NOVINKY: Sleater-Kinney, Panda Bear, Ghostface, Gagarin a další duchové

29. říjen 2014
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách Radia Wave se energicky pohřbívají přátelé, tříští sklo a prší kulky. Slovenští Bad Karma Boy u toho splavují Dunaj, zatímco mladičká britská hvězda Shannon Saunders dává přednost drobným hloupostem. A mimochodem: Billy Corgan na podzim doporučuje béžovou.

Panda Bear – Mr Noah
Credits: Noah Lennox
Label: Domino
Noah Lennox – člen nevyzpytatelných Animal Collective vystupující pod pseudonymem Panda Bear – 13. ledna naváže na své předchozí úspěšné opusy Person Pitch (2007) a Tomboy (2011) svou pátou sólovou deskou Panda Bear Meets The Grim Reaper. Aktuálně z ní vypouští první singl Mr Noah a stejnojmenné EPčko s třemi dalšími tracky. Skladba, v níž si můžeme požitkářsky vychutnat mnoho z Lennoxových sonických trademarků (repetitivní vyrážené slabiky v synťákovém oparu, text plný volných asociací), je jeho další triumfální lekcí psychedelického popu.

Sleater-Kinney – Bury Our Friends
Credits: Corin Tucker, Carrie Brownstein, Janet Weiss
Label: Sub Pop
Fanoušci dámské trojice Sleater-Kinney, neodmyslitelně spojené s femi-punkovým hnutím Riot Grrrls 90. let, mají od minulého týdne důvod k jásotu. Spolu se speciální vinylovou reedicí všech jejich sedmi alb nazvanou Start Together totiž kromě výborného nového singlu Bury Our Friends prosákla i informace o comebacku kapely a její nové desce. Trio ohlásilo vydání novinky No Cities To Love na 20. ledna, a po něm bude následovat i americké a evropské turné. V dynamickém tracku Bury Our Friends, který míří do našeho vysílání, hostuje herečka a zpěvačka Miranda July, někdejší kolegyně Sleater-Kinney z labelu Kill Rock Star.

Ghostface Killah & Badbadnotgood – Gunshowers ft. Elzhi
Credits: Dennis Coles, Matthew A. Tavares, Chester Hansen, Alexander Sowinski
Label: Lex
Torontské trio Badbadnotgood se proslavilo jazzovými předělávkami hiphopových hitů, pomalu už ale proniká i do rapového vesmíru. Hráli na loňských deskách Earla Sweatshirta a Dannyho Browna a novým milníkem jejich kariéry bude společné album s legendou šaolinského rapu, kterou není nikdo menší než Ghostface Killah. Deska se bude jmenovat Sour Soul a vyjde v polovině února příštího roku. První ochutnávkou je skladba Gunshowers, v níž se objevuje také detroitský rapper Elzhi.

Bad Karma Boy – Dunaj
Credits: Juraj Marikovič, Adela Tihláriková, Peter Hrabě
Label: Slnko Records
Své druhé studiové album přichystala bratislavská indie-rocková skupina Bad Karma Boy. Vychází na konci října na Slnko Records a jmenuje se Údolia a kopce. Frontman tria Juraj Marikovič (dříve známý také jako kytarista skupiny Para) mluví o desce jako o svém nejucelenějším projektu. Deska zatím sbírá nejen pozitivní recenze, ale i vysokou poslechovost v předpremiéře na Deezeru. Bad Karma Boy, od nichž znáte z našeho playlistu starší hitovku Solitér, album pokřtí 30. října v bratislavském KC Dunaj.

The Seshen – Unravel
Credits: Lalin St. Juste, Akasha Orr, Aki Ehara, Chris Thalmann, Mahesh Rao, Mirza Kopelman, Kumar Butler
Label: Tru Thoughts
Psychedelický soul s příchutí elektroniky a hip hopu – tak by se dala stručně popsat hudba sanfranciského septeta The Seshen, které se po delší pauze vrací s novým singlem Unravel. Chytlavá skladba, jíž vévodí hlas zpěvačky Lalin St. Juste, ohlašuje jejich říjnové EP, které vychází na značce Tru Thoughts.

Rome Fortune – One Time For
Credits: Rome Fortune, Kieran Hebden
Label: self-released
Atlantský rapový objev Rome Fortune se hlásí o slovo novou mixtape Small VVorld, kterou rozhodně potvrzuje svoji pozici nadějného nováčka, od něhož se čekají velké věci. Na kolekci hostuje jeho atlantský kolega ILoveMakonnen, producenti Bassnectar a Blood Diamonds a také – možná trochu překvapivě – anglický elektronický mág Kieran Hebden alias Four Tet. Že Hebden kromě náladové elektroniky dokáže vytesat i skvělý hiphopový beat, ukazuje ve skladbě One Time For zařazené na Small VVorld jako bonus.

03238598.jpeg

The Smashing Pumpkins – Being Beige
Credits: Billy Corgan, Jeff Schroeder
Label: Martha's Music/BMG
Ještě do konce roku by mělo spatřit světlo světa nové album The Smashing Pumpkins Monuments to an Elegy, které bude součástí třídílného cyklu Teargarden by Kaleidyscope (jeho první část Oceania, z níž si hrajeme elegický track Pale Horse, se před dvěma lety setkala s nečekaně pozitivním ohlasem). První ukázkou z novinky, na níž bubnuje Tommy Lee z Mötley Crüe, je emotivní skladba Being Beige.

Shannon Saunders – Silly Little Things
Credits: Shannon Rebecca Saunders
Label: Yup!/Caroline
Britskou zpěvačku Shannon Saunders jsme vám ve Factory představovali už v srpnu prostřednictvím výtečného debutového singlu Sheets. Dvacetiletá skladatelka, která dobyla blogosféru svými covery i originálnímu songy, jež v posledních letech pravidelně zveřejňovala na svém (nyní již masivně navštěvovaném) YouTube kanálu, aktuálně boduje s novou skladbou Silly Little Things. Podvratný pop s orientálními motivy a autorčiným excelentním vokálem zlehka připomene delikátnější chvíle M.I.A. nebo Marie Minervy.

Twerps – Back To You
Credits: Martin Frawley, Alex Macfarlane, Julia Macfarlane
Label: Chapter/Merge
Pouhé dva měsíce uběhly od vydání EPčka Underlay, jímž australští indie-rockeři Twerps navázali na svůj tři roky starý bezejmenný debut, a už jsou tu s novým trackem ohlašujícím druhou dlouhohrající desku Range Anxiety. Pilotním singlem z alba, které už zaštítil významný label Merge, je sympaticky žoviální (v textu ovšem značně deziluzivní) skladba Back To You.

03238597.jpeg

Gagarin – Sklo
Credits: Radim Jurdič, Lukáš Ferenc, Roman Petrák
Label: Pure Heart Records
V červenci patřili k nejpříjemnějším představením festivalu Creepy Teepee a v srpnu stihli natočit své nové EPčko; s ním snad už brzy navážou pražsko-havířovští Gagarin na své dva roky staré minialbum Love. Šestipísňový počin, který vyjde na značce Pure Heart Records digitálně (a také v podobě šedesáti šesti CD-R), propaguje singl Sklo, který – jak je u Gagarin zvykem – kombinuje screamo vokály s hutným electro-punkovým nářezem.

Spustit audio