NOVINKY: The Avalanches, M.I.A., Kovadlina, Sekuoia a další sekvoje

8. červen 2016
Factory Radia Wave

Novinkám samozřejmě vládne neuvěřitelně dlouho očekávaný návrat australských The Avalanches, kteří se po šestnácti letech přihlásili s novým singlem Frankie Sinatra. Se sólovým trackem se ale po dlouhé době vrací třeba i Beck. Českou scénu počechrala Kovadlina a jejich debutová deska (samozřejmě zdarma ke stažení), hodně se toho děje i v rapu – do databáze putuje nový banger od naší oblíbené M.I.A. nebo třeba track od Joeyho Purpa – feláka Chance The Rappera. Chyť, páva.

Beck – Wow
Credits: Beck Hansen
Label: Fonograf Records / Capitol Records
Příští týden v neděli oslavíme dvacáté výročí vydání desky Odelay, kterou si kalifornský eklektik Beck vypsal přihlášku na hudební věčnost. Od té doby si prošel dlouhou a klikatou hudební cestou, k hip hopem nasáklému soundu své nejslavnější nahrávky se ale vrací až teď s aktuálním singlem Wow. Skladba o zázraku a radosti ze života pochází z jeho chystané třinácté studiové desky, která naváže na dva roky starou kolekci The Morning Phase oceněnou Grammy za album roku. Novinka zatím nemá jméno, ale už víme, že vyjde 21. října a že mu s produkcí pomohl Greg Kurstin (Sia, The Shins).

The Avalanches – Frankie Sinatra ft. Danny Brown, MF Doom
Credits: Robbie Chater, James Dela Cruz, Tony Di Blasi
Label: Modular/Astralwerks/XL/EMI
Dlouhých šestnáct let uplynulo od vydání přelomové desky Since I Left You australského kolektivu The Avalanches. Za svoji bláznivou samplovací koláž si vysloužili obrovské ovace, ale na slibovaného následovníka nikdy nedošlo. Nyní jsou The Avalanches místo osmi už jen tři a vypadá to, že nové desce už tentokrát neunikneme. Novinka Wildflower je nahlášená na 8. července. Budou na ní hostovat Toro y Moi, Jonathan Donahue z Mercury Rev, Father John Misty nebo rappeři MF Doom a Danny Brown. Dva posledně jmenovaní se potkávají v rozjuchaném, cirkusovém singlu Frankie Sinatra, který nabízí jejich typickou plunderfonii. Kromě zmíněných amerických rapperů se do něj vejde třeba i refrén ze skladby Bobby Sox Idol calypso zpěváka Wilmotha Houdiniho ze 40. let nebo pasáž z jazzové klasiky My Favourite Things od Johna Coltranea.

Joey Purp – GIRLS @ ft. Chance The Rapper
Credits: Joey Purp, Peter Cottontale, Knox Fortune
Label: self-released
Z Chicaga proudí poslední roky zástup talentovaných mladých rapperů. Nově si do seznamu k Chance The Rapperovi, Vicu Mensovi či Micku Jenkinsovi můžeme připsat i jméno Joey Purp. Debutoval v osmnácti nahrávkou The Purple Tape, o čtyři roky později o sobě dává výrazně vědět internetovým albem iiiDrops (prý nemá rád termín mixtape), na němž mu hostuje i výše zmíněná trojka chicagských rapperů. Nejznámější z nich – Chance The Rapper – přispěl do skladby GIRLS @, jejíž beat stvořili další „místňáci“ – producent Knox Fortune a Peter Cottontale z The Social Experiment.

M.I.A. – Poc That Still A Ryda
Credits: Mathangi Arulpragasam
Label: self-released
Rapperka M.I.A. slíbila hodně očekávané nové album už v létě a zdá se, že není důvod jí nevěřit. Na svém YouTube kanálu totiž před několika dny zveřejnila nový song, který by klidně mohl být pilotním singlem. Skladba Poc That Still A Ryda, vybavená podařeným low budget klipem, patří k tomu nejlepšímu, co M.I.A. od poslední desky Matangi vydala, a společně se staršími tracky jako Swords nebo Borders už jde o solidní základ alba. Fly Pirates We Can’t Stop!

Jay Som – I Think You’re Alright
Credits: Melina Duterte
Label: Fat Possum Records
Sanfranciská písničkářka Melina Duterte, která vystupuje pod jménem Jay Som, pojede v létě na turné s kapelami Mitski a Japanese Breakfast, což už samo o sobě dobře rámuje její vlastní sound. Zvláštním způsobem se v něm mísí melancholie s odhodlaností, a přestože formálně je vlastně dost konzervativní, funguje výborně. My si do vysílání zařazujeme debutový singl I Think You’re Alright, který stojí někde na hranici mezi slowcorem, indie folkem a devadesátkovými kytarami – to hlavně v závěrečné katarzi.

Kovadlina – Ležatá úsečka
Credits: Milan Trachta
Label: self-released
Přesně prvního června vyšla debutová deska kapely Kovadlina, kterou jste mohli naživo vidět na naší dubnové Radio Wave Opening Session a ve které nezpívá nikdo jiný než legenda hardcore-punkové scény a dlouholetý moderátor vlastního pořadu na Radiu Wave Milan Trachta aka Banán. Album Životy těch druhých je přesně takové, jaké by člověk od Kovadliny čekal – rychlé, nekomplikované, naštvané a zároveň plné naděje. My si z desky nasazujeme úvodní skladbu Ležatá úsečka, ve které kromě Banána zpívá Markéta Štechová a Aneta Galisová.

Bad Wave – Extraordinary
Credits: Tucker Tota, Patrick Hart
Label: 10K ISLANDS
Losangeleský label 10k ISLANDS si na rok 2016 připravil speciální koncept, který se mu zatím daří dodržovat – každý pátek vypustí jeden z projektů upsaných téhle značce novou skladbu. Naposledy vyšla řada na synthpopové duo Bad Wave a jejich skladbu Extraordinary. Ta staví začínající kapelu do pozice možných následovníků New Order, i když seznam kapel, které operují s podobným zvukem, je samozřejmě větší: Bad Wave můžou stejně tak dobře být noví Phoenix nebo Wild Beasts. Talent vystřihnout melodii fungující hned na první poslech rozhodně mají.

Great News – Special Place
Credits: Even Kjelby, Ole Einarsen, Lars Platou
Label: Edda Music
Začínající norská kapela Great News narušuje všechna klišé, která se stále drží v diskuzích o severské hudbě – jejich track Special Place, kterým skupina navazuje na předchozí trojici singlů, je hodně vřelý a emočně intenzivní mix indie popu s klávesami a náznakem indierockového soundu, který ve výsledku zní jako série euforických refrénů.

03644686.jpeg

Sekuoia – Lamp In The Dark ft. Kill J
Credits: Patrick Alexander Bech-Madsen, Kill J
Label: Nowadays
Dánskou zpěvačka Kill J už na vlnách Radia Wave pouštíme nějakou dobu a teď se k ní znovu vracíme – aktuálně má totiž na kontě skladbu Lamp In The Dark, kterou produkoval talentovaný producent Sekuoia. Ten o spolupráci s Kill J řekl, že šlo o jednu z jeho nejkreativnějších zkušeností, a my nemáme důvod mu nevěřit – výsledkem je křehký track, který stejnou měrou čerpá ze zvuku aktuálních podob R&B, ve kterých se tak dobře orientuje třeba Kelela nebo FKA twigs. Debutovou desku chce Sekuoia vydat ještě tento rok.

Pacino – Psí srdce
Credits: Radomír Szajter, Tomáš Veliký, Marek Cibula
Label: Stoned To Death
Kompilace Crooked To Death Vol. 2, kterou připravil label Stoned To Death ve spolupráci se skejtovým zinem Crook, je monstrózní – proto se do ní ponoříme ještě jednou a po skladbě pražských Orient nasadíme do vysílání novou píseň kapely Pacino. Slezskou skupinu, která vyvolává kytarové duchy devadesátek, už jsme si představovali prostřednictvím splitka se Sky To Speak a skladby Necítím nic. Jejich druhý track v playlistu Radia Wave se jmenuje Psí srdce a emoce jsou na něm možná ještě o něco intenzivnější.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio