NOVINKY: St. Vincent, Burial, Fallgrapp, Action Bronson a další špekouni

28. leden 2015
Factory Radia Wave

V další sadě hudebních novinek na Radiu Wave rozhodně nechybí velká jména. St. Vincent se rozhodla oprášit svoji loňskou desku a vydat ji v reedici s bonusovými skladbami. Burial (jako vždy) bez předchozího varování vypustil nový singl a je to jedna. Apoštol rapové tlustoty Action Bronson se konečně chystá vydat debutovou desku a singl Actin Crazy rozhodně stojí za to. Od východních sousedů nám v novinkách přistála skladba od Fallgrapp, z domácího chovu přidáváme další track z chystané desky Kyklos Galaktikos. A těch lalala bude.

Action Bronson – Actin Crazy
Credits: Arian Asllani, Noah Shebib, Sidney Brown
Label: Warner Bros. Records / Vice Records
Na konci března se dočkají všichni fanoušci amerického rappera Actiona Bronsona. Newyorský tlouštík ve svých 31 letech konečně vypustí svůj dlouho očekávaný debut na velké značce nazvaný Mr. Wonderful. Po psychedelické jízdě Easy Rider aktuálně album propaguje druhý singl Actin Crazy, na kterém s ním spolupracoval třeba Noah 40 Shebib stojící za hity kanadské hvězdy Drakea. Actiona Bronsona čeká patrně velká sláva, doufejme, že nezanevře ani na svůj „vedlejší pracovní poměr“ videobloggera z YouTube, kde v seriálu Fuck, That's Delicious provádí zákoutími kulinářské scény v městech, kde koncertuje.

Until The Ribbon Breaks ft. Run The Jewels – Revolution Indifference
Credits: Peter Lawrie-Winfield, Elliot Wall, James Gordon
Label: Kobalt Label Services
Velšské trio Until The Ribbon Breaks existuje tři roky a míchá indierock a elektronické beaty a v jeho skladbách se neztratí třeba ani rappeři Homeboy Sandman či Run The Jewels. Hiphopové mlátičky El-P a Killer Mike hostují ve skladbě Revolution Indifference, která propaguje jejich debutové album nazvané A Lesson Unlearnt. Deska vydaná minulý týden obsahuje i materiál z jejich ceněných EPček A Taste Of Silver a Pressure.

Beat Spacek – Modern Streets
Credits: Steve Spacek
Label: Ninja Tune
Po sonických eskapádách v krajinách dubu pod hlavičkou projektu Africa HiTech (s Markem Pritchardem) se britský producent a zpěvák Steve Spacek vrací znovu na sólovou dráhu. 26. ledna vydá pod jménem Beat Spacek nové album Modern Streets a po singlu I Wanna Know desku propaguje titulní skladbou. Spacek prý desku stvořil výhradně s pomocí aplikací v přístrojích iPhone a iPad a hledá prý s ní cestu k budoucnosti Británie skrze hudební formy z její minulosti.

Kyklos Galaktikos – Tragédie I.
Credits: Jan Burian, Jaroslav Hrdlička, Michaela Švédová
Label: Polí5
Na 10. února je nachystaná velmi očekávaná novinka tria Kyklos Galaktikos nazvaná Mezi lovci mezer. Pražské experimentální hiphopové sdružení na ní navazuje na tři roky starý debut Osa dobra, na němž kombinovalo rap s neobvyklými elektronickými beaty. Po prvním singlu Nemehlo posílá kapela z desky druhou ochutnávku v podobě skladby Tragédie I.

03301839.jpeg

Fallgrapp – Orion ft. Laolu and Luky Kakao
Credits: Juraj Líška
Label: Gergaz
Slovenský producent Juraj Líška dal o sobě vloni výrazně vědět se svým projektem Fallgrapp díky albu Rieka, které se objevilo v mnoha výročních anketách o slovenskou nahrávku roku. Rok 2015 odstartuje Fallgrapp novinkovou skladbou Orion na kompilaci Beat Garden vol. 4 svého domovského labelu Gergaz. Ve skladbě hostuje baskytaristka Luky Kakao a zpívá britská zpěvačka Laolu. Zmíněná kompilace vyšla v neděli 25. ledna a jsou na ní ke slyšení i novinky třeba od Floexe nebo FVLCRVM.

Burial – Temple Sleeper
Credits: William Emmanuel Bevan
Label: Keysound
Každý nový singl z dílny londýnského producenta Buriala je velkou událostí a nejinak je to i s jeho aktuálním jednostranným bílým vinylem Temple Sleeper, který tentokrát nevyšel na Hyperdubu, ale u labelu Keysound. Burial na něm nepřestává tvarovat svůj současný zvuk, který má v roce 2015 o něco tanečnější podobu, než tomu bylo v minulosti. Nárůst BPM ale neznamená rezignaci na melancholickou atmosféru – ta je u Buriala všudypřítomná.

Turtle Giant – Golden Summer
Credits: Fredji Ritchie, António Conceição, Robert Ritchie
Label: self-released
Indierockové trio Turtle Giant sice pochází z Brazílie, v jejich zvuku ale slyšíme spíš ozvěny americké psychedelie, kterou v poslední době oživuje třeba kapela Real Estate. Prosluněný a lehce opocený singl s příznačným názvem Golden Summer, který pochází z chystaného alba Many Mansions (Part 1), si kromě zmíněné kytarové psychedelie pohrává třeba s estetikou surf-rocku – hlavní ale pořád zůstává chytlavá melodie, kterou tlačí dopředu zasněný vokál.

03301836.jpeg

Walla – 101
Credits: Jonathan Hoonch Kim, Moe Beats, Gabriel Rodrigues, Alessio Balsemin, Ian Charlie
Label: self-released
První zvuk, který člověka udeří při poslechu roztančené hitovky 101 losangeleské kapely Walla, je neuvěřitelně chytlavý bassový riff. Další ingredience se postupně přidávají – synťákové plochy v kombinaci s melodickými háčky připomínají zvuk skupin jako Passion Pit nebo The Big Pink a je nutno říct, že Walla nejsou o nic méně chytlaví. Skupina má za sebou zatím tři EP, na dlouhohrající desku zatím čekáme.

Hunny – Cry For Me
Credits: Hunny
Label: self-released
Kalifornská kytarovka Hunny se ve své hudbě nechává citelně inspirovat rozevlátým sedmdesátkovým zvukem, do výsledného koktejlu ale přidává i funkové kytarové riffy, hrátky s vrstvením vokálů a emočně intenzivní přednes, který připomene třeba Modest Mouse nebo Cymbals Eat Guitars. Aktuální singl skupiny, která je proslulá živelnými koncerty, se jmenuje Cry For Me a vznikl v produkci Douga Boehma (Tokyo Police Club, Girls).

Waxahatchee – Air
Credits: Katie Crutchfield
Label: Wichita Recordings
Indierocková písničkářka Katie Crutchfield, která vystupuje jako Waxahatchee, způsobila na scéně malý otřes v roce 2012, kdy vydala debutovou desku plnou silných melodií a grungem ovlivněného minimalistického zvuku. V současnosti chystá už svoji třetí desku a soudě podle prvního singlu Air se žádné velké změny bát nemusíme – Waxahatchee pořád disponuje hlasem, který se zaryje do paměti na první poslech, a pořád umí vystavět jednoduchou skladbu, která ale posluchače odzbrojí svou upřímností a intenzivními emocemi. Pokud bude celá deska tak silná jako singl Air, půjde o jednu z nejlepších kytarových nahrávek roku.

St. Vincent – Bad Believer
Credits: Annie Clark
Label: Loma Vista
Loňské eponymní album artrockové kytaristky, písničkářky a experimentátorky St. Vincent asi netřeba připomínat, jenom v málokterém přehledu nejlepších alb roku tahle povedená deska chyběla. Annie Clark sice ještě následovníka alba nechystá, rozhodla se ale, že desku znovu vydá v luxusní edici. Nemůžou tak samozřejmě chybět bonusové skladby – jedna z nich se jmenuje Bad Believer a St. Vincent na ní předvádí všechny svoje osvědčené triky. Slyšíme komplikované rytmy, unikátní zvuk její kytary, elektronické beaty a samozřejmě i velmi sebevědomý zpěv. Tahle skladba by do loňského alba bez problémů zapadla.

03301837.jpeg
autoři: Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio