NOVINKY: Tanlines, Destroyer, A$AP Rocky, Atrey a další nekonečné příběhy

27. květen 2015
Factory Radia Wave

V další várce novinek se připravíme na chystanou desku rappera A$AP Rockyho, který se tentokrát spřáhl třeba s R&B hvězdou Miguelem. Dojde ale i na ostré kytary kapely Worriers, surfovou pohodu skupiny The Yetis nebo neodolatelné sonické experimenty umělkyně Holly Herndon. Ani tentokrát samozřejmě nebudou chybět zástupci české a slovenské scény – tu tentokrát reprezentuje synthpopový projekt Atrey nebo elektropop dua VIYU.

Gener8ion ft. M.I.A. – The New International Sound (Part II)
Credits: Benoit Heitz
Label: Bromance
Pařížský producent Surkin (vl. jménem Benoit Heitz) pomohl M.I.A. na jejím posledním albu Matangi a srílanská rapperka mu vrací službu účastí na tracku The New International Sound (Part II). Surkin s ním ohlašuje debutové EPčko svého nového projektu Gener8ion, které vyjde 15. května na labelu Bromance.

Tanlines – Pieces
Credits: Jesse Cohen, Eric Emm
Label: True Panther Sounds
Americké duo Tanlines vyletělo před třemi lety vzhůru s debutovým albem Mixed Emotions a po koncertování s Vampire Weekend nebo The xx se vrací s druhým studiovým opusem. Dostal jméno Highlights a vyšel minulý týden na True Panther Sounds. Z desky, která zatím sbírá spíše smíšené recenze, si nasazujeme track Pieces.

A$AP Rocky – Everyday ft. Rod Stewart, Miguel & Mark Ronson
Credits: Emile Haynie, Mark Ronson, Rod Stewart, Miguel Jontel Pimentel, Rakim Mayers
Label: RCA
Americký rapper A$AP Rocky se vrací na začátku června s novým albem At. Long. Last. A$AP. Na desce budou ke slyšení třeba Kanye West, Schoolboy Q, M.I.A. a nespočet dalších hostů. Hned trojka slavných jmen se objevuje v rádiovém singlu Everyday, kde A$AP Rockymu vypomáhají Rod Stewart, Miguel a producent Mark Ronson.

Atrey – Valkyrie ft. Dana Jean Phoenix
Credits: Václav Čásenský, Dana Jean Phoenix
Label: self-released
Pardubický producent Atrey se slyšitelně zhlédl ve francouzském elektru a synthpopu 80. let a po singlech Imperial: Prologue a Imperial EP kompletuje svoji imperiální kolekci na albu Imperial Arc. Vedle instrumentálních tracků obsahuje deska také jeden zpívaný: ve skladbě Valkyrie je slyšet vokál torontské zpěvačky jménem Dana Jean Phoenix.

VIYU – 6:30 a.m.
Credits: Daniel Galba, Tom Hasbach
Label: Starcastic/Deadred
Elektropopové duo VIYU vzniklo v roce 2013 na troskách indierockové kapely Rara Avis, a ačkoliv aktuálně působí v Praze, domovská města Daniela a Toma jsou podle Facebooku Berlín a Bratislava. Jejich debutové EP Morning vychází v pondělí (25. května) jako digitální download a my pro vás z této nahrávky vybíráme úderný elektronický track 6:30 a.m. Singlovka je navíc obdařená velmi povedeným videoklipem.

Piano Wire – I’ll Kill You
Credits: Andy Huxley, Sym Gharial, Sean Duke, Lenny Verralis
Label: Something In Construction
Londýnská čtveřice Piano Wire vznikla po rozpadu kultovní kapely The Eighties Matchbox B-Line Disaster, která v minulé dekádě vydala tři vysoce ceněná alba a jejíž členové se – poté, co zanevřeli na drogy – stali buddhisty. To je i případ frontmana Piano Wire Andyho Huxleyho, jehož vokál táhne kupředu výborný poprockový singl I’ll Kill You pocházející z minialba The Genius Of The Crowd, které vyšlo včera (25. května) na labelu Something In Construction.

Destroyer – Dream Lover
Credits: Dan Bejar
Label: Merge / Dead Oceans
Čtyři roky už uběhly od vydání desky Kaputt – vrcholné nahrávky kanadské kapely Destroyer, jejíž hlavou je zpěvák a skladatel Dan Bejar. Velkolepý návrat teď zvěstuje bujarý, extatickými saxofony protkaný singl Dream Lover, který bude ozdobou jejich nového alba Poison Season, jež spatří světlo světa 28. srpna.

Holly Herndon – Interference
Credits: Holly Herndon
Label: 4AD
Kalifornská zvuková umělkyně, hudebnice a skladatelka Holly Herndon je už několik let v hledáčku milovníků originálních zvukových kreací a konceptuální elektronické hudby. Podle reakcí na její aktuální desku Platform, která vyšla u labelu 4AD, to ale vypadá, že velkého průlomu do širšího povědomí se dočká až letos. Není se čemu divit – album Platform, ze kterého pro vysílání Radia Wave vybíráme úvodní skladbu Interference, stojí přesně rozkročené mezi dobrodružnými sonickými experimenty, napínavou hrou s vokály a citem pro silné melodie, které se z houštin krystalického mnohovrstevnatého zvuku vynořují vždy v tu pravou chvíli.

02820160.jpeg

The Yetis – Where You Goin’
Credits: The Yetis
Label: self-released
Už samotné jméno The Yetis evokuje bezstarostnou polovinu 60. let a právě téhle atmosféře odpovídá i samotná hudba americké skupiny. Jejich aktuální letní singl Where You Goin’ svou silnou melodií a skvělými vícehlasy připomene třeba The Kinks nebo The Beach Boys, dvouminutová hitovka ale určitě potěší i fanoušky Ariela Pinka. Momentálně probíhající přípravu na léto kapely jako The Yetis zkrátka nutně potřebuje.

Worriers They / Them / Theirs
Credits: Lauren Denitzio, Mikey Erg, Rachel Rubino, Audrey Zee Whitesides
Label: Don Giovanni
Kapelu Worriers můžeme považovat třeba za nástupce Sleater-Kinney – nechybí jim ostrý kytarový zvuk, cit pro silné refrény a samozřejmě ani snaha tematizovat především genderovou nerovnost. Nejlepší ilustrací toho, jak se to skupině v čele se zpěvačkou Lauren Denitzio daří, je aktuální singl They / Them / Theirs, který stejně jako chystané debutové album Imaginary Life produkovala Laura Jane Grace z kapely Against Me! – tu už dobře znáte z playlistu Radia Wave.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio