NOVINKY: Shamir, Palma Violets, MNDR, Lanugo, Upset a jiná znepokojení

7. duben 2015
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách budeme spolu s dívčí superskupinou Upset zírat do skleněného stropu, s novozélandskou shoegazeovou pěticí Shunkan si přeříkáme nějaká ta japonská jména a díky dryáčnickým Palma Violets dojde i na „anglický jazyk“. Dřív než to mladík Shamir celé odvolá a Lanugo na nás vezmou nůžky, vezměme si k srdci pokyn skotských Franz Ferdinand, kteří se spolčili s legendárními art rockery Sparks: piss off!

Shunkan – Our Names
Credits: Marina Sakimoto, Joseph Boath, Sonny Heremia, Shanon Davis, R. Jensen
Label: Art Is Hard
Proč se novozélandská shoegazeová kapela jmenuje podle japonského výrazu pro okamžik? V případě skupiny Shunkan je tím důvodem frontwoman japonského původu Marina Sakimoto, která na Nový Zéland utekla před iritujícím shonem rodného Los Angeles, ovšem asijský kontinent ― odkud pochází její otec ― pravidelně navštěvuje. Po úspěšném loňském debutovém EPčku Honey, Milk and Blood (a několika Marininých sólových elektronických releasech) si nyní pětice Shunkan hlasitě říká o pozornost energickým singlem Our Names.

FFS – Piss Off
Credits: Alex Kapranos, Nick McCarthy, Bob Hardy, Paul Thomson, Ron Mael, Russell Mael
Label: Domino
Přestože se o tom v kuloárech šuškalo už od loňského února, teprve před měsícem jsme se oficiálně dozvěděli o nečekaném spojení skotských indie rockerů Franz Ferdinand a losangeleské glam-rockové kapely Sparks (existující nepřetržitě od roku 1971): výsledná šestičlenná formace se jmenuje jednoduše FFS a svůj eponymní debut vypustí do světa 9. června skrze label Domino. Nervní první singl s úderným titulem Piss Off, který celé album uzavírá, upozaďuje pro Franz Ferdinand typické zasekávané kytary ve prospěch rozverného klavíru a teatrálních týmových vokálů.

03355370.jpeg

MNDR – Lock and Load ft. Killer Mike
Credits: Amanda Warner, Michael Render
Label: Rockstar Games / Mass Appeal Records
Páté pokračování populární herní série Grand Theft Auto už vyšlo před rokem a půl, kdo si chce ale projížďky po Los Santos ozvláštnit, dostane šanci s novým soundtrackem. Jak název kolekce The Alchemist and Oh No Present: Welcome to Los Santos prozrazuje, postarali se o něj dva hiphopoví beatmakeři, žánrový rozptyl ale bude podstatně širší. Novou hudbu pro GTA dodali Earl Sweatshirt, Little Dragon, Freddie Gibbs, Tunde Adebimpe z TV on the Radio nebo Samuel T. Herring z Future Islands. Svou invencí přispěla i losangeleská producentka MNDR, která se ve výživné singlové ochutnávce Lock and Load potkává s atlantským rapperem Killer Mikem z Run The Jewels. Celá kolekce oficiálně vychází 21. dubna.

Lisa Alma – Fine
Credits: Lisa Alma, Lasse Lyngbo
Label: Dumont Dumont
O dánské zpěvačce jménem Lisa Alma se říká, že je spíš básnířkou než klasickou pop star ― při poslechu její hudby se ale zdá, že se v ní obě polohy vzácně kloubí. Posoudit to můžete sami díky singlu Fine, jenž pochází z jejího nového alba Sweater, které spatří světlo světa 21. dubna. My si delikátní R&B pop této skladby nicméně nenasazujeme v aktuální studiové podobě, nýbrž v trochu starší verzi, kterou produkoval Lasse Lyngbo.

Elbe – Don’t leave me lonely
Credits: Andrej Sinu
Label: self-released
Elbe je hiphopový beatmaker ze severočeského Mostu (ročník 1995!), který podle vlastních slov „miluje klasickou hudbu, dobrý pití a čistý rozum“. První singl z chystané série Let’s make the beat vydal v únoru a my si z něho vybíráme povedenou skladbu Don’t leave me lonely. Elbe v ní sampluje hit neworleanského zpěváka ze 70. let jménem King Floyd a pro fanoušky na YouTube zveřejnil i video, na němž track vyrábí.

Palma Violets – English Tongue
Credits: Samuel Thomas Fryer, Alexander Jesson, Jeffrey Peter Mayhew, William Martin Doyle
Label: Rough Trade
Debut s názvem 180 britské čtveřice Palma Violets vzbudil před dvěma lety (nejen) mezi ostrovními publicisty vlnu nefalšované extáze. O to napjatěji se čeká na jejich druhou desku Danger In The Club, jejíž vydání se už nebezpečně blíží (4. května na Rough Trade). Soudě dle chytlavého, retro klávesami a euforickým halekavým sborem protkaného singlu English Tongue není valný důvod k obavám: garážový rock Palma Violets teď bude zejména v londýnských pubech populárnější než kdy dřív.

Upset – Glass Ceiling
Credits: Ali Koehler, Patty Schemel, Jenn Prince
Label: Lauren Records
Losangeleská „superskupina“ Upset, složená mj. z členek kapel Vivian Girls, Best Coast nebo Hole, obratně kříží hořkosladkou pop-punkovou estetiku s duchem alternativního rocku 90. let minulého století. Na svůj dva roky starý debut She’s Gone teď Ali Koehler a spol. navazují osmiskladbovým, lakonicky pojmenovaným EPčkem ’76, z něhož pro vás vybíráme melodický, grungeovou tradicí poučený skvost Glass Ceiling.

Shamir – Call It Off
Credits: Shamir Bailey
Label: XL
Dvacetiletá nastupující hvězda tanečního popu a jeden z představitelů pestré queer rapové vlny ― lasvegaský zpěvák a skladatel Shamir ― ohlašuje po loňském, vřele přijatém EPčku Northtown svůj dlouhohrající debut Ratchet. Z alba, které vyjde 18. května u XL Recordings, Shamir aktuálně vypouští disko-popovou pumu v podobě tracku Call It Off. Vaší pozornosti ovšem doporučujeme i bláznivý „muppetí“ klip, který je naším Videem týdne.

Ages – I Want It ft. Laura Goméz
Credits: Roland Bindreiter, Jürgen Oman, Markus Reindl, Laura Goméz
Label: Etage Noir Special
Rakouskou elektronickou hudbu si na Radiu Wave moc často nehrajeme, tentokrát ale ve Factory zavítáme do země našich jižních sousedů s projektem Ages a jejich novým singlem I Want It. Hudebníci z hornorakouského Lince fungovali deset let pod jménem A. G. Trio a stihli vydat několik singlů i album Action ― loni v prosinci se nicméně přejmenovali na Ages. Po comebackovém tracku Return je I Want It s hostující Laurou Goméz druhou oficiální skladbou (staro)nového projektu.

Lanugo – Nůžky
Credits: Markéta Foukalová, Viliam Béreš, Mirek Šmilauer, Rastislav Uhrík, Martin Kopřiva, Martin Novák
Label: Lanugo
Pražský sextet Lanugo vydal loni na podzim své třetí album nazvané 2014 a letos se deska dočká i tzv. vinylové edice. Kapela ji pokřtí 29. dubna v NoD Roxy a kromě materiálu z loňské studiové nahrávky bude dvojvinyl označený letopočtem 2015 obsahovat i nové písničky. Jednu z nich ― melodramatickou skladbu Nůžky ― posíláme do naší rotace.

autoři: Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio