NOVINKY: Sufjan Stevens, Kanye West, M.I.A., Puding pani Elvisovej a další sladkosti

10. březen 2015
Factory Radia Wave

Přetlak velkých jmen v dnešních novinkách ústí v regulérní šílenství: zpěvačka Py rozjíždí tanec duchů, australští Dick Diver plýtvají abecedou a z Pudingu pani Elvisovej tečou Prúdy Láv. Z klání o nejtajemnější sdělení tentokrát vychází vítězně (v silné konkurenci Sufjana Stevense a Kanyeho Westa) američtí Modest Mouse: země kráčí, s časem v krabici. Tak určitě.

Sufjan Stevens – All of Me Wants All of YouCredits: Sufjan StevensLabel: Asthmatic KittyJeden z nejlepších songwriterů současnosti Sufjan Stevens vydává poslední březnový den své nové album Carrie & Lowell, které je po pět let starém elektronickém opusu The Age of Adz Sufjanovým návratem k folkovým kořenům. Z introspektivní desky, jejíž název odkazuje na Stevensovu matku a nevlastního otce, už americký písničkář vydal singl No Shade in the Shadow of the Cross, my pro vás nicméně vybíráme jednu z vrcholných písní All of Me Wants All of You.

Chromatics – I Can Never Be Myself When You’re AroundCredits: Johnny Jewel, Ruth Radelet, Megan LouiseLabel: Italians Do It BetterPortlandská čtveřice Chromatics, v jejímž středu stojí producent Johnny Jewel, připravuje k vydání své nové album Dear Tommy, kterým by ráda navázala na své dosavadní úspěchy na poli depresivního elektronického hédonismu. Singl I Can Never Be Myself When You’re Around, který by skvěle zapadl do jejich slavného soundtracku k filmu Drive, je ambiciózním melodramatem na pomezí synthpopu a shoegazeu. V tracku, o jehož vokály se tradičně postarala Ruth Radelet, hostuje i její kolegyně ze spřáteleného projektu Desire ― Megan Louise.

Kanye West – All Day ft. Theophilus London, Allan Kingdom & Paul McCartneyCredits: Kanye West, Paul McCartney, Tyler Bryant, Kendrick Lamar, Karim Kharbouch, Ernest Brown, Cydel Young, Victor Mensah, Allan Kyariga, Mike Dean, Che Pope, Noah Goldstein, Allen Ritter, Mario Winans, Charles Njapa, Malik Yusef, Jones Patrick Reynolds, Rennard East, Noel EllisLabel: GOOD Music / Def Jam / Roc-A-FellaRelease nové desky Kanyeho Westa nazvané So Help Me God je na spadnutí a výjimečný chicagský producent a rapper ji údajně vydá bez předchozího upozornění. Po dvojici popových skladeb, které na albu nakonec možná ani nebudou, vytahuje West konečně trumf v podobě agresivního hiphopového tracku All Day. Pod skladbou, v níž zazní samply jamajského reggae i tureckého drum’n’bassu, je podepsáno přes dvacet autorů a jedenáct producentů – těsně před koncem písně navíc nonšalantně zahvízdá sám sir Paul McCartney. Snad jenom Kanye West dokáže z takového kreativního chaosu stvořit soudržný, strhující track.

00960661.jpeg

Modest Mouse – The Ground Walks, with Time in a BoxCredits: Isaac Brock, Jeremiah Green, Tom Peloso, Russell Higbee, Jim FairchildLabel: EpicUž 17. března se dočkáme šesté studiové desky od amerických indie rockerů Modest Mouse, kteří s ní otáleli dlouhých osm let. Z novinky už kapela vypustila do světa pětici singlů – ten první s názvem Lampshades on Fire ostatně znáte i z našeho vysílání. Tento týden do rotace posíláme track s enigmatickým titulem The Ground Walks, with Time in a Box, v němž frenetický frontman Isaac Brock dotahuje k dokonalosti především svou polohu vidláckého rappera v akutní mánii. Melodický rock napadený funkovým virem a ozdobený smyčcovými pizzicaty a jurodivou dechovou sekcí – to jsou Modest Mouse v roce 2015.

Py – GhostdanceCredits: Jade Pybus, Ross TonesLabel: TilehouseO talentované britské zpěvačce, skladatelce a vizuální umělkyni Jade Pybus, která si říká pouze Py, bylo poprvé více slyšet loni v létě díky skladbě Polyethers, jež jí vynesla srovnání s triphopovými klasiky Portishead i neosoulovými hvězdami jako Solange nebo Jessie Ware. Její aktuální singl Ghostdance – pocházející ze stejnojmenného EP, jež vyjde 30. března – je dokonalým průnikem devadesátkových R&B vokálů a ryze současného elektronického soundu s prvky industriálu. Celé minialbum totiž společně s Py v Paříži nahrával přední londýnský producent Throwing Snow, který se na konci ledna představil i v Praze v rámci festivalu Spectaculare.

Dick Diver – Waste The AlphabetCredits: Rupert Edwards, Alistair McKay, Steph Hughes, Al MontfortLabel: Chapter / Trouble in MindIndierocková čtveřice s pozoruhodným jménem Dick Diver léta patřila k dobře utajeným pokladům bohaté australské scény. Když ale jejich druhou desku Calendar Days vyhlásil např. britský The Guardian nejlepším australským albem roku 2013, dostala jejich kariéra nový impulz. Mezinárodní úspěch kapele bezpochyby přinese i aktuální třetí album Melbourne, Florida, z něhož pro vás vybíráme chytlavý singl Waste The Alphabet, který dává vzpomenout na prvotřídní kytarový pop jejich domovských hrdinů The Go-Betweens.

Tink – Ratchet CommandmentsCredits: Trinity Home, Tim MosleyLabel: EpicTeprve devatenáctiletá chicagská rapperka a zpěvačka Tink na sebe poutá pozornost už od svých sedmnácti, kdy ještě jako studentka střední školy vydala dvě povedené mixtapes. Dalším milníkem v její kariéře je aktuální hitový singl Ratchet Commandments produkovaný Timbalandem a vydaný na velké značce Epic. Od Trinity Home aka Tink se nepochybně dočkáme ještě velkých věcí.

03317839.jpeg

Doldrums – LoopsCredits: Airick WoodheadLabel: Sub PopKanadský excentrik Airick Woodhead aka Doldrums, jehož skladby jsou nedílnou součástí našeho playlistu, láká na svou druhou desku The Air Conditioned Nightmare už v pořadí třetím singlem. Nezvykle taneční skladba Loops je tzv. hitem po pitvě: nakažlivý track, postavený v duchu svého názvu na cyklickém víření jednotlivých motivů, totiž navzdory slastným repeticím často a zcela nepředvídatelně uhýbá psychedelickým směrem. Album inspirované knihou esejů Henryho Millera vychází už 6. dubna na Woodheadově nové domovské značce Sub Pop.

M.I.A. – CanSeeCanDoCredits: Mathangi ArulpragasamLabel: InterscopeSrílanská zpěvačka a rapperka M.I.A. aktivně komunikuje s fanoušky mimo jiné i přes Twitter: minulý týden na této sociální síti nejprve ohlásila vydání nové desky během letošního léta a následně zveřejnila také track CanSeeCanDo. Jestli jde o první singl z chystaného alba či skladbu, která se nevešla na poslední desku Matangi, nikdo přesně neví. Jisté je pouze to, že M.I.A. je pořád ve formě.

02374106.jpeg

Puding pani Elvisovej – Prúdy LávCredits: Peter Ungvölgyi, Sylvia Menyhertová, Miloš Rabatin, Viliam Lauko, Marcel SpišákLabel: PPEFanoušci kapely Puding pani Elvisovej čekají na novou desku už pět let a letos na jaře se konečně dočkají – kvintet z Košic totiž vydá novinku Tektonická platňa. Slivka, Miloš, Viliam, Pino a Dalibor desku ohlašují singlem Prúdy Láv, který popisují jako „naléhavou písničku s apokalyptickou atmosférou“. Jejich mixu elektroniky a pop rocku ale rozhodně nechybí hitový potenciál, dodáváme my. Ke skladbě vzniklo i lyrické video natočené v zámeckém parku v rakouském Kittsee.

Spustit audio