NOVINKY: Slowdive, Wiley, The xx, Migos, Rest In Haste a další dezerty

18. leden 2017
Factory Radia Wave

Další várka novinek bude ve znamení velkého návratu shoegazeových legend Slowdive, dalšího singlu z naší desky týdne od The xx nebo smrtícího grimeu od kmotra žánru Wileyho. Česká scéna je tentokrát zastoupená bezmála pouštním stoner rockem v podání kapely Rest In Haste a nemůžeme samozřejmě opomenout ani momentální americkou hitparádovou jedničku Migos. Život je nádhernej.

Slowdive – Star Roving
Credits: Nick Chaplin, Rachel Goswell, Neil Halstead, Christian Savill, Simon Scott
Label: Dead Oceans
Legendární shoegazeová kapela Slowdive se připojila k jejím žánrovým kolegům My Bloody Valentine nebo Jesus And Mary Chain a ohlásila comeback – koncertuje už od roku 2014 a teď se rozhodla vydat i desku. Nové album by mělo vyjít už letos a my do rotace nasazujeme první singl Star Roving, který už jsme si minulý týden hráli ve vysílání v české premiéře.

The xx – Say Something Loving
Credits: Romy Madley Croft, Oliver Sim, Jamie Smith
Label: Young Turks
The xx patří v České republice k nejpopulárnějším kapelám a dokázali to třeba na konci loňského listopadu, kdy zahráli v pražském Foru Karlín. Teď mají fanoušci další důvod k radosti – kapela po pěti letech vydala svoji třetí řadovku. Album I See You, které je oproti předchozím deskám o něco optimističtější a odlehčenější, je naší deskou týdne, takže sledujte recenze. Poslechnout si k tomu můžete track Say Something Loving.

SZA – Drew Barrymore
Credits: Solána Rowe
Label: Top Dawg
Americká neosoulová zpěvačka SZA si nedávno na Twitteru stěžovala na to, jak s ní zachází její label Top Dawg. Spolupracovnice Kendricka Lamara nebo Schoolboye Q se ale se svým chlebodárcem nejspíše už usmířila, protože aktuálně ohlásila svoji debutovou dlouhrající desku CTRL. Propaguje ji povedený singl Drew Barrymore, a jak název napovídá, píseň je věnovaná americké herečce, která zářila v devadesátých letech.

Wiley – Can’t Go Wrong
Credits: Richard Kylea Cowie, Jeremiah Valentino Ntéh
Label: self-released
Grimeová legenda Wiley s vydáním své údajně úplně poslední desky dlouho otálel. Jak to ale nakonec vypadá, asi jen čekal na pátek třináctého, kdy se novinka Godfather konečně zjevila. Čekání se ale vyplatilo, jedenáctá položka jeho diskografie je dost možná i jeho nejlepší a ne náhodou na albu hostuje skoro kompletní grimeová špička. Singl Can’t Go Wrong, který v různých podobách putuje internetem už od loňského září, produkoval Darq E Freaker, jenž před třemi lety zahrál na narozeninách Radia Wave.

Rest In Haste – Don’t Play Dead
Credits: Jakub Doubrava, Radek Pavlovič, Electroslav Švelch, Honza Švelch, Vojta Tělupil
Label: https://restinhaste.bandcamp.com
Pražský stoner-rockový kvintet Rest In Haste se hlásí o slovo novým singlem Don’t Play Dead. Na mixu se podílel J Robbins z amerických emo klasiků Jawbox a pětice z Libně a Vysočan s trackem ohlašuje svoje nové EPčko. To vyjde v polovině dubna a dostanou ho předplatitelé časopisu Full Moon.

Clap Your Hands Say Yeah – Down (Is Where I Want To Be)
Credits: Alec Ounsworth
Label: CYHSY
Už je to víc než deset let, kdy se Clap Your Hands Say Yeah díky euforické recenzi na Pitchforku stali téměř přes noc hvězdami amerického indie rocku. Jejich debutová deska byla plná nakažlivých melodií a navíc se trefila do doby, kdy byl kytarový revival na vrcholu. Teď je na tom projekt vedený Alekem Ounsworthem trochu jinak – páté album The Tourist, které vyjde na konci února, bude o něco temnější a zamyšlenější. Soudíme tak alespoň podle vesele nazvaného singlu Down (Is Where I Want To Be). Ten je prý, stejně jako celé album, inspirovaný hlavně Nickem Cavem, Paulem Simonem a Tomem Waitsem. Slušná sbírka rockových velikánů.

Migos – T-Shirt
Credits: Quavo, Takeoff, Offset
Label: Quality Control Music Exclusively
Atlantská trapová scéna je definitivně epicentrem populární kultury – stejnojmenný seriál od Donalda Glovera nedávno zažil úspěch na Zlatých glóbech a rapový kolektiv Migos se momentálně vyhřívá na americkém hitparádovém čísle jedna se svým trackem Bad And Boujee, na kterém hostuje i Lil Uzi Vert. O Migos se ale momentálně mluví i kvůli singlu T-Shirt. Ten je doprovázený instant classic sněžným videoklipem. Chystané album Migos se bude jmenovat C U L T U R E a je to naprosto přesný název. Málokdo může dnes říct, že bez něj by současná hudba i popkultura vypadaly úplně jinak.

The Courtneys – Tour
Credits: Jen Twynn Payne, Sydney Koke, Courtney Loove
Label: Flying Nun Records
Kanadská indie rocková kapela The Courtneys, vedená frontwoman Courtney Loove, je první zahraniční skupinou, kterou mezi sebe přijal kultovní novozélandský nezávislý label Flying Nun Records. Druhý singl z kreativně nazvaného alba The Courtneys II, které vyjde v únoru, se jmenuje Tour a putuje přímo do naší rotace. Pro milovníky Best Coast, letních sportů a vychlazených nápojů povinnost i v zimě. Hodně.

Half Waif – Severed Logic
Credits: Nandi Rose Plunkett
Label: Cascine
Newyorský label Cascine je s přehledem jedním z nejdůležitějších labelů na poli sofistikovaného elektro popu. Stačí jenom nahlédnout do jejich rosteru, ve kterém najdeme kapely a projekty jako Korallreven, Lemonade nebo Yumi Zouma. Nejnovějším přírůstkem je zpěvačka Nandi Rose Plunkett, která pod jménem Half Waif aktuálně vydává delikátní singl Severed Logic. Ten pochází z chystaného EP Form/a a kromě zmíněných kapel evokuje jeho nenápadný taneční beat třeba i švédské jj.

03782589.jpeg

Laetitia Sadier Source Ensemble – Undying Love For Humanity
Credits: Laetitia Sadier
Label: Drag City
Zpěvačku, textařku a frontwoman kapely Stereolab Laetitiu Saider asi není třeba představovat. Desky jako Emperor Tomato Ketchup nebo Mars Audiac Quintet, na kterých Stereolab dokonale spojili kraut rock, post-rock, ostřejší kytary, samplování a bubble gum pop do dříve neslyšeného koktejlu, patří k nejoceňovanějších nahrávkám posledních dvaceti let. Sadier je ale činná i osm let poté, co Stereolab vyhlásili pauzu. Na labelu Drag City vydala trojici sólovek a u stejné značky teď chystá desku pod hlavičkou nového projektu Laetitia Sadier Source Ensemble. První singl Undying Love For Humanity ze všeho nejvíc připomíná právě klasické album Stereolab Emperor Tomato Ketchup. Celá deska vyjde na konci března.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio