NOVINKY: Small Black, Public Enemy, Kill J, Ibeyi, Gun Outfit & další zbraně

5. srpen 2015
Factory Radia Wave

V prvních srpnových novinkách Radia Wave na vás čeká lekce indie-popové sémantiky od The Mynabirds, zaprášená kalifornská projížďka s Gun Outfit i kritika sexismu v hudebním průmyslu od tajemného dánského dua Kill J. Give Peace A Damn!

Small Black – Boys Life
Credits: Josh Kolenik, Ryan Heyner, Juan Pieczanski, Jeff Curtin
Label: Jagjaguwar
Brooklynská indie-popová čtveřice Small Black chystá na 16. října vydání své třetí desky Best Blues, která bude pojednávat o „specifické ztrátě drahých lidí v našem životě, ale také o ztrátě vzpomínek a obtížném boji za jejich uchování“. Z desetiskladbového alba, jež mixoval Nicolas Vernhes (Deerhunter, The War on Drugs), si do playlistu vybíráme zasněný synthpopový singl Boys Life, který patří k tomu nejlepšímu, co tato (stále poněkud nedoceněná) kapela dosud napsala.

Kill J – Propaganda
Credits: Kill J
Label: self-released
Enigmatické dánské duo Kill J reprezentuje temnější, špinavější a angažovanější odnož současného skandinávského popu. Skladby kodaňské dvojice – kombinující silná sdělení, futuristickou popovou produkci a sladký ženský vokál – se v posledním roce staly senzací blogosféry a nejinak tomu je i v případě narkotického tracku Propaganda. Singl popisující osobní zkušenost s odpudivým sexistickým přístupem v rámci hudebního byznysu místy nezapře vlivy Bollywoodu a trip hopu.

Carly Rae Jepsen – Warm Blood
Credits: Rostam Batmanglij, Tino Zolfo, Joe Cruz, Carly Rae Jepsen
Label: 604/School Boy/Interscope
Ze škatulky hvězdy jednoho hitu se pokouší utéct kanadská zpěvačka Carly Rae Jepsen, a také proto své třetí studiové album Emotion pojala velmi ambiciózně. Zpěvačce, kterou proslavil šlágr Call Me Maybe, s natáčením nové desky pomáhal zástup producentů a autorů, mezi nimiž figurují i Ariel Rechtshaid, Devonté Hynes (aka Blood Orange) nebo Rostam Batmanglij z Vampire Weekend. Právě poslední jmenovaný je podepsaný pod synthpopovou baladou Warm Blood, třetím singlem z desky. Album Emotion oficiálně vychází 21. srpna (vyjma Japonska, kde je v prodeji už od konce června a dle očekávání boduje v tamní Top 10).

Gun Outfit – Gotta Wanna
Credits: Caroline Keith, Dylan Sharp
Label: Paradise of Bachelors
Carrie Keith a Dylan Sharp alias pop-punkové duo Gun Outfit se z americké Olympie ve státě Washington přesunulo do Los Angeles, aby tam natočilo své čtvrté album Dream All Over, který vyjde 16. října na labelu Paradise of Bachelors. Prvním singlem ze zvukově opět o něco jemnější desky je prašný nostalgický rock skladby Gotta Wanna, který dokonale naplňuje ambici být soundtrackem k jízdě autem po slunné Kalifornii.

Public Enemy – Give Peace A Damn
Credits: Carlton Douglas Ridenhour, Gary Rinaldo
Label: Spitdigital
Hiphopové legendy Public Enemy vydaly v polovině července své třinácté studiové album Man Plans God Laughs. Chuck D a Flavor Flav se znovu spojili s producentem Gary G-Wizem, který je podepsaný pod více než desítkou desek kapely. S ním si také Public Enemy zažili před třemi lety nečekaný žebříčkový úspěch, když skladba Harder Than You Think vystřelila do britské Top 5 (díky využití singlu coby znělky pro televizní přenosy z londýnské paralympiády). Tracky z nové desky na tento sound navazují, čehož důkazem je i povedená skladba Give Peace A Damn.

02178865.jpeg

Buy Her Sugar – Waiting
Credits: Anna Óváry, Martin Polák, Tibor Feledi
Label: self-released
Projekt Buy Her Sugar tvoří trojice hudebníků, která se poprvé potkala teprve před rokem v jedné bratislavské zkušebně. Znali se už předtím, ale jejich hudební cesty se protnuly až v Buy Her Sugar. Písně kapely obvykle začínají u kytary Anny Óvárové, do finální elektrofolkové podoby je pak dotahují Martin Polák a Tibor Feledi. Trio má za sebou několik singlů a skladba Waiting právem výrazně bodovala v „československé“ hitparádě Radia_FM nazvané Osmička.

Ibeyi – Exhibit Diaz
Credits: Lisa-Kaindé Díaz, Naomi Díaz
Label: XL Recordings
Francouzsko-kubánská dvojice Ibeyi, kterou tvoří sestry Lisa-Kaindé a Naomi Díazovy, vydala v únoru svůj bezejmenný debut, jenž byl ladnou kombinací elektroniky, alternativního r’n’b, hip hopu a tradiční yorubské hudby. Po minimalistickém singlu River, který jsme si nasazovali přesně před rokem, vám teď nabízíme jejich novou skladbu Exhibit Diaz, která je reinterpretací písně Better In Tune With The Infinite od amerického rappera Jay Electronica, v níž zazní i samply skladatele Ryuichiho Sakamota.

Kwabs – Look Over Your Shoulder
Credits: Kwabena Sarkodee Adjepong, Christopher Taylor
Label: Atlantic
Po triu EPček se britský elektronický písničkář Kwabs konečně dopracoval k regulérnímu debutu. Bude jím na polovinu září naplánované album Love + War, které nicméně nabídne i některé starší skladby. Aktuální singl Look Over Your Shoulder tak je celkově už čtvrtým zveřejněným trackem z desky, rozhodně by ale neměl zapadnout. Produkoval ho ve Vídni usazený anglický producent SOHN (Banks, Rhye, Lana Del Rey) a shrnuje všechny dosavadní přednosti Kwabsovy kariéry – výrazný vokál i smysl pro velké popové refrény.

The Mynabirds – Semantics
Credits: Laura Burhenn, Tom Hnatow, Tyler Odom, Patrick Damphier, Nicole Childrey, Rebecca Marie Miller
Label: Saddle Creek
Tento pátek (7. srpna) vychází americké kapele The Mynabirds, v jejímž čele stojí talentovaná písničkářka a výhradní autorka hudby i textů Laura Burhenn, její třetí album Lovers Know. Takřka souběžně s ním se objevil i „kerouacovský“ singl Wildfire, my ale z desky – slyšitelně inspirované tvorbou Kate Bush a Jesus and Mary Chain – do rotace posíláme indie-popovou hymnu Semantics.

Spustit audio