy Rose debutovala před dvěma lety albem Like I Used To, které se protlačilo i do britské Top 20. Na druhém albu prý intenzivně pracuje, ale vyjde až příští rok. Nedočkavcům posílá Lucy Rose internetový singl Cover Up, který ohlašuje třeba to, že zpěvačka se v pauze více přiblížila k elektronice, aniž by ale ztratila svoje osobité kouzlo. Skladba je dostupná k volnému stažení z jejího Soundcloudu a propaguje její letní festivalovou šňůru, na kterou naváže na podzim britské turné s 26 zastávkami.

Hissing Fauna – Bad Kissingen
Credits: Jakub Mareš, Jan Stejskal, Jan Koudela, Jiří Kaňa
Label: self-released
Po jarním kazetovém splitu s Bugman (z něhož v éteru Wavu můžete slyšet skladbu Bet on the Better) se pražské kvarteto Hissing Fauna konečně dostává i k regulérnímu albovému debutu, který vyšel na konci června pod jménem kapely. Sami nemají moc rádi, když jsou zařazováni do škatulky indie rock, a raději doporučují termíny jako power pop nebo post-punk, na albu je rozhodně patrné ovlivnění ikonickými devadesátkovými kapelami, jako jsou Pavement nebo Dinosaur Jr. Z desky si zařazujeme hned úvodní skladbu Bad Kissingen.

Shabazz Palaces – Dawn in Luxor
Credits: Ishmael Butler, Tendai Maraire
Label: Sub Pop
V říjnu uplynou už tři roky od návštěvy amerických hiphopových experimentátorů Shabazz Palaces na Radio Wave Stimul Festivalu. Mozek kapely Ishmael Butler alias Palaceer Lazaro s pokračováním fantastického debutu Black Up ale příliš nespěchal a fanoušci se ho dočkají teprve na konci července. Nese jméno Lese Majesty a projekt svoje koncepční album o sedmi větách v premiéře zahrál v dubnu ve futuristických prostorách seattleského Pacifického centra vědy. My si z alba zahrajeme skladbu Dawn In Luxor, která čerstvý počin kosmických hiphoperů otevírá.

Tony Allen – Go Back (feat. Damon Albarn)
Credits: Tony Oladipo Allen, Damon Albarn
Label: Jazz Village
Damon Albarn už letos redakci Radia Wave zboural svým skvělým debutovým albem Everyday Robots, ze kterého si pravidelně hrajeme skladbu Heavy Seas of Love. Zahálka ale nepatří mezi Albarnovy oblíbené činnosti, a proto si už pár týdnů po zmíněné skladbě nasazujeme další věc s jeho andělským vokálem – tentokrát jde o ukázku ze sólové desky Film of Life legendárního nigerijského bubeníka Tonyho Allena, se kterým Albarn v minulosti už několikrát spolupracoval. Skladba Go Back je samozřejmě postavená především na důmyslných perkusích, nechybí ale ani klávesy nebo dechy. Dáváme jedna.

Sondre Lerche – Bad Law
Credits: Sondre Lerche Vaular
Label: Mona
Norský zpěvák Sondre Lerche bývá často jedním dechem zmiňován třeba se švédským kolegou Jensem Lekmanem, jeho aktuální skladba Bad Law, která pochází z chystané desky Please, jej ale v hitovosti spolehlivě předstihuje. Kromě klasických skandinávských melodických háčků procpal Sondre do své skladby i disco tleskání a divoké nájezdy elektrických kytar, které ale vždy nakonec uvolní místo chytlavému refrénu. Stoprocentní letní hitovka tzv. na první dobrou. Album Please vyjde na podzim prostřednictvím labelu Mona.

03161110.jpeg

Invader Girl – Starting Fires (MS MR Remix)
Credits: Invader Girl, Lizzy Plapinger, Max Hershenow
Label: RCA Records
Startující londýnská zpěvačka Invader Girl se před časem uvedla debutovým trackem Starting Fires, my si ale do rotace Radia Wave nasazujeme tuhle skladbu v remixu od dua MS MR. Invader Girl svým intenzivním projevem hned na první poslech připomene třeba aktuální držitelku Desky týdne na Radiu Wave Siu nebo zpěvačku Tove Lo, v jejím projevu ale zůstává i dost prostoru na osobitost. Určitě budeme sledovat, jak bude londýnská invaze na trochu přeplněnou elektropopovou scénu pokračovat, a zatím se rádi spokojíme s výbušným trackem Starting Fires.

Lowell – I Love You Money
Credits: Elizabeth Lowell Boland
Label: Arts & Crafts
Od kanadské zpěvačky Lowell si v playlistu Radia Wave pravidelně hrajeme chytlavou skladbu Cloud 69 a do rotace tento týden přidáváme další hitovku – materialistická hymna I Love You Money propaguje debutovou desku We Loved Her Dearly, která na labelu Arts & Crafts vyjde v září. Roztomile upřímný track I Love You Money se do paměti zařezává především silným refrénem, ve kterém Lowell rezignuje na jakýkoliv text a jenom neodolatelně houká jako na správném večírku.

Circa Waves – Young Chasers
Credits: Kieran Shudall, Joe Falconer
Label: self-released
Liverpool je sice pobřežní město, surfařů v něm ale moc nenajdete – místní kapele Circa Waves to ale vůbec nebrání v produkování energií nakompresovaného surf punku, který stojí na výrazných akordech a euforické rytmice. Rozjetou skladbu Young Chasers prý kapela ráno napsala, odpoledne natočila a večer vyhodila na svůj Soundcloud a podle toho výsledek zní – žádné velké přemýšlení, ale rychlý a úderný kytarový hit.

Honeyblood – Super Rat
Credits: Stina Tweeddale, Shona McVicar
Label: Fat Cat Records
Dívčí skotské duo Honeyblood by se po vydání chystané debutové desky mohlo stát jedním z největších objevů kytarové scény letoška – soudíme tak alespoň podle výrazného singlu Super Rat, který spojuje nekompromisně nenávistný text s pomalou rytmikou a výjimečným zpěvem. Kapela rozkročená mezi zvukem PJ Harvey, Best Coast a Haim vydá zmíněný debut 15. července na labelu Fat Cat.

autoři: Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio