NOVINKY: Tame Impala, Isama Zing, Real Lies a další pocity

20. květen 2015
Factory Radia Wave

V další várce novinek tentokrát potkáme celou řadu známých jmen, ať už to jsou australští psychedelici Tame Impala, Diplův banger projekt Major Lazer, nebo Jonatán Pastirčák, který odložil pseudonym Pjoni a říká si Isama Zing. Dojde ale samozřejmě i na nováčky – hudební obec si hodně slibuje třeba od začínající kytarovky Beach Baby, která je stejnou měrou ovlivněná americkým grungem i britským new wavem. Přisypeme další novinku od autora Desky týdne Shamira, seznámíme se se slovenskou zpěvačkou Martinou Javor a s The Parlor. A to bude.

Major Lazer – Night Rider ft. Travi$ Scott, 2 Chainz, Pusha T & Mad Cobra
Credits: Thomas Pentz, Andrew Swanson, Jacques Webster, Tauheed Epps, Terrence Thornton, Ewart Brown
Label: Mad Decent
Peace Is the Mission (Mír je mise) se bude jmenovat nová deska Major Lazer, která vyjde první červnový den. Producent Diplo se i na třetí desce svého dancehallového projektu mapujícího život komiksového válečného kyborga obklopil spolupracovníky – producenty, zpěváky i rappery. Největší koncentrace posledních jmenovaných se sešla v tracku Night Rider, kde hostují Travi$ Scott, 2 Chainz, Pusha T a jamajský Mad Cobra. Třetí singl z třetí desky Major Lazer vychází tento týden a bude zajímavé sledovat, jestli track bude slavit stejné úspěchy jako pilotní singl Lean On, který znáte i z našeho playlistu.

Jamie xx – I Know There’s Gonna Be (Good Times) ft. Young Thug & Popcaan
Credits: Jamie Smith, Jeffrey Williams, Andrae Jay Sutherland
Label: Young Turks
Jamie Smith alias Jamie xx zbrojí na svůj albový debut In Colour dalším singlem a tentokrát poutá pozornost i jmény svých hostů. V tracku zazní jamajský mladík Popcaan a hlavně atlantský excentrik Young Thug – rapper, jehož jméno poslední měsíce skloňují fanoušci černé hudby. I Know There’s Gonna Be (Good Times) samplující soulové klasiky The Persuasions skvěle propojuje jeho výstřední flow s Jamieho chytrou elektronikou a hipsterské blogy už skladbu ohlašují jako jednoho z kandidátů na indie hit letošního léta. Deska In Colour vychází 1. června.

Martina Javor – Lucyfair
Credits: Martina Javor
Label: Go2stage
Mladá bratislavská písničkářka Martina Javor debutuje tento týden albem White Lies Covered Eyes. Skladby z desky vznikly během jejího pobytu v Londýně a krátce po návratu na Slovensko. Singlovka Lucyfair je prý o její kamarádce, se kterou chodila pít do divadelního baru. Na Slovensku Martina Javor funguje už od roku 2008 s čtyřčlennou kapelou a míchá folk s jazzem a downtempem.

Made In Heights – Forgiveness
Credits: Alexei Saba Mohajerjasbi, Kelsey Bulkin
Label: HEIGHTS
Losangeleské duo Made in Heights láká na svoji druhou studiovou desku chytlavým singlem Forgiveness. Projekt tvoří producent Sabzi, který má za sebou kapely Blue Scholars, Common Market a také produkoval Das Racist a od roku 2010 i zpěvačka Kelsey Bulkin. Nové album nazvané Without My Enemy What Would I Do si vydávají sami a bude venku 26. května.

Shamir – Darker
Credits: Shamir Bailey
Label: XL Recordings
Dvacetiletý objev Shamir z Las Vegas vydává tento týden své hodně očekávané debutové album Ratchet a desku ještě na poslední chvíli propaguje majestátní balada Darker. Zpěváka pasovala hudební média na jeden z velkých objevů roku 2015, což si vysloužil hlavně skvěle přijatým loňským EPčkem Northtown. To mu vyneslo i smlouvu na XL Recordings, kde Ratchet vychází. Jak se Shamir popasoval s očekáváním, se dozvíte v rubrice Deska týdne, která mladíkovi tento týden patří.

03387707.png

Real Lies – Seven Sisters
Credits: Kev Kharas, Tom Watson, Pat King
Label: Marathon Artists
Elektropopová kapela Real Lies sice existuje už tři roky, debutovou dlouhou desku ale vydá teprve letos. V rotaci Radia Wave jsme si londýnskou kapelu představili skvělým singlem North Circular, který kombinoval letargický rap se synthpopovými beaty. Další singl nazvaný Seven Sisters tuhle estetiku dál rozvíjí, Real Lies jsou ale tentokrát ještě o něco roztančenější. Aktuální singl zní tak trochu jako vysněná kolaborace Pet Shop Boys s Mikem Skinnerem, i tak si ale ponechává dost originality.

The Parlor – The Surgeon’s Knife
Credits: Jen O’Connor, Eric Krans
Label: self-released
O americké kapele The Parlor se někdy mluví jako o kombinaci raných Animal Collective a Arcade Fire, pravda je ale daleko prozaičtější – duo má zkrátka jenom unikátní čich na prosluněné melodie a zálibu ve zvonivých kytarách, ozvěnách a hodně odlehčených indiepopových vokálech. Skladba paradoxně nazvaná The Surgeon’s Knife rozhodně nepřipomíná nepříjemné prostředí operačního sálu, evokuje spíš lenošení na louce tzv. se sklenkou něčeho lepšího.

Tame Impala – Eventually
Credits: Kevin Parker, Dominic Simper, Jay Watson, Cam Avery, Julien Barbagallo
Label: Interscope Records
Třetí deska australských Tame Impala, která se bude jmenovat Currents a vyjde 17. července, už teď patří k nejočekávanějším nahrávkám celého roku. Fantasticky roztančený krautrockový singl Let It Happen vyšponoval očekávání na nejvyšší možnou míru a ani další skladba Eventually laťku neshazuje. Tame Impala v čele se zpěvákem a producentem Kevinem Parkerem se na Currents trochu vrací ke svému klasickému psychedelickému zvuku ovlivněnému atmosférou konce 60. let a výsledek je opět znamenitý. Kytary, syntezátory, lahodně nazvučené bicí a éterický hlas Kevina Parkera opět fungují jako trip přímo do vesmíru.

Beach Baby – No Money No Mind
Credits: Beach Baby
Label: Rough Trade
Londýnské kapele Beach Baby, která na konci června vydá svoje debutové album No Money No Mind, se předpovídá velká budoucnost. Při poslechu stejnojmenného pilotního singlu je člověku okamžitě jasné proč – skupina kombinuje šedesátkový psychedelický pop, ozvuky amerického grunge a britský new wave tak uvolněným způsobem, že s přehledem vystupuje ze zástupu současných kytarovek. No Money No Mind působí jako hořkosladká vzpomínka na školní léta, zároveň se ale neutápí v melancholii ani příliš naivní euforii. Stojí někde přesně uprostřed a to je přesně to místo, kde se rodí chytrá kytarová hudba.

Isama Zing – Shallows
Credits: Jonatán Pastirčák
Label: self-released
Isama Zing je nový pseudonym producenta, který je i přes svoje mládí na československé scéně dobře známý už několik let – Jonatán Pastirčák se nejvýrazněji zapsal do povědomí fanoušků elektronické hudby jako Pjoni. Umělecké jméno nezměnil pro nic za nic, ve své nové inkarnaci totiž výrazně zapojil i zpěv. První track projektu Isama Zing se jmenuje Shallows a slyšíme na něm delikátní elektronickou produkci, kreativně použité sonické inženýrství a především už zmíněný vokál, který je v případě Isama Zing doslova uhrančivý. Jakou má projekt Isama Zing budoucnost, dokázal Jonatán na vystoupení v pražském klubu NEONE, my už se teď můžeme jenom těšit na další skladby.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio